Hongkong na talíři (1): Dim sum pro začátečníky
Díky jejich rozmanitosti není úplně jednoduché dim sum popsat nebo vysvětlit. Pokusím se o to, ale berte to s rezervou. Dim sum jsou většinou malé knedlíčky, taštičky nebo závitky se zeleninovou či masovou náplní, často též z plodů moře, připravované na páře nebo smažené. Podávají se po několika kouscích (většinou po dvou až čtyřech) v kulatých bambusových košících. Je jich několik desítek druhů, takže si každý může vybrat. Je skutečně těžké si dim sum nezamilovat.
Hongkongžané této, řekněme aktivitě, kdy pojídají dim sum (protože dim sum není jen jídlo, ale téměř společenská událost až obřad), též říkají yam cha, “pít čaj”, protože čaj je velmi důležitou součástí celého rituálu. Jaký budete pít čaj je zpravidla první otázka, kterou se vás obsluha zeptá, když se usadíte ke stolu. Jako cizince vás z nějakého, mě neznámého důvodu, odhadnou na jasmínový čaj. A ještě než se stačíte nadechnout, přistane před vámi konvička jasmínového čaje. Pokud byste náhodou chtěli nějaký jiný druh čaje, třeba chryzantémový, zelený Dračí studnu, oolong nebo pchu-er, budete to muset obsluze velice rychle a důrazně vysvětlit. Nejlépe kantonsky.
Nebyli jsme dost rychlí, a tak sedíme u stolu s konvičkou jasmínového čaje. A pozor! Tady číhá na nic netušícího cizince další nástraha. Před tím, než začnete cokoliv jíst nebo pít, musíte použít tento čaj nebo horkou vodu, pokud ji máte na stole, k důkladnému dezinfikování svých jídelních hůlek, kalíšku na čaj, misky a porcelánove lžíce. Někteří neznalí začátečníci začnou k velkému pobavení okolí čaj určený k dezinfekci popíjet. A navíc, ó ta hrůza, z neočištěného kalíšku.
Já jsem v rámci průzkumu zavítala do tradiční čajovny, zvané Lin Heung.
Poprvé mě sem zavedla jedna moje kamarádka z Tchajwanu, která si Lin Heung našla v průvodci pro tchajwanské turisty. Říkala tomu místu “dirty dim sum” (špinavý dim sum). Nevím přesně proč, protože dim sum jsou tu skutečně výborné a jdou na odbyt velice rychle, takže jsou vždy čerstvé. Ale je pravda, že Lin Heung je spíše lidová restaurace a že dim sum, které podávají v pětihvězdičkových hotelech, vypadají více sofistikovaně. Nicméně Lin Heung je jednou z posledních zachovalých tradičních čajoven v Hongkongu. Její historie sahá až do roku 1889, kdy byla založena v čínské jižní metropoli Guang-čou. V Hongkongu otevřela první pobočku v roce 1926.
Do Lin Heung chodí úplně normální místní lidé a štamgasti, nikdo tam nemluví anglicky, je tam ten správný cvrkot a dim sum tam stále rozvážejí tradičním způsobem na vozících, které před sebou tlačí paní pracovnice. V Česku by se jim asi říkalo důchodkyně, ale v Hongkongu pracují lidé do velmi vysokého věku, protože nárok na důchod tu má jen velmi malá hrstka lidi. Rozvážení dim sum na vozících už není k vidění moc často. Většina míst, kde dnes dim sum prodávají, vypadají jako klasické restaurace, kde si objednáváte z jídelního lístku.
V čajovně Lin Heung se paní s vozíkem, na kterém mají naskládané bambusové košíky s různými dim sum, prodírají mezi stoly a vyvolávají názvy dim sum, které právě vezou. A když mají čas, tak se i zastaví, nadzvednou bambusovou pokličku a představí vám každý dim sum, který mají v nabídce. Pokud se vám některý dim sum zalíbí, kývnete a paní postaví bambusový košík před vás na váš stůl. A dá vám malé kulaté razítko na čvrtku papíru s čísly, která vypadá tak trochu jako velmi zjednodušený lístek na Sportku. Podle této, řekněme účtenky, se dim sum dělí na malé, střední a velké. Podle počtu razítek v jednotlivých kategoriích pak nakonec spočítají cenu vámi zkonzumovaného dim sum. Ceny nikde uvedeny nejsou. Štamgasti je znají a ostatní…se buď musí zeptat nebo mají smůlu. V Lin Heung jsou ale ceny velmi příznivé a výplatu tam určitě neprojíte.
Sedím před konvicí jasmínového čaje a snažím se působit jako že vím, co dělám. Jako místní znalec jsem se okamžitě pustila do práce a začala nejprve čajem dezinfikovat hůlky, misku, lžíci a kalíšek na čaj. Jak jsem ale později zjistila, hrozně jsem to odflákla. Pozorovala jsem jednoho pána, co přišel po mě, a ten celým procesem dezinfekce strávil minimálně pět minut. Misku držel hůlkami a mistrnými pohyby připomínajícími zkušeného mistra soustružníka jí velice rychle otáčel a zároveň ji poléval čajem. Byla to symfonie pro dvě ruce, hůlky, misku a čaj. Pochopila jsem, že se mám ještě hodně co učit.
Dim sum nemůžete jíst v každou denní dobu. Obvykle se podává jen jako snídaně nebo oběd či pozdní oběd. Například Lin Heung zavírá odpoledne ve čtyři. Ale můžete si dim sum dát třeba i jako brzkou snídani. K tomu se váže má vzpomínka na jednu z nejzajímavějších návštěv jídelny s dim sum. Bylo to za mých studií na Hongkongské univerzitě. Šli jsme tehdy jednou po půnoci s místními spolužáky pozorovat gejzír padajích hvězd, úžasnou a neopakovatelnou záležitost, která měla být vidět pouhým okem. Moc jsme toho neviděli, protože v Hongkongu je tak silné světelné znečištění, že je tu i v noci všude tolik světla skoro jako ve dne. A po našem neúspěšném pozorování, jsme šli asi ve 4 hodiny ráno na dim sum. Byla tam vskutku velmi zajímavá sešlost. Vedle nás si na dim sum pochutnávali pracovníci triád (členové místních gangů), lidé vracející se domů z nočního tahu, lidé, kteří se chystali na ranní směnu a spousta dalších pozoruhodných existencí, které normálně za denního světla nepotkáte.
Ale pojďme zpět k našemu dim sum do Lin Heung. Má poslední návštěva byla úspěšná. Dim sum je jídlo velmi společenské, což dává smysl, protože ve větší skupině můžete objednat a ochutnat mnoho různých druhů. U dim sum se dobře povídá, popíjí se čaj, a v těch lepších restauracích se třeba i domlouvají obchody. Ale do Lin Heung může jít člověk na dim sum i sám. Jen si musíte k někomu přisednout. Já jsem si chtěla přisednout ke dvěma krásným slečnám v tradičním oděvu čchi-pao. Tak trochu vyčnívaly z davu. Vypadaly jakoby tam zabloudily ze Šanghaje 30. let minulého století. Slečny mě ale velmi dobrou angličtinou odpálkovaly s tím, že na někoho čekají. Nemyslím si, že by na někoho čekaly, ale zřejmě jsem jim neladila k barvě jejich kabelek. Naštěstí mě ale přijali ke stolu dva chlapící sedící hned vedle.
Další pozitivní zkušenost byla, že jsem na čaj nečekala vůbec a dim sum kolem jezdily na vozících jako o závod. Pamatuju si z mých předešlých návštěv, že jsme vždy na dim sum museli čekat hodně dlouho a že jsem je ze zoufalství chodila objednávat a vybojovávat přímo do kuchyně. Ta mimochodem též stojí za zhlédnutí. Poučila jsem se, že dim sum prostě chce svůj čas. Je třeba si ho udělat a nikam nespěchat. Jen tak si budete moci dim sum správně vychutnat.
Pokud byste si chtěli dim sum vyzkoušet a do Hongkongu to máte daleko, nezoufejte. Díky migraci lidí z jižní Číny, dnes můžete na dim sum narazit v různých koutech světa. Už jsem jedla vynikající dim sum v Sydney i Torontu. V Sydney byla restaurace na dim sum vlastněna Hongkongžany a vedena v úplně stejném stylu jako jejich řetězec v Hongkongu. Jen s tím malým rozdílem, že v Sydney byla obsluha velmi přátelská a mluvila výborně anglicky. V Torontu, kde je též velká hongkongská komunita, byly dim sum snad ještě tradičnější než ve většině jídelen v Hongkongu. A jsem si jistá, že s rychle rostoucí hongkongskou komunitou ve Velké Británii, se určitě dají sehnat pravé hongkongské dim sum i tam.
Marketa Moore
Oskaři 2023 aneb když jsou skutečné příběhy lepší než filmy
Život mnohdy píše lepší příběhy než by si kdokoliv z nás dokázal vymyslet. Nebo vysnít. Oskarový triumf vietnamského herce Ke Huy Quan je důkazem toho, že je třeba svým snům věřit, i když se všem okolo mohou zdát nereálné
Marketa Moore
Vánoce jsou sbaleny, ale nezoufejme. Přichází Rok Králíka
“Leden za kamna vlezem" nepatříval mezi mé oblíbené měsíce. Po rozsvícených Vánocích a Silvestru jakoby se zhaslo a celý svět se pohroužil do neutěšeně pochmurné mlhy krátkých dní a dlouhých zimních večerů...
Marketa Moore
Vítaní prvního občánka v posledním rouškovém skanzenu na světě
Jako každý rok nám 1. ledna přinesla média zprávu o tom, kterým šťastným rodičům se v Hongkongu narodilo první dítě v roce 2023. Letos to byl chlapeček Aden, který přišel na svět 43 minut po půlnoci.
Marketa Moore
Hongkong po 25 letech (1): Jedna univerzita, dva tábory a my ostatní
?Některé otázky týkající se Hongkongu mi v hlavě rezonují ještě dlouho poté, co rozhovor skončil. Otázka, kterou mi položil Vladimír Kroc letos v červenci v Praze, je jednou z nich: Jak se Hongkong změnil za posledních 25 let?
Marketa Moore
Cestování pro pokročilé aneb reality show zvaná Návrat do Hongkongu (NDHK)
Píše se rok 2022, ale Návrat do Hongkongu stále patří mezi jednu z nejnáročnějších cestovatelských disciplín. Na stupnici obtížnosti bych toto dobrodružství zařadila ještě před cestu do Severní Koreji před covidem.
Další články autora |
Tisíce lidí v Opavě opouští domovy. Voda odřízla i sever Olomouckého kraje
Sledujeme online Velká část Česka čelí kvůli extrémním srážkám záplavám. Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily...
Druhý den povodní: voda řádila v 11 krajích, lidé prchali, katastrofa na Jesenicku
Velká voda v neděli zasáhla většinu Česka. Nejhorší situace byla na Jesenicku, řeka tam smetla domy...
V Praze se srazily vlaky, zraněno 35 lidí. Strojvůdce byl opilý, druhý v zácviku
V pražské Libni se ve středu ráno srazily dva osobní vlaky. To si vyžádalo 35 zraněných, nikdo však...
Litovel spláchla vlna. Město je zcela uzavřené, voda pozvolna klesá
Do Litovle na Olomoucku v neděli večer dorazila očekávaná záplavová vlna. Voda z řeky Moravy v...
Škody půjdou do miliard. V zaplavených oblastech se chystá očkování
Povodňová situace se po třech katastrofických dnech uklidňuje. Extrémní nebezpečí už nikde nehrozí....
Nemáme na nájem, říkají stávkující v Boeingu. Jsou připraveni protestovat dál
Více než 30 tisíc zaměstnanců Boeingu stále stávkuje a nic nenasvědčuje tomu, že by protesty měly v...
Zmar i víra v lepší zítřky. Fotoreportér zmapoval osudy vytopených rodin
Během několika desítek minut přišla řada lidí na Jesenicku téměř o všechno. V některých budovách...
Tajná služba před atentátem na Trumpa pochybila, prokázala vnitřní prověrka
Vnitřní vyšetřování Tajné služby Spojených států amerických (USSS) odhalilo porušení bezpečnostních...
Mír bude, až se Putin stáhne a dostane trest, říká nový ukrajinský velvyslanec
Premium Česko má po téměř dvou letech ukrajinského velvyslance. Vasyl Zvaryč v rozhovoru pro MF DNES...
- Počet článků 31
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 527x
Postřehy a obrázky z každodenního života na Facebooku na stránce "Byl jednou jeden Hongkong" @pristavHongKong