Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přítel na celý život

Pokud sledujete mediální reportáže, hovoříte s přáteli, kamarády, setkáváte se s větnou kombinací slova "přítel" v mnoha obměnách. Pro většinu má toto slůvko různý význam a tak se domnívám, že nám uniká skutečná hodnota tohoto krásného označení. Nevhodným používáním ho pak devalvujeme na "obyčejné". Přitom čeština dokáže významy slov svou košatostí perfektně "zaškatulkovat" a díky přívlastkům i odlišit. Můžeme mít přátele, kamarády, bratry, druhy, známé, partnery, soudruhy, či jiné oslovování osob v našem okolí. Ale „přítel“??

K napsání této blogové úvahy mě vyprovokovala jistá dáma, na nejmenovaném společenském serveru. Když jsem si z přirozené mužské zvědavosti prohlížel její perfektní fotogalerii, objevil jsem fota a pod nimi: Já s přítelem. Moje logika a fantazie silně "znervózněly"…

Následně se rozvinul dialog typu: "Vážená, proč nepíšete pod foto pravdu?… A co je na tom špatného, když mi pomáhá po smrti manžela a nejsme oddáni!… Sdílíte s ním lože?… Samozřejmě, jak by mi mohl jinak pomáhat!… Pak to ale není Váš přítel!… A co to tedy je?… Bohužel, mohu Vám pouze říci, jak bych tuto osobu nazýval ve stejné situaci já… Tak to řekněte, prosím…!

Já mám radit ženě-spisovatelce, která napsala a vydala 3 knihy?! Ale pokusil jsem se a začal v naší „košatině“ hledat vhodné výrazy pod její foto.

"Co takhle druh, milenec, parťák, kamarád do deště, současná životní opora, licituji. Nepřijato, přítel a "basta"!! Tak mě napadlo, zeptat se kamarádky Kolomazníkový. Ona je taková prostota a žije na "psí knížku" s jedním "plejbojem". Našla si jej v nějakém útulku pro osamělé pány, myslím že se ten lokál jmenuje "Na Růžku". Chvíli na mě nechápavě zírala. Pak prohlásila, že jsem trhlej blbec a ať jí dám "obývák". No, jak říkám, kamarádka do deště.

Nevzdávám to, pokračuji v anketě mezi známými. Nechápavé pohledy. Proč se ptáš na takovou triviálnost?… A série přívlastků nepodobných předchozímu v podstatě pokračuje. Stále čekám nějaké „moudro“, a sám před sebou tvrdošíjně omlouvám vlastní verzi. Poslouchám svoji oblíbenou rozhlasovou stanici. Známý moderátor debatuje s kolegou na téma diety, strava a podobné nezáživnosti. A zatím co jeden má zákonitou manželku, která mu „vyvařuje“, druhý konstatuje: „Moje partnerka moc zatím vařit neumí“. Výborně „Kudrno“, žádná přítelkyně! Má moje okamžité sympatie.

Opakem-jistá nejmenovaná televizní stanice. V programu o VIP celebritách se to přítelkyněmi a příteli jen hemžilo. Pokud budete stejný program sledovat v následujícím týdnu, v lepším případě později, bude Vám stejná celebrita servírovat zase „přítele“, ale úplně jiného. Bývalý „přítel“ už bude mít také novou „přítelkyni“, hodlá s ní žít. A všichni se moc se milují. Uznejte, že tyto dámy a pánové přemýšlejí úplně něčím jiným. Hlava to nebude...

Korunu mému pátrání nasadil jeden můj známý. Na výše uvedenou otázku odvětil bez mrknutí okem: "Moje dívka je mou osobní "lékařkou". A lékař je pro většinu lidí kamarádem v nouzi, ne"? Oponoval jsem, že mě nezajímá povolání ale vztah! „Zdravotník“ zaznamenal moje rozšířené zorničky i tupý nechápavý pohled a tak pokračoval. "Prostata víš CO TO JE??? Pěkný svinstvo! No a moje "lékařka" to pochopila. Hned a ráda. Vztah s manželem po letech začal "šedivět". Já nabídl veselou barvu a ona "prostenal". Jasný?? Vždycky se u toho dost nasmějeme. Několikrát jsme při "léčbě" a hledání vhodné barvy dokonce spadli s postele!!

Ukončil jsem anketu. Není to prostě můj „přítel“.

Dovoluji si citovat mistra slova, pana Wericha: "Někdo má štěstí, že má schopnost být přítelem".

Pravý vztah, hodný významu tohoto slova, totiž považuji za něco mimořádného a výjimečného. Obávám se, a nebojím se to napsat, že ho mnoho lidí v životě nepoznalo.

Ti, kteří ho poznali, používají toto krásné slovo jako „šafránu“.

Závidím jim!…

 

Zdravím a přeji hezký den.                   Váš Jiří

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Mitáček | čtvrtek 3.6.2010 1:05 | karma článku: 21,76 | přečteno: 1610x
  • Další články autora

Jiří Mitáček

Vše, co mám...

Titulek je mnoho říkající... Budu vám vyprávět příběh „obyčejné“ gramofonové LP desky. Její věk - 47 let... Uvozovky naznačují, že má v mém dosavadním životě neobyčejné zastoupení. V závěru tohoto vyznání pochopíte...

15.12.2023 v 14:15 | Karma: 27,30 | Přečteno: 368x | Diskuse| Osobní

Jiří Mitáček

Dobrý den, pane Zemane…

Takto jsem začínal svůj velice slušný „rozlůčkový“ blog s panem Zemanem. Jenom jsem mu chtěl sdělit, že budu 5 let žít v zemi. která nemá presidenta. Vůůůbec jsem netušil, že těch let bude 2 x tolik. A vůbec jsem netušil...

29.1.2023 v 23:45 | Karma: 28,86 | Přečteno: 752x | Diskuse| Osobní

Jiří Mitáček

Fakt jsem to v mém věku nečekal!!

Copak? Pokles zdraví? Pokles erekce? Pokles financí? Pokles sebevědomí ...? Ani jedno z výše uvedených, Horší...

20.5.2022 v 22:15 | Karma: 25,76 | Přečteno: 800x | Diskuse| Karlovy Vary

Jiří Mitáček

Potkal jsem Barunku…

Doba covidová... Prožíváme „na plný pecky“. Pokud neposloucháme, nedíváme se nebo nečteme příliš často komentáře o „stavu hladiny“ v naší populaci, hledáme...Napadá mě jeden známý televizní pořad o čase (uváděl pan Karel Čáslavský).

21.3.2021 v 17:39 | Karma: 27,87 | Přečteno: 522x | Diskuse| Ostatní

Jiří Mitáček

Autobus přátel…

Šiš. To je tak těžkej provoz... Porád se vám nějak mění posádka a kdo má tyhle šachy pořád stíhat. A hlavně zdůvodňovat „přeskupovačku". Šoupnete někoho o sedák dál a už musíte "zdůvodňovat".

13.11.2020 v 23:32 | Karma: 27,65 | Přečteno: 442x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1754x
Obyčejný chlap, rentiér, pracovně se státem vyrovnaný. Listopad 1989 bude trvale patřit mezi nejšťastnější měsíce mého "brožovaného" života. Jsem optimista a spokojen, že svobodu mohu prožívat. A na plný "pecky".