Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo financuje Ukrajinu?

Tahle otázka mne napadá už několik měsíců. Možná by měla znít otázka trochu jinak, kdo riskuje financování Ukrajiny. Zejména, kdo financuje onu monstrózní akci proti separatistům. Ne, že by se nějak dařila, dokonce někdy v minulém týdnu se údajně další jednotka Ukrajinské armády přidala ke vzbouřencům na východě země. I proto se sestavují nové vojenské bloky, protože co nevidět bude většina armády na straně obyvatel Ukrajiny, ano rusky mluvících - co je na tom jiného když žijí ve stejné zemi. Jen náhled na její uspořádání mají jiný. Už dávno nikdo z nich neříká, že by snad chtěli být připojeni k Rusku. Požadují federativní uspořádání, na což Kyjev prostě nechce za žádnou cenu přistoupit, i když v jednu chvíli i tohle slíbil (že se na toto téma bude s odpůrci jednat), ale s největší pravděpodobností zasáhla jakási vyšší moc, tak se od toho rychle ustoupilo. To, že si separatisti vzali zbraně z kasáren a od zběhnuvších jednotek je celkem jasné. Že by je zásobovalo Rusko - tak to už trochu pokulhává, neboť jak tvrdí Kyjev, hranice  Ruskem byla už před několika měsíci uzavřena. A to tak dokonale, že se nevpouštějí do země muži starší 18 let. Dokonce ani humanitární pomoc, která z Ruska putovala, už nefunguje a není propouštěna i když i tak byly před tím všechny tyto dodávky vody a potravin kontrolovány. Ostatně neumím si představit, že by nebyly. A armáda je čím dál tenčí, vlastně je otázka jak je velká, když už při prvním pokusu o mobilizaci, zjistila Kyjevská vláda, že má použitelných pouze 6000 vojáků. Ale to jste si mohli všichni přečíst v našich médiích.

A financování separatistů - nevím, ale asi to nebude tak složité, jsou to ve většině obyvatelé oněch měst na východě Ukrajiny. Snaha o vymýcení separatistů bude problematická, neboť mají sympatizanty v obyvatelích regionů, což by znamenalo zlikvidovat všechny. V současnosti, prezidentem nařízený klid zbraní, nejspíš nebyl z dobrého úmyslu, neboť ještě před nedávnem uvažovala Kyjevská vláda včetně prezidenta, že vyhlásí v těchto oblastech vyjímečný stav, jinými slovy stanné právo. Hlavním důvodem bylo to, že Gardě došla munice. A nabízí se myšlenka, když už tam mají ony americké poradce, že daleko lépe vypadá vyhlášené příměří, v průběhu kterého se doplní zásoby munice a povedou se jakési rozhovory, které s největší pravděpodobností nevyřeší nic. Ale to berte jako ryze spekulativní úvahu.

Ale vrátím se k otázce z čeho vlastně Ukrajina žije. Když zapomeneme úplně na drahou válečnou operaci, kterou musí nějak financovat, tak tady zbývá mnoho dalších věcí. V některých pomáhá půjčka od MMF, v dalším půjčka od EU a další půjčka od USA. Je  zajímavé jak se tyto státy a organizace nebojí o svoje investice. Vždyť si jistě dobře vzpomínáte na úpěnlivé udržování našeho ratingu a představa, že by nám byl snížen, byla pro pana Kalouska naprosto nepředstavitelná. Ale ani Mezinárodní měnový fond, ani USA, které i tak mají ekonomické potíže a jedou na dluh u bank, tak i Evropská unie žádné obavy nesdílí. A to ani tehdy, když už na konci letošního ledna, agentura Standard &

Poor´s, snížila rating Ukrajině na úroveň "C", kdy hrozí, že země není schopna splácet dluhy. No a od té doby se vylilo a vystřílelo spousty peněz, zaplatila se část dluhů za dodaný, ale nezaplacený plyn z Ruska, nehledě na to, že si v podstatě sami sobě při této finanční situaci ničí města střelbou z těžkých zbraní. Leda že by to byli sparatisti - ale ti jsou v těch městech, takže by to bylo dost kontraproduktivní. Ale to už si zodpovězte každý sám. Ještě jedno číslo, aby jste to neměli tak jednoduché. Ukrajina pro letošní rok musí na úvěrech (tedy před uzavřením těch z MMF, EU a USA) má zaplatit 17 miliard dolarů!?

 

Máte možnost si přečíst další článek - tedy úvahu na téma rozšířené přítomnosti amerických vojsk v Evropě.

http://miroslavnigrin.blog.idnes.cz/c/415843/Docasne-nebo-na-veky.html

 

nový čl. http://miroslavnigrin.blog.idnes.cz/c/415960/Amerika-haji-sve-zajmy-a-my-ji-pri-tom-slouzime.html

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Nigrin | pondělí 30.6.2014 19:46 | karma článku: 38,72 | přečteno: 14004x
  • Další články autora

Miroslav Nigrin

Legendy a realita

Věnovat se v současnosti dění na Ukrajině je asi zbytečné. Informace které nám jsou předkládány a napřed řádně prokátrovány i s drobnými fejky, známe všichni. To, že máme dnes na nejvyšších pozicích „politiky“

23.2.2022 v 7:37 | Karma: 33,55 | Přečteno: 662x | Společnost

Miroslav Nigrin

Válka začne ve středu...

nařiďte si hodiny, válka na Ukrajině začne ve středu. Takže si nezapomeňte pustit ČT24 kde se dozvíte jistě nejvíc. (jindy by to byla poplašná zpráva, ale tohle jsou jistě 100% informace od západních rozvědek, tedy ty správné)

12.2.2022 v 15:07 | Karma: 40,02 | Přečteno: 1553x | Diskuse| Politika

Miroslav Nigrin

Hrátky mocných aneb opět o nás bez nás!

Co myslíte, zkuste si odhadnout, kolik lidi u nás ale i v Evropě by vzalo zbraň a šlo bojovat proti Rusku. Vlastně tohle chrastění zbraněmi zase zaznívá jen od generálů a výrobců zbraní. Ono je dost těžké říci,

8.2.2022 v 13:55 | Karma: 31,40 | Přečteno: 573x | Společnost

Miroslav Nigrin

Plynový blázinec ...?

Tak se v tom přestávám orientovat. Vy ano? Stále se dozvídám další a další věci ohledně plynu. Teď se do toho bude ještě „montovat“ Green Deal.

29.12.2021 v 15:37 | Karma: 36,69 | Přečteno: 795x | Společnost

Miroslav Nigrin

Potrestejme Rusko a střelme se do nohy!

Nějak se mi nechce uvěřit tomu co čtu. Připadá mi to jako jeden velký vtip, nebo spíš nějaká hra žáků zvláštních škol. USA se radí s Evropou, jak zakročit proti Rusku... zase sankce (úsměvné, když nefungují, nebo je to účel?).

8.12.2021 v 14:51 | Karma: 38,46 | Přečteno: 1146x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Bratra bodl do hrudníku i hlavy. Za pokus o vraždu soud muži potvrdil čtrnáct let

22. května 2024  15:35

Muž z Litvínova si odpyká 14 let vězení za pokus o vraždu svého bratra, kterému zazlíval, že se za...

Vláda má jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  15:32

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Volební spoty hrozí zelenými pomatenci i populisty. Ufoni slibují nadhled

22. května 2024  15:04

Česká televize začala vysílat volební spoty stran a hnutí, které kandidují v červnových...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  14:36

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 935
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1603x
jsem jednim z vas, narodil jsem se v domku na predmesti Plzne tady jsem i vyrustal a zazil dobu kdy jeste spolu sousede hovorili pres plutky, kdy sousedky se vzajemne zvaly na nedelni odpoledni babovku a bilou kavu. Zazil jsem dobu a lidi kteri mi ukazali co je to pracovitost,poctivost,rozvaha,odpovednost,vlastenectvi. Naucili mne mit rad lidi!

Seznam rubrik