Hongkong na talíři (1): Dim sum pro začátečníky
Díky jejich rozmanitosti není úplně jednoduché dim sum popsat nebo vysvětlit. Pokusím se o to, ale berte to s rezervou. Dim sum jsou většinou malé knedlíčky, taštičky nebo závitky se zeleninovou či masovou náplní, často též z plodů moře, připravované na páře nebo smažené. Podávají se po několika kouscích (většinou po dvou až čtyřech) v kulatých bambusových košících. Je jich několik desítek druhů, takže si každý může vybrat. Je skutečně těžké si dim sum nezamilovat.
Hongkongžané této, řekněme aktivitě, kdy pojídají dim sum (protože dim sum není jen jídlo, ale téměř společenská událost až obřad), též říkají yam cha, “pít čaj”, protože čaj je velmi důležitou součástí celého rituálu. Jaký budete pít čaj je zpravidla první otázka, kterou se vás obsluha zeptá, když se usadíte ke stolu. Jako cizince vás z nějakého, mě neznámého důvodu, odhadnou na jasmínový čaj. A ještě než se stačíte nadechnout, přistane před vámi konvička jasmínového čaje. Pokud byste náhodou chtěli nějaký jiný druh čaje, třeba chryzantémový, zelený Dračí studnu, oolong nebo pchu-er, budete to muset obsluze velice rychle a důrazně vysvětlit. Nejlépe kantonsky.
Nebyli jsme dost rychlí, a tak sedíme u stolu s konvičkou jasmínového čaje. A pozor! Tady číhá na nic netušícího cizince další nástraha. Před tím, než začnete cokoliv jíst nebo pít, musíte použít tento čaj nebo horkou vodu, pokud ji máte na stole, k důkladnému dezinfikování svých jídelních hůlek, kalíšku na čaj, misky a porcelánove lžíce. Někteří neznalí začátečníci začnou k velkému pobavení okolí čaj určený k dezinfekci popíjet. A navíc, ó ta hrůza, z neočištěného kalíšku.
Já jsem v rámci průzkumu zavítala do tradiční čajovny, zvané Lin Heung.
Poprvé mě sem zavedla jedna moje kamarádka z Tchajwanu, která si Lin Heung našla v průvodci pro tchajwanské turisty. Říkala tomu místu “dirty dim sum” (špinavý dim sum). Nevím přesně proč, protože dim sum jsou tu skutečně výborné a jdou na odbyt velice rychle, takže jsou vždy čerstvé. Ale je pravda, že Lin Heung je spíše lidová restaurace a že dim sum, které podávají v pětihvězdičkových hotelech, vypadají více sofistikovaně. Nicméně Lin Heung je jednou z posledních zachovalých tradičních čajoven v Hongkongu. Její historie sahá až do roku 1889, kdy byla založena v čínské jižní metropoli Guang-čou. V Hongkongu otevřela první pobočku v roce 1926.
Do Lin Heung chodí úplně normální místní lidé a štamgasti, nikdo tam nemluví anglicky, je tam ten správný cvrkot a dim sum tam stále rozvážejí tradičním způsobem na vozících, které před sebou tlačí paní pracovnice. V Česku by se jim asi říkalo důchodkyně, ale v Hongkongu pracují lidé do velmi vysokého věku, protože nárok na důchod tu má jen velmi malá hrstka lidi. Rozvážení dim sum na vozících už není k vidění moc často. Většina míst, kde dnes dim sum prodávají, vypadají jako klasické restaurace, kde si objednáváte z jídelního lístku.
V čajovně Lin Heung se paní s vozíkem, na kterém mají naskládané bambusové košíky s různými dim sum, prodírají mezi stoly a vyvolávají názvy dim sum, které právě vezou. A když mají čas, tak se i zastaví, nadzvednou bambusovou pokličku a představí vám každý dim sum, který mají v nabídce. Pokud se vám některý dim sum zalíbí, kývnete a paní postaví bambusový košík před vás na váš stůl. A dá vám malé kulaté razítko na čvrtku papíru s čísly, která vypadá tak trochu jako velmi zjednodušený lístek na Sportku. Podle této, řekněme účtenky, se dim sum dělí na malé, střední a velké. Podle počtu razítek v jednotlivých kategoriích pak nakonec spočítají cenu vámi zkonzumovaného dim sum. Ceny nikde uvedeny nejsou. Štamgasti je znají a ostatní…se buď musí zeptat nebo mají smůlu. V Lin Heung jsou ale ceny velmi příznivé a výplatu tam určitě neprojíte.
Sedím před konvicí jasmínového čaje a snažím se působit jako že vím, co dělám. Jako místní znalec jsem se okamžitě pustila do práce a začala nejprve čajem dezinfikovat hůlky, misku, lžíci a kalíšek na čaj. Jak jsem ale později zjistila, hrozně jsem to odflákla. Pozorovala jsem jednoho pána, co přišel po mě, a ten celým procesem dezinfekce strávil minimálně pět minut. Misku držel hůlkami a mistrnými pohyby připomínajícími zkušeného mistra soustružníka jí velice rychle otáčel a zároveň ji poléval čajem. Byla to symfonie pro dvě ruce, hůlky, misku a čaj. Pochopila jsem, že se mám ještě hodně co učit.
Dim sum nemůžete jíst v každou denní dobu. Obvykle se podává jen jako snídaně nebo oběd či pozdní oběd. Například Lin Heung zavírá odpoledne ve čtyři. Ale můžete si dim sum dát třeba i jako brzkou snídani. K tomu se váže má vzpomínka na jednu z nejzajímavějších návštěv jídelny s dim sum. Bylo to za mých studií na Hongkongské univerzitě. Šli jsme tehdy jednou po půnoci s místními spolužáky pozorovat gejzír padajích hvězd, úžasnou a neopakovatelnou záležitost, která měla být vidět pouhým okem. Moc jsme toho neviděli, protože v Hongkongu je tak silné světelné znečištění, že je tu i v noci všude tolik světla skoro jako ve dne. A po našem neúspěšném pozorování, jsme šli asi ve 4 hodiny ráno na dim sum. Byla tam vskutku velmi zajímavá sešlost. Vedle nás si na dim sum pochutnávali pracovníci triád (členové místních gangů), lidé vracející se domů z nočního tahu, lidé, kteří se chystali na ranní směnu a spousta dalších pozoruhodných existencí, které normálně za denního světla nepotkáte.
Ale pojďme zpět k našemu dim sum do Lin Heung. Má poslední návštěva byla úspěšná. Dim sum je jídlo velmi společenské, což dává smysl, protože ve větší skupině můžete objednat a ochutnat mnoho různých druhů. U dim sum se dobře povídá, popíjí se čaj, a v těch lepších restauracích se třeba i domlouvají obchody. Ale do Lin Heung může jít člověk na dim sum i sám. Jen si musíte k někomu přisednout. Já jsem si chtěla přisednout ke dvěma krásným slečnám v tradičním oděvu čchi-pao. Tak trochu vyčnívaly z davu. Vypadaly jakoby tam zabloudily ze Šanghaje 30. let minulého století. Slečny mě ale velmi dobrou angličtinou odpálkovaly s tím, že na někoho čekají. Nemyslím si, že by na někoho čekaly, ale zřejmě jsem jim neladila k barvě jejich kabelek. Naštěstí mě ale přijali ke stolu dva chlapící sedící hned vedle.
Další pozitivní zkušenost byla, že jsem na čaj nečekala vůbec a dim sum kolem jezdily na vozících jako o závod. Pamatuju si z mých předešlých návštěv, že jsme vždy na dim sum museli čekat hodně dlouho a že jsem je ze zoufalství chodila objednávat a vybojovávat přímo do kuchyně. Ta mimochodem též stojí za zhlédnutí. Poučila jsem se, že dim sum prostě chce svůj čas. Je třeba si ho udělat a nikam nespěchat. Jen tak si budete moci dim sum správně vychutnat.
Pokud byste si chtěli dim sum vyzkoušet a do Hongkongu to máte daleko, nezoufejte. Díky migraci lidí z jižní Číny, dnes můžete na dim sum narazit v různých koutech světa. Už jsem jedla vynikající dim sum v Sydney i Torontu. V Sydney byla restaurace na dim sum vlastněna Hongkongžany a vedena v úplně stejném stylu jako jejich řetězec v Hongkongu. Jen s tím malým rozdílem, že v Sydney byla obsluha velmi přátelská a mluvila výborně anglicky. V Torontu, kde je též velká hongkongská komunita, byly dim sum snad ještě tradičnější než ve většině jídelen v Hongkongu. A jsem si jistá, že s rychle rostoucí hongkongskou komunitou ve Velké Británii, se určitě dají sehnat pravé hongkongské dim sum i tam.
Marketa Moore
„Hlídači demokracie“ nebo hlídači správných názorů?

Česká mediální bublinka je malá a (navzdory neexistenci cenzury) od reality okolního světa značně izolovaná. Pro náhodného návštěvníka zvenčí to bývá zajímavá zkušenost - země v srdci Evropy, která si žije...
Marketa Moore
Oskaři 2023 aneb když jsou skutečné příběhy lepší než filmy

Život mnohdy píše lepší příběhy než by si kdokoliv z nás dokázal vymyslet. Nebo vysnít. Oskarový triumf vietnamského herce Ke Huy Quan je důkazem toho, že je třeba svým snům věřit, i když se všem okolo mohou zdát nereálné
Marketa Moore
Vánoce jsou sbaleny, ale nezoufejme. Přichází Rok Králíka

“Leden za kamna vlezem" nepatříval mezi mé oblíbené měsíce. Po rozsvícených Vánocích a Silvestru jakoby se zhaslo a celý svět se pohroužil do neutěšeně pochmurné mlhy krátkých dní a dlouhých zimních večerů...
Marketa Moore
Vítaní prvního občánka v posledním rouškovém skanzenu na světě

Jako každý rok nám 1. ledna přinesla média zprávu o tom, kterým šťastným rodičům se v Hongkongu narodilo první dítě v roce 2023. Letos to byl chlapeček Aden, který přišel na svět 43 minut po půlnoci.
Marketa Moore
Hongkong po 25 letech (1): Jedna univerzita, dva tábory a my ostatní

?Některé otázky týkající se Hongkongu mi v hlavě rezonují ještě dlouho poté, co rozhovor skončil. Otázka, kterou mi položil Vladimír Kroc letos v červenci v Praze, je jednou z nich: Jak se Hongkong změnil za posledních 25 let?
Další články autora |
Poslední týden na daňové přiznání za rok 2024 online. Jak na to?
Nejen podnikatelé, drobní živnostníci a osoby samostatně výdělečně činné musí podat daňové...
Turek jel rychlostí přes 200 km/h a fotil se u toho. Policie věc prošetřuje
Europoslanec Filip Turek (Motoristé sobě) se na svém účtu na Instagramu pochlubil fotkou, ze které...
Po rychlé jízdě zemřel řidič v hořícím autě. Turek spekuluje o krvi na rukou médií
Hasiči v Brně v pondělí našli v hořícím voze mrtvého muže. Podle prvotních informací jel vůz po...
Jednání o míru jsou v kritické fázi, řekl Trump. Rubio rovnou naznačil konec
Sledujeme online Americký prezident Donald Trump v pátek naznačil, že USA zastaví mírové rozhovory, pokud Rusko nebo...
Papež František zemřel. Bojoval s nemocemi, bylo mu 88 let
Papež František v pondělí ráno zemřel. „Drazí bratři a sestry, s hlubokým smutkem musím oznámit...
Přijel Hitler, on jako jediný nehajloval. Nacisté vzpurnému dělníkovi zničili život
Seriál Píše se červen roku 1936 a v přístavním Hamburku se za přítomnosti Adolfa Hitlera koná slavnostní...
Planetum: Ze stoleté instituce udělal moderní kulturně vzdělávací centrum
Práce v hvězdárně či planetáriu je hodně specifická. Dělat ji a nemít ji zároveň jako koníčka tím...
Hokejový maniak vs. umírněný Trump. Kanada vyhlíží volby, jde o přežití země
Premium Kanadu v pondělí čekají parlamentní volby. Ještě před pár týdny se čekalo, že téměř jistě dojde ke...
Zrada přišla z Východu. Český parašutista udával i vraždil jako agent gestapa
Premium Snad se trochu potil a přece jen se mu zrychlil tep při vědomí toho, co se chystá udělat. Spíše...

První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning
Přechod na pevnou stravu vždy představuje významný milník v životě děťátka i jeho rodičů. Je to období plné objevování nových chutí a získávání...
- Počet článků 32
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 544x
Postřehy a obrázky z každodenního života na Facebooku na stránce "Byl jednou jeden Hongkong" @pristavHongKong