Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bydlím s robotem…

Zbytečnost. Další „krám“ do domácnosti. K čemu to potřebuješ? Odrážel  jsem myšlenku, vážil argumenty, bloudil po webu, tajně porovnával recenze. V obchodě trápil prodavače zákeřnými dotazy. A pak se to stalo… Zatracená akce, zatracená sleva. No, nekupte to, když je to skoro zadarmo? Podlehl jsem. Rozbil jsem prasátko a přivezl si ho slavnostně domů. Zachránce a hlídač mojí nedokonalosti. Budeme parťáci? Uvidíme.

Přijímací pohovor: Krabice jak stavebnice „Merkur“. Vybaluji dílečky, kolečka, ovladače, virtuální věže, štětečky a… ejhle návod. Nasadím druhé oči a zahloubám se do studia.

Nakrmit. Poprvé naplno a dále dle libosti. Bez nějakého efektu zmenšení žaludku. Dokonce zjišťuji, že když mu nedám najíst, nacpe si „břicho“ sám. Vyndávám „krmítko“ a udělám mu stabilní místo poblíž zásuvky. Mačkám tlačítko „Jdi se najíst“. Zavrčí, otočí se a neomylně zamíří k misce, přicvakne se, zapiští a začne blikat. Schopen prý až tři hodiny.

No, nevím. Zdá se mi, že to přehání. Tři hodiny se krmí a jeden a půl předstírá práci. Studuji „pracovní“ knížku. Lokální, automatický úklid, hubení roztočů a… Cože? To si můžu naplánovat každý den kdy se bude „venčit“? A ještě při tom udělá kontrolní úklid? To až řeknu Kolomaznici, bude mít vztek. Její jezevčík při venčení udělá maximálně jedno hovínko.

Než mu dám důvěru, musím si ho prověřit. Usazuji se s kafíčkem, juknu na kontrolní čas, na jeho „obličeji“ (displeji) mačkám „makej“. Automaticky a do posledních sil!

Zavrčí, v jeho řeči jsem pochopil „joo“, a začne sondovat terén. Dopředu, vlevo, nazad, otočit o 90 stupňů, zpět. Pozoruji jak „očuchává“ kouty, projíždí kolem nábytku, zajede pod skříň, odstrčí si kytku, krouží takový zvláštní tanec. Nojóó, předvádí se, napadá mne. Úplně jsem zapomněl na kafe a čučím jak puk. Má takový zvláštní systém. Šikovnej, myslím si opatrně v duchu.  Přechválil jsem.

Najednou začne „pištět“ jak prase před první ránou. Ve vočích: porucha 02!! Vrhnu se na itinerář: problém s volností. Kouknu mu pod „sukně“ a vytáčím zamotané třásně koberce. Zavrní cosi jako „dííík“ a pokračuje.

Kafíčko vypito, odnáším hrnek. „Vříísk“!! Co je zase tohle? Porucha 01!! – plný břicho. Cože? Tak brzo? To vypadá, že je zde bor… pardon, jako nepořádek? Podívám se. Hmm, nekecá chlapec... Zmáčknu kapsu a vyprazdňuji. A ta hrůza na průdušnici. Totálně ucpaná. Slušná kupka svinstva, konstatuji.

Hele, kamaráde, seš čistej tak pokračujem, jasný? A už si nevymýšlej a dej pokoj. Dal. Ne na dlouho. Zastavil se, deset pípnutí - hlad! Znalecky čekám co bude. Teď se ukaž „blamáž“. Točení, hledání „misky“, pohybuje se pomalu, asi je utahaný.  Ke svému „krmítku“ na konci pokoje se však doplazí. Píská, bliká, zjevně Óda na odvedenou práci. Tři hodiny klid.

Šuchotám v kuchyni, na nového člena rodiny jsem docela zapomněl. Cosi pípá. Mobil!? Kdepak! Aha, můj nový společník, vzpomínám si. Ale on si vymýšlí a maká sám! Zas ty pitomý třásně. Já je snad budu muset přelepit páskou. Hmm… blbý, schovávám je pod hranu koberce a basta.

A nakonec, mám nápad. Zavřu tě do ložnice. Tam třásně nejsou, nemáš kam zmizet a kontrolně uděláš inspekci… Beru ho za ucho jako uličníka a přenáším. Přes zavřené dveře dám pokyn. Tlumené vrnění... maká!

„Vřeštění“ z ložnice: 01. To fakt už kecá! Vždyť tam chodím jenom spát? Nekecal, zmetek jeden. „Peřiny práší kamaráde“, sděluje kamarádka. „Větráš? Jasně. A ty žiješ ve vzduchoprázdnu? Jóó prach je pěkný svinstvo“. Měla pravdu.

Vyprazdňuji a hrozím: "Zkus ještě pípnout". Zkusil. Za hodinu a zase desetkrát. Dveře zavřené. "Próóč", hučí zlobně? Votrava, mumlám si, když ho za uši nesu k misce.

A tu ložnici doděláš!! Jasný?

"Jo, jo, nelehké je soužítí s robotem. Vždyť on se chová jako sekýrující baba! Snad si na sebe zvykneme“ brblu pod vousy, ale pak se zastydím.

„No, víš, není to tak docela pravda. Neprudíš zbytečnými řečmi, pracuješ za pochybnou stravu a soudě  dle tvého vrnění a tanečků  – asi i rád. Nejsi v odborech, nebudeš tedy ani chtít zvýšit plat. Občas ti přeleštím kukadla ( taky nemůžu koukat, když mám ulepený brejle), pofoukám bolístky a je to. Konec konců, jsi skvělej pomocník, takže už na tebe nebudu křičet. Slibuji!

Kamaráde, ale máš jednu výhodu. Nebo nevýhodu? Takový červený kolečko. Když ho zmáčknu a podržím, „vygumuji“ ti mozek. A ty se, chudáku, pak  musíš všechno znova učit! Uznávám, že jsi ale dost rychlej žák.

My, lidičky, takové tlačítko, bohudík, nemáme. Tedy já o žádném nevím.

Víš, život lidí je vlastně nikdy nekončící „ošahávání“! Ale je to správně a někdy i docela fajn!

Zdravím a přeji hezký den.                      Váš Jiří

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Mitáček | pátek 23.3.2012 15:22 | karma článku: 17,36 | přečteno: 896x
  • Další články autora

Jiří Mitáček

Vše, co mám...

Titulek je mnoho říkající... Budu vám vyprávět příběh „obyčejné“ gramofonové LP desky. Její věk - 47 let... Uvozovky naznačují, že má v mém dosavadním životě neobyčejné zastoupení. V závěru tohoto vyznání pochopíte...

15.12.2023 v 14:15 | Karma: 27,17 | Přečteno: 367x | Diskuse| Osobní

Jiří Mitáček

Dobrý den, pane Zemane…

Takto jsem začínal svůj velice slušný „rozlůčkový“ blog s panem Zemanem. Jenom jsem mu chtěl sdělit, že budu 5 let žít v zemi. která nemá presidenta. Vůůůbec jsem netušil, že těch let bude 2 x tolik. A vůbec jsem netušil...

29.1.2023 v 23:45 | Karma: 28,86 | Přečteno: 752x | Diskuse| Osobní

Jiří Mitáček

Fakt jsem to v mém věku nečekal!!

Copak? Pokles zdraví? Pokles erekce? Pokles financí? Pokles sebevědomí ...? Ani jedno z výše uvedených, Horší...

20.5.2022 v 22:15 | Karma: 25,76 | Přečteno: 800x | Diskuse| Karlovy Vary

Jiří Mitáček

Potkal jsem Barunku…

Doba covidová... Prožíváme „na plný pecky“. Pokud neposloucháme, nedíváme se nebo nečteme příliš často komentáře o „stavu hladiny“ v naší populaci, hledáme...Napadá mě jeden známý televizní pořad o čase (uváděl pan Karel Čáslavský).

21.3.2021 v 17:39 | Karma: 27,87 | Přečteno: 522x | Diskuse| Ostatní

Jiří Mitáček

Autobus přátel…

Šiš. To je tak těžkej provoz... Porád se vám nějak mění posádka a kdo má tyhle šachy pořád stíhat. A hlavně zdůvodňovat „přeskupovačku". Šoupnete někoho o sedák dál a už musíte "zdůvodňovat".

13.11.2020 v 23:32 | Karma: 27,65 | Přečteno: 442x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme, tvrdí Putin

17. května 2024  13:10,  aktualizováno  14:10

Ruské síly podle prezidenta Vladimira Putina v Charkovské oblasti postupují podle plánu. S dobytím...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  14:03

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Nova i Prima zahajují předvolební vysílání, nabídnou debaty i rozhovory s lídry

17. května 2024

Televize Nova a Prima přešly do volebního režimu. Nova startuje v pátek odpoledne na TN Live první...

Piráti plánují boj s dezinformacemi. Putin má zájem ovlivnit eurovolby, míní

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  13:50

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1757x
Obyčejný chlap, rentiér, pracovně se státem vyrovnaný. Listopad 1989 bude trvale patřit mezi nejšťastnější měsíce mého "brožovaného" života. Jsem optimista a spokojen, že svobodu mohu prožívat. A na plný "pecky".