Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČSSD: Další vleklá krize?

Následujících několik řádků shrnuje můj pohled na budoucnost ČSSD v politickém prostředí České republiky, i na způsob, jakým může sociální demokracie ovlivnit vývoj politického prostředí samého. V následujících několika odstavcích se Vám pokusím vysvětlit, proč se na základě pozorování situace v ČSSD domnívám, že sociální demokraty čeká v následujících letech stejná krize, jaká nastala po roce 2002 po odchodu Miloše Zemana a proč přikládám právě sociální demokracii výjimečný význam v kontextu celého politického systému.

Nejdříve musím stručně vysvětlit, proč mi z hlediska celostátní politiky připadá mnohem palčivější vývoj ve velké a zavedené politické straně, a ne v obtížně uchopitelném uskupení kontinuálně hrozícím kolapsem, jakým jsou Věci Veřejné. Pro názornost se podržím analogie s matematickou funkcí. Zpochybníme-li proměnnou, dojde jen ke korekci výsledku. Zpochybní-li se konstanta, zpochybní se funkce jako taková. Uvážíme-li stranický systém jako nějakou funkci, představují VV snadno zpochybnitelnou proměnnou. Sociální demokracie však tvoří jeden z pilířů – konstant – funkce samé. A tak – ačkoli jsou díky médiím Véčkaři zdánlivým středem vesmíru – tím skutečně zajímavým hráčem je ČSSD.

Až do příchodu Miloše Zemana do čela ČSSD v roce 1993 byla sociální demokracie jen málo úspěšnou stranou. Svou úlohu na tom sehrály tři faktory porevolučního období: prvně to byla euforie z tržního hospodářství, potom stále ještě přítomná nedůvěra české společnosti k levici, a v neposlední řadě také nepříliš pozitivní role sociálních demokratů v událostech roku 1948. Tyto tři faktory nejenže odrazovaly voliče, bránily rovněž úspěšné „personální politice“ strany jako takové. Strana trpěla nedostatkem svého druhu kvalitních osobností.

To se změnilo spolu s nástupem Miloše Zemana. Ten – založením mnohem více liberál, než socialista – učinil z ČSSD jakousi sběrnou platformu schopnou pojmout osobnosti jak z řad bývalých komunistů, tak středových liberálů. Tím se strana zbavila problému s náborem osobností a zároveň se ospravedlnila před voliči jako legitimní strana. V roce 1995 se sociální demokraté vypořádali i s poslední překážkou, když se přijetím Bohumínských usnesení jednoznačně distancovali od KSČM. Že ani jeden z těchto kroků nebyl politicky špatným tahem, se ukázalo velice záhy, když v roce 1996 zaostala ve volbách ČSSD jen o asi 3% za dosud neotřesitelnou ODS a v roce 1998 dokonce zvítězila. Zeman byl na vrcholu moci, jak ve státě, tak ve své straně.

O čtyři roky později odešel nezpochybňovaný lídr ČSSD Miloš Zeman do důchodu a projevil se jeden velice nepříjemný důsledek Zemanovy transformace sociální demokracie z poloviny 90. let. „Otevřená strana“, strana pro postkomunisty i liberály, musela být nutně pod povrchem nejednotná. Výrazná vnitřní fragmentace byla skryta nezpochybňovaným a všeobecně přijímaným vůdcovstvím Miloše Zemana, ale v latentní podobě byla vlastní struktuře strany interpretující sebe samu jako kontejner názorů od středu do leva. S osobou Miloše Zemana odešla i jednota strany navenek. Během čtyř let vlády ČSSD se v premiérském i předsednickém křesle vystřídali tři lidé, každý ze zcela odlišného vnitrostranického proudu.

Paralelně s rozvinutou vnitrostranickou fragmentací se v „pozemanovském“ období projevuje druhý negativní jev stranické transformace zmíněného předsedy – koaliční zoufalství. Bohumínským usnesením usměrnila ČSSD (vzhledem k podobě stranického systému) svůj koaliční potenciál jediným směrem – do středu a doprava. Sama sebe definovala jako jednu z krajních mezí koaliční hry politických stran a odsoudila se  pouze k takovým koaličním scénářům, které nikdy neumožní plně naplnit představy svých voličů: jednobarevnému kabinetu, středolevé koalici, anebo ke koalici středu (chcete-li „velké koalici“). Ve všech případech je ČSSD životně závislá na stranách, které jsou pravicovější, než ona.[1]

 

Období od odchodu Miloše Zemana po nástup Jiřího Paroubka lze označit za určitou formu vleklé krize, jejíž příčinou byla jak vnitřní fragmentace, tak koaliční zoufalství. Jakým způsobem se ČSSD s krizí vyrovnala? Do svého čela delegovala silného a charismatického vůdce vyznávajícího autoritativní politický styl, který alespoň navenek dokázal obnovit stranickou disciplínu. Zároveň začala sociální demokracie postupně rozšiřovat svůj koaliční potenciál směrem doleva (dobře si vzpomínáme na období, kdy ČSSD seděla ve vládě se Čtyřkoalicí, ale zákony prosazovala s komunisty). Jiří Paroubek získal podobnou pozici, jako Zeman v polovině 90. let – nezpochybňovanou autoritu silného lídra.

Z dnešního pohledu se na této situaci pramálo změnilo. Poté, co sociální demokraté „sestřelili“ Paroubka po nečekaném volebním debaklu, vidíme opět vnitřně fragmentovanou stranu. Jasně jsou patrné skupiny okolo Michala Haška, Bohuslava Sobotky či Davida Ratha. Obdobným „okolím“ se nejspíše obklopují rovněž lidé, jako Milan Urban, Zdeněk Škromach, Martin Pecina, anebo Lubomír Zaorálek[2]. S čím se tedy bude jarní volební sjezd muset vypořádat? Nejdříve bude muset zvolit předsedu.

Zvolení předsedy má primárně vnitrostranický charakter, nicméně za stávajícího rozložení politických sil v zemi má volba předsedy ČSSD také nanejvýš zajímavý možný externí dopad. Uvážíme-li možné kandidáty na předsednický post, musíme přiznat, že osobnost typu Jiřího Paroubka, schopná účinně eliminovat vnitrostranické rozkolnictví, mezi nimi není. Bohuslav Sobotka je zřetelným dědicem Paroubkova odkazu, byť se velmi snaží od něj distancovat. Michal Hašek má svým založením mnohem blíže k liberálnímu Miloši Zemanovi, než k socialistovi Jiřímu Paroubkovi.

Ať zvítězí Hašek, nebo Sobotka, je velice pravděpodobné, že krize disciplíny ve straně bude trvat. Bude-li Sobotka pokračovat v otevírání koaličního potenciálu strany doleva, může počítat se silným vnitřním odporem ze strany liberálního demokratického proudu sdruženého kolem Michala Haška[3]. Bude-li Michal Hašek důsledně lpět na Bohumínských usneseních, zcela jistě jej čeká kritika stran bývalé Paroubkovy kliky okolo Bohuslava Sobotky, nespokojené v „koaličním zoufalství“ strany.

Nanejvýš zajímavý je však onen externí dopad volby. Ten je totiž téměř nezávislý na personáliích uvnitř ČSSD. Současný premiér Petr Nečas bývá mediálně prezentován jako poměrně slabý premiér. A vzhledem k situaci jím bezesporu i je. Absentující legitimní předseda ČSSD zužuje nevyhnutelně operační prostor předsedovi nejsilnější vládní strany, a rozšiřuje tím logicky pole působnosti jeho koaličních partnerů. Chybějící předseda dělá ze sociální demokracie nevypočitatelného partnera. Premiér tak nemůže své koaliční partnery přitlačit ke zdi hrozbou „velké koalice“, protože jsou pro něj nepostradatelní. Troufám si tvrdit, že okamžikem zvolení předsedy ČSSD posílí vliv Petra Nečase jako premiéra. Už jen proto, že jak Hašek, tak Sobotka nejsou osobnosti, které by možnost koalice středu přímo vylučovaly.

Výsledkem zvolení nového předsedy tak s největší pravděpodobností bude další vleklá krize. Dojde k posílení Petra Nečase, ODS a nepřímo nejspíše i k zajištění disciplíny na vládní úrovni, zatímco ČSSD bude v opozici uvězněná ve vnitřních sporech, které jsou přímým dědictvím Miloše Zemana. Navíc bude – nedobrovolně – sloužit jako Nečasův bič v zádech Véčkařů a TOP09.

Existuje pro sociální demokraty nějaká cesta ven? Domnívám se, že nikoliv. Zásadním momentem při řešení vnitřní fragmentace ČSSD je zcela jistě KSČM. Evropsky unikátní povaha českých komunistů, vyznávajících leninský ideál avantgardní demokracie proletariátu, je základní normativní překážkou k vyřešení většiny vnitřních sporů sociální demokracie. Pokud by se podařilo reformovat KSČM do podoby nějaké výrazně levicové systémové strany (typově odpovídající např. Die Linke v SRN), mohla by ji ČSSD zahrnout mezi potenciální koaliční partnery, aniž by riskovala odštěpení svých antikomunistických křídel. Možnost levicové koalice by nepochybně vymanila sociální demokraty z nebezpečí frustrace vlastních voličů.

Nicméně, právě vztah ke komunistické straně a různé vnitřní tlaky na úspěšnost strany (tj. na co nejmenší frustraci vlastních voličů) jsou největšími příčinami vleklých krizí, které nejspíš budou ČSSD v budoucnosti cyklicky provázet. V reformu komunistické strany doufat nelze, proto pevně věřím, že je sociální demokracie stranou natolik silnou, aby se s nimi pokaždé dokázala vyrovnat. Zhroucení ČSSD by nejspíše znamenalo výrazné narušení mechanismu, jakým náš stranický systém funguje. A to by pro politickou stabilitu, které se po větší část polistopadové historie v naší zemi těšíme (…i když se nás noviny snaží přesvědčit o opaku) nebylo dobré.

 

[1] odstavce zabývající se historií ČSSD vycházejí z příspěvku doc. Ladislava Cabady „Tradiční, třetí, anebo jiná cesta? Česká sociální demokracie 2010“ na konferenci „České politické stranictví v mezinárodním srovnání“ z 14. května 2010 (Plzeň) (písemný výstup: Cabada, Ladislav: 2010. „Traditional, Third Way or a Different  Path? The Czech Social Democrat Party in 2010“, p. 83 – 89. In.: Politics in Central Europe: Vol. 6, Nr. 1, June 2010. Dostupné na http://www.politicsince.eu/documents/file/2010_06.pdf (9. 11. 2010)

[2] http://zpravy.idnes.cz/sobotkovi-a-haskovi-rostou-souperi-do-cela-cssd-chteji-zaoralek-i-pecina-1on-/domaci.asp?c=A101110_084544_domaci_hv (10. 11. 2010)

[3] dokladem mohou být prohlášení, jako toto http://www.cssd.cz/media/projevy-a-clanky/onderka-chce-uplny-zakaz-spoluprace-s-kscm-i-v-krajich (10. 11. 2010)

Autor: Jan Mohnert | středa 10.11.2010 11:50 | karma článku: 15,28 | přečteno: 1241x
  • Další články autora

Jan Mohnert

Malá lekce z demokracie (nejen) pro karlovarské komunisty

"Demonstrací za odvolání našeho náměstka pro školství popíráte demokracii." Zhruba tímto argumentem se minulý týden pokusili představitelé karlovarské KSČM zabránit uskutečnění demonstrace proti svému náměstkovi hejtmana pro školství, mládež a tělovýchovu Václavu Sloupovi. Karlovarští komunisté se patrně domnívají, že z vítězství ve volbách vyplývá v demokracii pro jednotlivce nebo politickou stranu právo vládnout - proto se jim logicky jeví jakákoli snaha "odstranit" prostřednictvím protestů své zástupce z krajské vlády jako pokus o zvrácení výsledků voleb a tudíž jako popření jednoho ze základních principů demokracie. Taková interpretace (a k ní vázaná argumentace) demokracie ovšem zahrnuje dvě "bohužel": za prvé, je bohužel mylná, a za druhé, v České republice není bohužel omezená pouze na karlovarskou KSČM, nýbrž téměř na každého, kdo se dostane k vládě. Především z druhého důvodu si prohlášení karlovarských komunistů k organizátorům protestu proti jejich náměstku Václavu Sloupovi zasluhuje bližší pozornost, protože - jak se zdá - lidé, kteří se u nás ucházejí o politické úřady, chápou demokracii často (dosti možná účelově) úplně jinak, než jak ve skutečnosti funguje.

26.1.2013 v 8:30 | Karma: 15,77 | Přečteno: 671x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Na obranu Güntera Grasse: co opravdu musí býti řečeno!

V konfliktu mezi Palestinci a Židy jsem vždycky fandil Izraeli. Pro člověka ze společnosti stižené mnichovským syndromem je asi cosi přitažlivého na malé zemi, která od roku 1948 vedla celkem čtyři války doslova na život a na smrt, pokaždé s koalicí nepřátel, jejichž převaha alespoň pokud jde o čísla byla natolik zdrcující, že se osamocený ozbrojený odpor jevil jako beznadějný. Kromě toho, arabský, předpluralistický a socialismem říznutý způsob života - ačkoli je jistě velmi pozoruhodný - není můj šálek kávy, takže jeho úspěchy a triumfy obvykle s nadšením nevítám. Přesto nemohu v případě stávajícího všeobecného pohoršení nad básní Güntera Grasse než odsunout své sympatie k Izraeli stranou a postavit se za německého spisovatele, nositele Nobelovy ceny a bývalého příslušníka Waffen SS. Spolu s Grassem totiž stojí na pranýři Evropy i mravní principy, které jsou v základech naší civilizace.

11.4.2012 v 17:20 | Karma: 19,03 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Proč se V. K. mýlí a vyšší vzdělání není jen soukromým statkem

Václav Klaus označil protestující studenty českých vysokých škol za parazity. Budiž, stejně jako on jsem přesvědčen, že drtivá většina z nich nebojuje za akademické svobody, nýbrž že se schovaná za heslem "Vzdělání není byznys!" snaží zachovat možnost honosit se statutem vysokoškoláků a přitom se jen s minimálními finančními náklady několik let víceméně flákat. Studium na českých vysokých školách - ať vám protestující studenti tvrdí co chtějí - je totiž v porovnání s Německem, Británií nebo Spojenými státy výrazně "v pohodě". V tomto smyslu protestující studenti paraziti asi jsou. Přesto s Klausem nemohu souhlasit - jeho zdůvodnění "parazitismu" studentů je totiž jiné, rádoby akademické a fundované a mimochodem špatné.

9.3.2012 v 15:30 | Karma: 36,13 | Přečteno: 4682x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Potvrzeno: Bohatí kradou více než prostí lidé. No jo, ale co s tím?

Server Novinky.cz přinesl zajímavou zprávu: bohatí lžou a kradou mnohem více, než prostý lid.[1] Zdá se, že sociologům z univerzity v kalifornském Berkeley se nyní podařilo postavit obecně rozšířené přesvědčení, že dobří obyčejní lidé jsou vystaveni na milost a nemilost zvůli těch zlých "tam nahoře", na solidní vědecké základy. Co však doopravdy dokázali? Potvrdili snad dnes již poměrně starou domněnku, že dobro a mravnost dřímá jen v "obyčejném člověku" a že ti, kteří stojí společensky i bohatstvím nad ním, jsou zlí a tam, kam se dostali, dostali se jen lhaním, podváděním a okrádáním? Na první pohled se zdá, že ano. [1] http://www.novinky.cz/zena/styl/260466-bohati-a-privilegovani-kradou-vice-nez-prosti-lide-potvrzuji-sociologove.html

1.3.2012 v 9:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 942x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Problém ekonomizace pohledu na společnost, problém současné Evropy

Ekonomie má dnes mezi společenskými vědami výsadní postavení, o tom není sporu. Konec konců, je jedinou z nich, za kterou lze získat Nobelovu cenu a názory ekonomických odborníků a akademických ekonomů platí ve společnosti za všeobecně respektovanou interpretaci sociální reality. Piedestál, na který současná společnost ekonomii mezi ostatními neexaktními obory staví, dává každému člověku bez ohledu na jeho profesi možnost pohodlně - skrze noviny, rozhlas, televizi nebo internet - pochopit, co se vlastně kolem nás děje a udělat si na to názor. Luxus, který si tím dopřáváme, má však i odvrácenou, stinnou stránku: dochází k totální ekonomizaci lidského života. A ten v posledku nikdy totálně ekonomický není.

3.2.2012 v 17:40 | Karma: 10,41 | Přečteno: 995x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1344x
Student magisterského oboru Politologie na Institutu politologických studií FSV UK v Praze, absolvent bakalářského studijního programu Politologie na Katedře politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU v Plzni. Konzervativec a realista.