Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ambulantní vztah

Co je to, byste rádi věděli? Vydržte, objasním. Hlava ozdobená šedivou hřívou, uhrančivé oči a svérázný humor vešly během desítky uplynulých let do povědomí veřejnosti. Těmito slovy uvedla moderátorka ČRo Dvojka svého hosta v pořadu Nezatloukat. Zmatek, oheň, smích i trochu křeč – tak dotyčného charakterizovala jedna astroložka, žena, která jej přivedla k loutkám a kterou si i vzal. Práce s loutkami jej bavila, umožňovala mu cestování, tedy pestrý život, ale nakonec vedla k rozvodu… Tvrdil, že mu to nevadí a také nelituje, že se už nikdy neoženil.  Naopak. Léta totiž upřednostňuje tzv. ambulantní vztah. Moderní trend soužití s osobou druhého pohlaví (u něj momentálně s partnerkou Ivankou), ale bez „požehnání“ úřadu. Před vztahem s Ivankou prožil silně bouřlivý vztah s ženou mladší o celou generaci. Zodpovědný a vřelý vztah má pouze ke svým dětem a k rodičům. Se slabostí k alkoholu ani s láskou k různým „odrůdám“ své profese (miluje i motorky, bigbít, atd.) se nijak netají. O kom je řeč? O Bobu Kleplovi.

Hm… zamyslil jsem se a došel jsem k závěru, že již mnoho let rovněž žiji „ambulantně“. Tedy v nezávazném vztahu. Po léta jsem nezaznamenal, že by toto volné soužití vedlo k nějaké katastrofě.  Víte, ona totiž samota je prevít. Provokuje a přepadává nás ve chvíli, když to nejméně čekáme.

Jak tak přemýšlím, zjišťuji, že s Bobem mám hodně společného.

V podstatě jsem vlastně egoista i kapku podivín. Miluji totiž obojí - společnost i samotu. Že se to tříská? Nevěřte.

Jsem horkokrevný tvor (bohužel nikoli mládím), tedy člověk, který upřednostňuje chladné prostředí, takže u mne doma teplota nepřevýší 18 °C, někdy i méně. Nevadí mi natáhnout si vytahaný starý, ale teplý svetr, trochu neforemné tepláky a tlusté ponožky. Když se posléze nějakou činností dostávám do „varu“, teplé „hadry“ stahuji a natahuji méně hřejivé. Možná díky tomu neznám co je rýma, jakákoliv „odrůda“ chřipky, alergie apod. Potěšilo mne také, když jsem náhodou zaslechl, že u lidí, kteří „vegetují“ při nižší teplotě, se samovolně spaluje více kalorií.  No a samozřejmě, že svoji roli hrají i korunky ušetřené za plyn.

Ale uznejte, která žena by bez reptání zvládla takovou „kosu“??? Mám spolehlivě vyzkoušeno. Možná bych mohl sbalit Eskymačku, ale v tom případě bych asi pohořel sám. Důvod, proč tedy stále žiji sám nebo „ambulantně“.  

Osud mi dal do vínku hlubokomyslné přemýšlení o zdánlivě obyčejných věcech a také kapku šťouravou náturu. Pro soužití s někým, žádné plus, uznávám.  

Ten „někdo“ totiž musí časem nutně dospět k nikoli názoru, že jsem cvok, škrt i lakomec a ve vztahu je zase „vymalováno“.

Malý příklad. Varná konvice. Máme ji skoro všichni, je rychlá, automaticky vypíná, ale je také pěkný žrout elektřiny. A přitom na zmírnění její „nenažranosti“ stačí jednoduchý fígl - odměrka, do které si předem připravím vodu na hrnek kávy. Ohřívám tedy „pouze“ potřebné množství. Voda v odměrce se navíc samovolně ohřeje na teplotu místnosti a je rychleji uvařená.

Ťukáte si na čelo? Nevadí, ten krám už nevlastním a kafé vařím v obyčejné nerezové konvici s píšťalkou. Zopakoval jsem si trojčlenku a zjistil jsem, že tímto způsobem mě jedna káva přijde o více než korunu levněji.

Blbost? Spočítejte si, kolik kafiček denně vypijete (s někým?) a vynásobte.  Uspořím tak asi dvě stovky. Mohl bych dlouho psát o komplikacích, které se díky takovému „blbnutí“ zákonitě dostaví. S jakoukoliv partnerkou. Prostě „běžné provozní“ problémy, které já nemusím. Například nemyji nádobí pod tekoucí vodou, splachuji vodou již použitou, nereguluji teplo, nakupuji pouze na několik dní dopředu (lednička je „žrout“ největší), svítím  úsporkami, peru jen když už není co hodit na sebe, ložní prádlo vyměňuji dle kalendáře, prach utírám, jen když ho slunce příliš zviditelní, mytí oken neřeším. 

 Jednou týdně však přece jen „hřeším“. „Naložím se“ do vany po okraj naplněné teplou vodou a lebedím si. Kdo nevlastní vanu, jen sprcháč, nepochopí. Relaxace, kterou při koupeli plnými doušky vychutnávám, bezpečně nahradí všechny „probenděné“ prachy.

Samotu, zmiňovanou v úvodu, si udělám, když se mi to hodí.  Tak to je tedy ta „ambulance“. Vzhledem k dlouholetému „single stavu“ si už nedovedu ani představit“, že bych do něj někoho vpustil.

Věk však nejde zastavit, zdraví není nekonečné a vím, že v případě potřeby děti nepomohou…

Smyslem této úvahy však nebyl pláč nad rozlitým mlékem. Vztahy a především rodinné jsou neskutečně složité a někdy bývají protkány nitkami tenkými jako pavučina, ale pevnými. Stačí však náraz a pavučina se protrhne. Já ji mám už hodně děravou a nepomůže, že se ji občas snažím zalátat.

Moje dnešní mudrování berte, prosím, jako nadsázku.

Leccos by se dalo napravit- pokud jinak nedáte, jsem například ochoten si zase koupit tu varnou konvici, ale co s tím mým „studeným odchovem"?

 Hezké dny přeji.                Váš bloger Jiří

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Mitáček | středa 4.12.2013 15:06 | karma článku: 21,54 | přečteno: 1425x
  • Další články autora

Jiří Mitáček

Vše, co mám...

Titulek je mnoho říkající... Budu vám vyprávět příběh „obyčejné“ gramofonové LP desky. Její věk - 47 let... Uvozovky naznačují, že má v mém dosavadním životě neobyčejné zastoupení. V závěru tohoto vyznání pochopíte...

15.12.2023 v 14:15 | Karma: 27,17 | Přečteno: 367x | Diskuse| Osobní

Jiří Mitáček

Dobrý den, pane Zemane…

Takto jsem začínal svůj velice slušný „rozlůčkový“ blog s panem Zemanem. Jenom jsem mu chtěl sdělit, že budu 5 let žít v zemi. která nemá presidenta. Vůůůbec jsem netušil, že těch let bude 2 x tolik. A vůbec jsem netušil...

29.1.2023 v 23:45 | Karma: 28,86 | Přečteno: 751x | Diskuse| Osobní

Jiří Mitáček

Fakt jsem to v mém věku nečekal!!

Copak? Pokles zdraví? Pokles erekce? Pokles financí? Pokles sebevědomí ...? Ani jedno z výše uvedených, Horší...

20.5.2022 v 22:15 | Karma: 25,76 | Přečteno: 799x | Diskuse| Karlovy Vary

Jiří Mitáček

Potkal jsem Barunku…

Doba covidová... Prožíváme „na plný pecky“. Pokud neposloucháme, nedíváme se nebo nečteme příliš často komentáře o „stavu hladiny“ v naší populaci, hledáme...Napadá mě jeden známý televizní pořad o čase (uváděl pan Karel Čáslavský).

21.3.2021 v 17:39 | Karma: 27,87 | Přečteno: 522x | Diskuse| Ostatní

Jiří Mitáček

Autobus přátel…

Šiš. To je tak těžkej provoz... Porád se vám nějak mění posádka a kdo má tyhle šachy pořád stíhat. A hlavně zdůvodňovat „přeskupovačku". Šoupnete někoho o sedák dál a už musíte "zdůvodňovat".

13.11.2020 v 23:32 | Karma: 27,65 | Přečteno: 442x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1757x
Obyčejný chlap, rentiér, pracovně se státem vyrovnaný. Listopad 1989 bude trvale patřit mezi nejšťastnější měsíce mého "brožovaného" života. Jsem optimista a spokojen, že svobodu mohu prožívat. A na plný "pecky".