Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kafe v pět a zajímavý vydavatelský počin roku

Dnes píše skoro každý. Internet je přehlcen blogosférou. Někomu se to může jevit jako ztráta času, někdo vnímá psaní jako koníček a někdo to píše v rámci terapie či relaxace. Přesto by se ten, kdo píše třeba blog nebo sem tam nějaký esej či povídku do šuplíku, nepovažoval za spisovatele. A přitom já osobně čtu raději blogy než seriózní publicistiku. Tak jako neherci mají osobitý projev a film s neherci získá neuvěřitelnou autenticitu, tak také slovní projev neprofesionálního„psavce“ má své kouzlo a vydat třeba povídky obyčejných lidí bez spisovatelských aspirací by určitě bylo velmi hodnotným vydavatelským počinem.

Nápad vydat knihu povídek z per (či spíše klávesnic) nespisovatelů přišel nakonec nikoli z řady velkých nakladatelství, ale od Pana Nakladatele, s jehož spoluzakladatelkou jsme si nedávno povídali a vyzpovídám ji také nyní. Jak to tedy celé vzniklo?

To je dobrá otázka hned na úvod. Přemýšleli jsme, jak najít potenciální autory, které by nás bavilo vydávat a zároveň dát příležitost lidem ukázat co v nich je. Vím, že když jsem začínala s psaním, tak mě samotné taková literární soutěž chyběla. Vše se točilo okolo románů a podobně, což mi pro začínající autory přijde nesmyslné. Pokud to beru ze své vlastní zkušenosti, tak na román bych si na začátku určitě netroufla, ale povídka? To je jiná… :o)

 

O čem nejčastěji pojednávaly povídky z literární soutěže?

S nadsázkou musím říct, že nejčastější bylo špatné počasí Každá druhá povídka začínala… venku fouká vítr a prší…. Radovala jsem se pokaždé, když vysvitlo sluníčko… :o) Suverénně nejvíce povídek bylo o pár holkách v kavárně u kávy, což mě samotné přijde trochu neoriginální, ale vzhledem k tomu, že zadáním bylo téma Kafe v pět, je logické, že se tento scénář nabízí… Naopak bylo úžasné sledovat příběhy, kde se Kafe v pět objevovalo v těch nejneuvěřitelnějších podobách.

 

Nebylo to trochu nudné se tím množstvím povídek probírat?

Nudné to nebylo ani trochu. Právě naopak…. Každý soubor jsem otevírala s obrovským očekáváním, kam mne autor tentokrát zavede a mnohdy jsem se nestačila divit

 

Víš, že jsem také napsala povídku do Vaší soutěže? Pojednávala o tom, jak manželka rafinovaně zavraždí svého muže prostřednictvím dobrého jídla a po úspěšné vraždě jde na kafe s kamarádkou. Ale pak mě napadlo, že to nebude určitě originální a nakupí se u Vás těch vražd více. Byly i vraždy?

No vidíš, budu si jí muset přečíst :). Vražd bylo také poměrně dost. Super bylo, že “vraždění” pojal každý trochu jinak. V tomto směru mne hodně zaujala povídka, kterou napsal Martin Maniaque a najdete ji v knize.

 

Protože jsem od tebe už obdržela pár pozvánek na křest, divila bych se, kdyby tato kniha vznikla bez tradičního iniciačního rituálu buď v podobě křtu nebo autorského čtení.

Máš pravdu! 22. října pořádáme velký literární podvečer ve spolupráci s Městskou knihovnou Ostravy. Ráda bych všechny pozvala, protože se je rozhodně na co těšit! V 17h začínáme přímo v knihovně, následně se přesunujeme do Literární kavárny Academia a večer zakončíme autorským čtením a v klubu Atlantik.

 

Tak to já přijdu i s dětmi a přítelem. Děkuji za rozhovor a přeji, aby si nová kniha našla hodně čtenářů.

Už teď se na vás všechny moc těším. Také díky!

Napsáno pro časopis a audiomagazín Vaše Srdcovka

Autor: Monika Mochová | pondělí 20.10.2014 11:37 | karma článku: 6,10 | přečteno: 378x
  • Další články autora

Monika Mochová

Azylová péče – úvod

Dnešní den (17.10.) je Mezinárodní den za vymýcení chudoby. Když slyším hlubokomyslná slova o tom, jak je třeba s chudobou bojovat, podvědomě se mi vybaví vzpomínka profesora a kněze Tomáše Halíka, když přijal pozvání na jakýsi mezinárodní „hladový summit“, jehož poslání spočívalo v dialogu na téma „Jak bojovat proti chudobě v zemích třetího světa.“ Hosté byli ubytováni v luxusních hotelích a pochutnávali si na opulentních jídlech. Tomáš Halík se cítil zahanben a nebyl sám. Jeho kolega u stolu suše poznamenal něco ve smyslu: „Když si představím, že za peníze, které tento sumit stál, bychom mohli vystavět v Africe několik škol, ani se mi tady nechce moc být.“

17.10.2014 v 11:24 | Karma: 8,44 | Přečteno: 397x | Společnost

Monika Mochová

Hudební srdcovka Filipa Čenžáka a jeho kapely Sunnyflower

Hudba je velký byznys. Je to v pořádku každá produkce se stává produktem a produkt má mít svého kupce a uměleckého díla se to nepochybně týká dvojnásob. Problém nastává, když se úspěch stává prvoplánovou záležitostí, což přináší nutnost nežádoucích kompromisů a vytrácí se postupem času originalita a invence. Je to patrné nejen v oblasti hudebních celebrit, ale i mezi těmi, kteří si zvolili hudbu jako své hobby, kdy poptávka po kvalitní v podstatě reprodukované produkci například na plesech či svatbách mnoho zajímavých hudebníků odvedla od původních cílů skládat vlastní muziku. A protože my nechceme být „komerční“, nabízíme Vám nekomerční hudební ochutnávku.

17.10.2014 v 9:15 | Karma: 5,01 | Přečteno: 193x | Kultura

Monika Mochová

Sherpa Rallye

Dovolujeme si Vás pozvat na zajímavou víkendovou akci do zahraničí s názvem Sherpa Rallye. Určitě víte, že šerpa je vysokohorský nosič. Osobně jsem si pod slovem šerpa vždy vybavila vysokohorského nosiče v Himalájích, který nese tiše, trpělivě a s lehkostí těžkou bagáž Evropských turistů, kteří se vydali dokázat si, že na osmitisícovku prostě mají a uspokojení jejich ega stojí do značné míry na práci těchto nenápadných služebníků v pozadí. Nicméně do Himalájí Vás skutečně zvát nebudeme.

16.10.2014 v 8:45 | Karma: 5,89 | Přečteno: 316x | Pozvánky, akce

Monika Mochová

Chalupaření – Expedice Čochtan a pitný režim

Soutěž o nejlepší hranou komedii vyhrál kultovní film S tebou mě baví svět. A kde se převážná část děje odehrávala? Na chalupě. Nevím, jak Vám, ale mi přijde film diskriminující. Jsem sice daleka toho stát se feministkou, ale trojice Nový, Satinský, a Postránecký s partičkou malých harantíků v čele s Matesem, se snaží vzbudit dojem, že zábavní jsou jenom tátové, zatímco mámy jsou ty škarohlídné pedantky, s nimiž není vlastně žádná legrace.

15.10.2014 v 8:55 | Karma: 8,72 | Přečteno: 362x | Cestování

Monika Mochová

Nakladatelská lovestory

S mizejícím sluníčkem mnozí z nás zalezou stále častěji do pelíšku s knížkou. Kniha zůstává pro mnoho lidí stále srdcovkou. Neurologové nedávno zjistili, že pro vývoj dítěte je důležitá tradiční kniha a žádná čtečka, protože ta nestimuluje plnohodnotně činnost mozku. A mají recht. Knížka je prostě knížka. Šustění papíru, vůně tiskařské barvy nebo naopak patina času, to je prostě něco nenahraditelného a nic na tom nemění skutečnost, že na čtečku se Vám vejde celá knihovna. U čtení je pro mnoho lidí důležitá haptika, tedy možnost si tu knihu pořádně osahat, listovat v ní a to digitální kniha nenahradí.

7.10.2014 v 13:30 | Karma: 5,38 | Přečteno: 269x | Kultura
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Kvůli Le Penové ho sesadili. Soud však rozhodl, že šéfem Republikánů zůstává

14. června 2024  21:31

Pařížský soud v pátek zrušil rozhodnutí francouzské konzervativní strany Republikáni (LR), která ve...

PŘEHLEDNĚ: Proč Česko kupuje nové tanky za 52 miliard? A co všechno umí?

14. června 2024  21:01

Česká armáda by měla do roku 2030 získat 77 nejmodernějších tanků Leopard 2A8 ve společném nákupu s...

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  20:54

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Summit G7 zkritizoval agresi Ruska a praktiky Číny. Papež varoval před AI

14. června 2024  6:16,  aktualizováno  20:50

Lídři skupiny zemí G7 na své schůzce v jižní Itálii zdůraznili svou trvající podporu bránící se...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 386x
Žen jako jsem já je 12 do tuctu, tak co bych o sobě tak asi měla psát :o)