Tajemná a starobylá místa Čech, Moravy a Slezska II.

Dnešní místo má jedno z českých nej. Zatímco Praha patří mezi nejkrásnější města světa, kostnice v Kutné Hoře Sedlci patří mezi jedno z nejtajemnějších a nejpodivuhodnějších míst Evropy a po Praze patří mezi nejnavštěvovanější místo zahraničními turisty, k čemuž patrně přispívá také dobrá dostupnost a relativní blízkost Prahy.

Kostnice je vlastně podzemní kaple hřbitovního kostela Všech svatých. Ten svého času tvořil součást cisterciáckého kláštera založeného ve 12. století. Samotná kaple Všech svatých byla postavena začátkem 14. století.

Podle pověsti přinesl opat sedleckého kláštera Heidenreich hrst země z božího hrobu v Jeruzalémě a rozesel ji po hřbitově. Hřbitovní půda se tak stala součástí Svaté země, a proto se sem pohřbívali zesnulí nejen z Čech, ale i z okolních zemí.

Po morové ráně v roce 1318 zde bylo pochováno přes 30 000 mrtvých. V době husitských válek, ve dvacátých letech čtrnáctého století, přibylo na hřbitově dalších 10 000 mrtvých. Když byl kostel v 15. století zrušen, nesmírné množství kostí bylo odklizeno do podzemní kaple, kde je jeden mnich naskládal do vysokých pyramid.

Počátkem 18. století dochází k rekonstrukci kostela i kláštera významným a proslulým architektem italského původu Santinim.

Velký zlom přináší Josef II. a jeho církevní reforma, díky které dochází ke zrušení většiny klášterů. Prostory odkupuje šlechtická rodina Schwarzenbergů, která nechala upravit podzemní kostnici do dnešní bizarní děsivé podoby. Autorem výzdoby je řezbář František Rint z České Skalice. Kosti, které používal, vydezinfikoval a vybělil vápnem. Z kostí je veškerá výzdoba, jsou jimi ozdobeny klenby a sloupy, a z nich byl také sestaven obří lustr. Ve výzdobě z kostí samozřejmě nechybí ani Schwarzenberský erb.

Nutno říci, že kostnice v Sedlci není jediná tohoto druhu. Podobné tajemné kostnice můžete vidět také v Křtinách v chrámu Panny Marie nebo v chrámu Petra a Pavla v Mělníku.

Česká republika samozřejmě nemá monopol na bizarní kostnice. Podobné kaple s výzdobou z kostí můžete nalézt například ve Francii v Ruenu, v Itálii například v Palermu, Miláně, Neapoli a Římě a ve výčtu bychom mohli pokračovat napříč většiny evropských států, protože temný umělecký fenomén MEMENTO MORI (latinsky pamatuj na smrt), zpracovaný v mnoha uměleckých dílech, vždy fascinoval a děsil prostý lid.

V někom podivná výzdoba kaple možná vyvolává pokoru z konečnosti lidského života a pomíjivosti hodnot, v někom zase může vyvolávat nevkusnou senzacechtivost a kostnice mu může připomínat spíše starobylou alternativu výstav v duchu „Bodies“ (kontroverzní výstava ukazující mrtvá lidská těla). Každopádně kostnice patří mezi nejpodivnější a zároveň nejnavštěvovanější místo v naší republice.

Napsáno pro časopis a audiomagazín Vaše srdcovka

Autor: Monika Mochová | pátek 3.10.2014 10:06 | karma článku: 6,17 | přečteno: 414x