Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Základy ekonomie pro mateřské školy I.

Soudružky a soudruzi, dámy a pánové, vážení přátelé, milé děti. Žijeme na dluh, každou vteřinou přiskakují tisíce, statisíce, miliony, ale co je to proti takovému pěknému šlofíčku ? Hezky si po obědě hajneme, až se probudíme a napapáme, tak bude ta situace zase o dost horší, no a co má být ? Máme se snad oběsit nebo kvůli tomu rušit dovolenou ?

MŠ Humpolec Picturematerskeskolky.cz

Nemusíme, proč ? Vždyť to přece budou platit naše děti, tak sorry. No a aby ty naše děti věděly, za co vlastně budou platit, pokusme se to již dnes nějak srozumitelně popsat, kvantifikovat, případně vysvětlit, a také hlavně správně vyčíslit. Nebudeme určitě první, kdo se o to snaží. Nemálo uznávaných ekonomů, prestižních bankovních expertů, mediálních poradců a tuplovaných analytiků šlo touto cestou před námi. Je tedy z čeho čerpat, na co navazovat.

Ne že bychom snad měli ambice stát se podobně vzdělanými, inteligentními a uznávanými experty. Toho nikdy nemůžeme dosáhnout, neboť takový zkušený mediální expert - renomovaný analytik - musí splňovat několik základních požadavků, které nemůže garantovat jen tak někdo. Taková kapacita by měla zejména: a) dobře vypadat, b) mít známé aby dostala přednost před desetitisíci sobě podobných kapacit ; c) říci v televizi to, co chtějí slyšet, nebo ji tam už příště nepozvou.

Je jasné že tolik náročných atributů se nám asi splnit nepodaří - toto je ale jen "Základní kurz ekonomie pro mateřské školy", tak z toho nebudeme mít žádný mindrák, ba právě naopak.

    1. DEN ... dluhy experty neevidované

    Každý ekonomický expert v Česku, pokud je alespoň trochu renomovaný, začínal zpravidla jako expert privatizační. Úkolem privatizačního experta je státu radit, jak co nejrychleji zprivatizovat státní majetek, kterého se chce (dle obecného mínění všech mediálně normalizovaných expertů) příslušný stát co nejrychleji zbavit. Čím rychleji tedy stát o svůj majetek přijde, tím renomovanější bývá expert, který mu to poradil. Takový privatizační expert ovšem dále neřeší, co s utrženými penězi, není to jeho úkolem. Zásadně tedy nic nenamítá proti tomu, aby byl výnos obratem ve státním rozpočtu spotřebován. Naopak, ještě stát pochválí za to, že dobře hospodaří, pokud se náhodou celá částka nestihne utratit do konce kalendářního roku a v rozpočtu vznikne okamžitý mikroskopický přebytek.

    Na to si tedy musí ručitelé (jimiž jsou současní i budoucí chovanci mateřských škol), dát pozor. Jakmile začnou splácet naše dluhy, nebudou na to moci použít pravidelné roční výnosy zprivatizovaného majetku, neboť ty nyní mizí - podle rad privatizačních expertů - v kapsách soukromých osob a společností. Dobrou zprávou naopak je, že experti prožrané peníze dětem do dluhů nezapočítali; patrně z nedostatku času, neboť úbytek státního majetku měl zřejmě podle Darwinovy teorie evoluce přímý vliv i na disponibilní počet svéprávných privatizačních expertů.

        2. DEE ... dluhy experty evidované

        Jak již bylo řečeno, nebezpečně narůstající dluhy státu jsou pravidelně sledovány, zaznamenávány a vyhodnocovány ekonomickými experty, kteří se zpravidla rekrutovali a jsou velmi často totožní s experty privatizačními (viz výše). Aktivitu množiny nově zformovaných prestižních bankovně-ekonomických expertů lze časově rozdělit do dvou fází - v první fázi státu radí, aby se trochu zadlužil, což je zcela běžné a pro moderní stát potřebné. Ve druhé fázi naopak varují, že vzniklé dluhy nelze již dále tolerovat a je nutno vše řešit, nejlépe plošným redukováním příjmů státu. Příjemné je, že dluhy, které tímto postupem státu vzniknou, experti již nijak nezamlčují, veřejně je prezentují a dokonce nabízejí různé expertní techniky, jimiž lze podle nich vzniklou situaci řešit.

        Pro posluchače mateřských škol je důležité vědět, že výše dluhů tohoto typu je již řádně vedena v účetních knihách expertů, takže není třeba se obávat, že by snad na něco zapomněli anebo se o nějaké takové dlužné peníze v budoucnu nehlásili.

          3. +DPH ... Dluhy příštích hospodářů

          Charakteristickou vlastností malých dětí je, že jsou malé - proto i kdyby chtěly, okamžitě začít splácet naše dluhy nemohou. Znamená to tedy, že současná výše dluhů bude, až do doby jejich nástupu na dobře placená elévská místa v kancelářích, dále narůstat. Jak se zdá, největší riziko hrozí dětem vždy, pokud se řízení ministerstva financí ujme nějaký mezinárodně uznaný nebo oceněný expert, jako tomu bylo minule. To pak dluh dostává křídla. Doufejme tedy, že se něco takového v horizontu cca 20ti let nebude stávat příliš často, to by ani to DPH naše děti za nás nemusely jednou doplatit.

          GRAFICKÁ PŘÍLOHA

          Celkový dluh státu v grafu (níže) tvoří nejen jeho závazky finanční, ale také veškerý privatizovaný majetek, který stát nejprve vlastnil, pak prodal a výnos obratem spotřeboval (závazky státu plus prodaný a spotřebovaný majetek jsou přepočteny pomocí koeficientů inflace zveřejněných Českým statistickým úřadem na společnou srovnávací úroveň roku 2009).

          Vysvětlení pro opožděné děti: Prodá-li např. Ježibaba perníkovou chaloupku a peníze probendí, není možné se na konci roku chlubit tím, že jí ještě zbylo Kč 5,50 - naopak, je třeba zahrnout do dluhu celou částku, kterou Ježibaba na automatech prohrála.

           

          Zdroje:

          1. HOLMAN, Robert. "Transformace české ekonomiky v komparaci s dalšími zeměmi střední Evropy". CEP Centrum pro ekonomiku a politiku. Praha 2000. ISBN 80-902795-6-2

          2. www.mfcr.cz ; czso.cz ; byznys.lidovky.cz ; www.orionsoft.cz

          3. hn.ihned.cz ; zpravy.ihned.cz ; www.libinst.cz

           

          Klíčová slova:

          Transformace, inflace, honorace, konzumace. Bankrot, konkurs, sazba, audit, inflace. Pětistovka, stokoruna, bůro, dvacetikoruna. Néni tak veliká, aby rozházéla žižkovskýho Pepíka. Rifle, bony, kontokorent, hypotéka. Flašinet, expert, pert, ert.

          Autor: Miroslav Macek | pondělí 5.4.2010 0:48 | karma článku: 17,40 | přečteno: 2108x
          • Další články autora

          Miroslav Macek

          8.květen 1945 - Den, kdy se nic zvláštního nestalo

          »Soudruhu / Pane / Herr obrlajtnant - po dobu mé služby se nic zvláštního nestalo !«

          7.5.2010 v 10:07 | Karma: 37,72 | Přečteno: 8699x | Diskuse| Politika

          Miroslav Macek

          Zostřování třídního boje v podmínkách raného fotokapitalismu

          V českých luzích a hájích se vyrábí elektřina různě. Někdo topí pod kotlem, jiný rozbíjí atom, další tře liščí ohon - a ten nejchytřejší, ten až donedávna stavěl fotovoltaické elektrárny či parky.

          29.4.2010 v 13:20 | Karma: 16,67 | Přečteno: 2033x | Diskuse| Ekonomika

          Miroslav Macek

          Fotobyznys vers. Česká republika - argumenty příštích arbitráží

          Fotovoltaický boom posledních dvou let byl v Česku zastaven velice nestandardně. Došlo k tomu prostřednictvím přípisu ČEPS, známého pod názvem

          29.4.2010 v 10:02 | Karma: 13,81 | Přečteno: 2501x | Diskuse| Ekonomika

          Miroslav Macek

          Škoda že malé děti volit nemohou

          Václav Dobrák poctivě pracuje, platí daně, umí hospodařit a bude se ptát, zatímco Marie Slušná, matka 2 dětí je dobrá manželka a energická žena, která se nenechá opít rohlíkem. To ten Řimbaba, to je vykuk, který Kč 30,- prohrál v automatech, zatímco Antonín Opatrný se bojí radaru, proto nesmí v Brdech do lesa.

          31.3.2010 v 13:30 | Karma: 21,30 | Přečteno: 2174x | Diskuse| Politika

          Miroslav Macek

          Být dalajlámou, Bursíkovi už vlajku nepůjčím

          Každým rokem v předjaří, hned jak vykouknou sněženky, vídáme v televizi pravidelně p.Bursíka. Ne že by to bylo kvůli němu samotnému. Pan Bursík se snaží vyburcovat společenské svědomí a upozornit na porušování lidských práv v Tibetu. Tím, že se jeho obličej mihne v hlavních zprávách, je vždy o nějaký ten pikometr blíže Den, kdy rázovitý himalájský kraj bude konečně svoboden. Ten Den, kdy mu bude dopřána stejná demokracie, jaká byla vybudována např. v Kosovu, Iráku nebo Afghánistánu.

          30.3.2010 v 11:19 | Karma: 19,42 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Politika
          • Nejčtenější

          Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

          2. května 2024  17:21

          Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

          Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

          3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

          Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

          Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

          2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

          Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

          Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

          29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

          Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

          Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

          4. května 2024

          Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

          Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

          4. května 2024  16:30,  aktualizováno  19:12

          Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

          Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

          4. května 2024  18:08

          Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

          Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

          4. května 2024  17:46

          Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

          Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

          4. května 2024  17:40

          Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

          10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
          10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

          V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

          • Počet článků 12
          • Celková karma 0
          • Průměrná čtenost 2171x
          Lidský zdroj, maximálně spokojený se všemi režimy, které měl tu čest zažít.

          Seznam rubrik