Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak mašinfíra Standa se servírkou Šárkou k (ne)štěstí přišli

Vypadá to skoro jako pohádka pro dospělé - trochu jako Lotrando a Zubejda 2. Bylo, nebylo, mladý železničář Standa se díky osudu a vstupu do politické strany seznámil v parlamentní kantýně s mladou servírkou Šárkou. Láska to byla jak z pohádky.

www.ateo.cz

Tak celá pohádka začala a pokračovala tím, že jinoch Standa stále častěji na místním shromáždění hlasoval, diskutoval a v zákulisí domlouval a dívka Šárka odešla domů do chýše, neboť mateřství se už blížilo. Mezitím Standa stoupal na pomyslném politickém žebříčku, až se z něj stal ministr. A kdyby jenom ministr, dokonce se z něj stal mimistr všech ministrů, tedy kníže. Byl nejmladším knížetem v historii celého národa a i v celém širokém okolí. Už když byl „pouhým" ministrem se měli se Šárkou dobře, což teprve když byl na vrcholu. Již doma si Šárka uvědomila, že se chce mít stále lépe a lépe, proto začala podnikat. Začala prodávat výrobky po jiných chýších, a tak jako Standa i ona stoupala na žebříčku. Politika a podnikání, to většinou nedělá dobrotu - obzvlášť, když strýčkové handlíři občas přimhouří oko nebo lépe i obě a upustí nějaký ten zlaťák. Marně se pak vysvětluje, že to je jen náhoda, že to zrovna tak jen vypadá a že v tom rozhodně nebyl úmysl.

Mezitím kníže Standa začal studovat. Vládl a zároveň studoval, což se dá občas těžko skloubit, ale on to i za pomoci svých služebníků a lidí v podhradí dokázal. Následně se pak celá knížecí rodinka přestěhovala do krásného, velkého sídla. Dokonce i bazén tam měli. K tomu vždy k dispozici zbrojnoši, služební kočár a také bedny plné zlaťáků na různé výlohy.

Koho by napadlo, že jednoho dne rytíře Presse napadne se zeptat na to, jak mohl kníže Standa k tak velkému sídlu přijít. Nejprve chtěl kníže zapírat, ale pak promluvil. Bohužel tak, že to rytíři nejen nestačilo, ale ještě ho to podnítilo k různým spekulacím. Když se totiž neříká pravda, musí se stát za jednou verzí a ne jich nabídnout hned několik. Rytíř Press si vše nenechal pro sebe a hned to přednesl na shromáždění. Hodně členů shromáždění stálo za knížetem, ale většina chtěla také vysvětlení. Kníže Standa mlžil a mlžil, až přestal být knížetem.

Nastoupil sice jako písmák, ale v sídle bydlel dál. Už se zdálo, že na Standu lid zapomene, ale nestalo se tak. Vzpomněl si na něj jiný rytíř. Když totiž pročítal různé úpisy, našel v nich, že ex-kníže Standa vlastní převeliký majetek v místní cihelně. Jak jej mohl získat? Vždyť vládl jen tak krátce? A tak si rytíř vzpomněl na rytíře Presse, který se před pár lety knížete Standy ptal na jeho sídlo a začal se vyptávat také. To písaře Standu překvapivě nijak nerozhodilo, protože uváděl, že část cihelny zakoupil za jeho těžce nabité zlaťáky a navíc už není kníže, aby se zpovídal ze svých finančních a mejetkových poměrů. Prý zbylé zlaťáky získal od jednoho lichváře, ale jmenovat jej nebude. Tak se rytíř začal vyptávat u všech místních lichvářů, ale nikdo nechtěl nic prozradit, ale každý připomněl, že by na cihelnu nikdo tak vysoké peníze nepůjčil. Za této situace největší majitel cihelny řekl, že nechce mít s ex-knížetem nic společného, protože od té doby, co lid zjistil, kdo vlastní část cihelny, chodí pro cihly raději daleko za kopec.

Tak se písař Standa dostal do svízelné situace, najednou jej nemá rád nejen lid, rytíři a shromáždění, ale také jeho vlastní lidé. I ti chtějí pro něj nepochopitelné vysvětlení. Co kdyby se totiž jednou ukázalo na ně? Tak musí přijít tvrdé potrestání!

Zdá se, že by mohlo být již pohádky konec, ale zřejmě nebude. Teprve nyní začíná ta pravá zápletka. Není totiž možné, aby i dřívější vládce měl věci, které nemohl získat za svůj i když velký žold. Je zvláštní, že to celý lid v podhradí ví, jen tam nahoře se dělá jako by nic. Takže je třeba říci DOST! A šťastný konec na závěr? Písař Standa může být moc rád, že žije již v 21. století, jinak by jej čekalo ukamenování a nebo v lepším případě useknutí ruky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Oupic | pondělí 1.10.2007 7:20 | karma článku: 24,37 | přečteno: 2307x
  • Další články autora

Miroslav Oupic

Šéfovi cyklistického svazu je Sáblíkové líto, nám je líto, že ještě neodstoupil...

Šéf českého cyklistického svazu Marián Štetina ještě asi nepochopil, do jaké závažné situace se dostal, ale nejen sám, svaz, Martinu Sáblíkovou, ale celou českou cyklistiku před domácími fanoušky a i před celým sportovním světem.

11.8.2016 v 9:42 | Karma: 40,44 | Přečteno: 3435x | Diskuse| Sport

Miroslav Oupic

Boží mlýny melou pomalu, ale jistě - naštěstí i na Jihomoravském krajském úřadě

Tak a je to venku! Utajovaná lobbistka Jana Mrencová přišla o své utajení a hejtman Michal Hašek o neochvějnost své "křišťálově čistého" zatloukání. Pokud si vzpomínáme, nebylo to poprvé...

4.8.2016 v 8:30 | Karma: 27,70 | Přečteno: 997x | Diskuse| Společnost

Miroslav Oupic

Nešikanujte zaměstnance, že chtějí zkvalitnit svoji práci

České dráhy brání svým zaměstnancům, konkrétně průvodčím, aby mohli důstojně a pohodlněji vykonávat svoji pracovní činnost. Někteří z nich si totiž sami a za své zakoupili německé brašny, aby jich nemuseli nosit několik.

30.7.2016 v 11:57 | Karma: 35,59 | Přečteno: 3833x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Oupic

Nemůžeš mít děti? Tak plať!

A máme tady zase lahůdku–návrh z ministerstva práce a sociálních věcí ohledně nových sazeb sociálního zabezpečení: čím více má kdo dětí, tím bude mít nižší odvody. Tedy i naopak–nemůžeš mít dítě? Tak si zaplať, vyvrheli

5.2.2016 v 8:40 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1454x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Oupic

Máte milenku či milence? Podle zákona už musíte informovat partnera!

Každý většinou o svém nemanželském vztahu mlčí. Podle nového občanského zákoníku z minulého roku má však manžel/manželka právo na informace o zamýšlených plánech nevěrné osoby.

4.2.2016 v 10:43 | Karma: 43,29 | Přečteno: 8809x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec

17. května 2024  6:15

V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Scenárista, dramatik, spisovatel a textař, autorské stránky: www.oupic.com