Kdo financuje Ukrajinu?

Tahle otázka mne napadá už několik měsíců. Možná by měla znít otázka trochu jinak, kdo riskuje financování Ukrajiny. Zejména, kdo financuje onu monstrózní akci proti separatistům. Ne, že by se nějak dařila, dokonce někdy v minulém týdnu se údajně další jednotka Ukrajinské armády přidala ke vzbouřencům na východě země. I proto se sestavují nové vojenské bloky, protože co nevidět bude většina armády na straně obyvatel Ukrajiny, ano rusky mluvících - co je na tom jiného když žijí ve stejné zemi. Jen náhled na její uspořádání mají jiný. Už dávno nikdo z nich neříká, že by snad chtěli být připojeni k Rusku. Požadují federativní uspořádání, na což Kyjev prostě nechce za žádnou cenu přistoupit, i když v jednu chvíli i tohle slíbil (že se na toto téma bude s odpůrci jednat), ale s největší pravděpodobností zasáhla jakási vyšší moc, tak se od toho rychle ustoupilo. To, že si separatisti vzali zbraně z kasáren a od zběhnuvších jednotek je celkem jasné. Že by je zásobovalo Rusko - tak to už trochu pokulhává, neboť jak tvrdí Kyjev, hranice  Ruskem byla už před několika měsíci uzavřena. A to tak dokonale, že se nevpouštějí do země muži starší 18 let. Dokonce ani humanitární pomoc, která z Ruska putovala, už nefunguje a není propouštěna i když i tak byly před tím všechny tyto dodávky vody a potravin kontrolovány. Ostatně neumím si představit, že by nebyly. A armáda je čím dál tenčí, vlastně je otázka jak je velká, když už při prvním pokusu o mobilizaci, zjistila Kyjevská vláda, že má použitelných pouze 6000 vojáků. Ale to jste si mohli všichni přečíst v našich médiích.

A financování separatistů - nevím, ale asi to nebude tak složité, jsou to ve většině obyvatelé oněch měst na východě Ukrajiny. Snaha o vymýcení separatistů bude problematická, neboť mají sympatizanty v obyvatelích regionů, což by znamenalo zlikvidovat všechny. V současnosti, prezidentem nařízený klid zbraní, nejspíš nebyl z dobrého úmyslu, neboť ještě před nedávnem uvažovala Kyjevská vláda včetně prezidenta, že vyhlásí v těchto oblastech vyjímečný stav, jinými slovy stanné právo. Hlavním důvodem bylo to, že Gardě došla munice. A nabízí se myšlenka, když už tam mají ony americké poradce, že daleko lépe vypadá vyhlášené příměří, v průběhu kterého se doplní zásoby munice a povedou se jakési rozhovory, které s největší pravděpodobností nevyřeší nic. Ale to berte jako ryze spekulativní úvahu.

Ale vrátím se k otázce z čeho vlastně Ukrajina žije. Když zapomeneme úplně na drahou válečnou operaci, kterou musí nějak financovat, tak tady zbývá mnoho dalších věcí. V některých pomáhá půjčka od MMF, v dalším půjčka od EU a další půjčka od USA. Je  zajímavé jak se tyto státy a organizace nebojí o svoje investice. Vždyť si jistě dobře vzpomínáte na úpěnlivé udržování našeho ratingu a představa, že by nám byl snížen, byla pro pana Kalouska naprosto nepředstavitelná. Ale ani Mezinárodní měnový fond, ani USA, které i tak mají ekonomické potíže a jedou na dluh u bank, tak i Evropská unie žádné obavy nesdílí. A to ani tehdy, když už na konci letošního ledna, agentura Standard &

Poor´s, snížila rating Ukrajině na úroveň "C", kdy hrozí, že země není schopna splácet dluhy. No a od té doby se vylilo a vystřílelo spousty peněz, zaplatila se část dluhů za dodaný, ale nezaplacený plyn z Ruska, nehledě na to, že si v podstatě sami sobě při této finanční situaci ničí města střelbou z těžkých zbraní. Leda že by to byli sparatisti - ale ti jsou v těch městech, takže by to bylo dost kontraproduktivní. Ale to už si zodpovězte každý sám. Ještě jedno číslo, aby jste to neměli tak jednoduché. Ukrajina pro letošní rok musí na úvěrech (tedy před uzavřením těch z MMF, EU a USA) má zaplatit 17 miliard dolarů!?

 

Máte možnost si přečíst další článek - tedy úvahu na téma rozšířené přítomnosti amerických vojsk v Evropě.

http://miroslavnigrin.blog.idnes.cz/c/415843/Docasne-nebo-na-veky.html

 

nový čl. http://miroslavnigrin.blog.idnes.cz/c/415960/Amerika-haji-sve-zajmy-a-my-ji-pri-tom-slouzime.html

Autor: Miroslav Nigrin | pondělí 30.6.2014 19:46 | karma článku: 38,72 | přečteno: 14004x
  • Další články autora

Miroslav Nigrin

Legendy a realita

23.2.2022 v 7:37 | Karma: 33,55

Miroslav Nigrin

Válka začne ve středu...

12.2.2022 v 15:07 | Karma: 40,02

Miroslav Nigrin

Plynový blázinec ...?

29.12.2021 v 15:37 | Karma: 36,69