Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Všechno v Česku je pořád stejné divadlo

Tak nám konečně zavřeli Rittiga, napsal by možná klasik, když by si přečetl titulky zpravodajských serverů. Hm, což o to, dobrá zpráva, jenže... Jak ukazují zkušenosti a hlavně leckteré citace z posledních dní a týdnů, zatčení lobbisty, kterému zřejmě zůstává za nehty pořádný balík peněz z pražského dopravního podniku, vůbec nic neřeší. Proč? Protože zkrátka nejsou žádné důkazy. Jde tedy jen o divadlo, kterým se má z nejvyšších soudních kruhů zavřít veřejnosti "huba", aby si myslela, že v Česku všechno funguje. 

Jasně se pojmenovává zlo a to bude potrestáno. Protože si to, konkrétně pan Ištvan s panem Šlachtou prostě myslí a basta. Ukazuje se ale, že to tak opravdu není.

První novodobý český prezident po roce 1989, Václav Havel, ve svém novoročním projevu po revolučních změnách řekl, že naše země nevzkvétá. A tohle tvrzení, bráno optikou smýšlení, uvažování a reakcemi a odsudky lidí na nejrůznější zprávy, pořád. Nenávist vlevo orientovaných vůči těm vpravo orientovaným, nebo příznivců jedné politické orientace vůči té druhé, se v plné nahotě ukázala při zprávách o zatčení expremiéra Petra Nečase. Co na tom, že akce, bráno názory mnoha právních expertů, není ničím jiným než, volně přeloženo, pokračováním státního převratu z loňského roku, zabaleného do hezkých řečiček o tom, co si politici můžou dovolit. Má to snad určovat pan Ištván? Nebo Šlachta?

Uměle zvyšovaná nenávist jedné skupiny lidí vůči té druhé, třeba tím, že obvinění Nečase, i kvůli předchozím výrokům vyšších soudních instancí, s největší praděpodobností vyšumí, zase nebude ničím jiným než paskvilem. Téatrém soudců a policejních útvarů, kteří bezmocně tápou kvůli vlastní neschopnosti přiznat si, že šlápli vedle. Nehledě na to, že s podobnými obviněními by museli jít i hodně do minulosti. A v jejich síti by uvízli i dnešní celebrity politických světel ramp. Jenže... Co má obyčejný člověk, nemaje dostatek informací dělat?
Přece není možné, aby premiéra země obvinili jen tak, tak to přece musí na něčem stát, říká si obyčejný člověk. Jenže nestojí. Jasně, každý lump má být potrestán, ale jestli se ptáte stejně, proč takzvaný lid, nežádá stejné potrestání jiných pánů, ptáte se správně. I jiná kauza ukazuje, že přes všechny pěkné a zabalené řeči neumí český národ trvat na svém. Nechá si zkrátka namluvit to, co se píše a říká v médiích. Nic jiného mu totiž nezbývá. Ale k věci. Rychlé zastavení prodeje karlínských kasáren Ministerstvem obrany ČR za 600 milionů korun manželce Pavla Tykače.

Aniž bych fandil jakékoli straně, věc skončial bez nějakého konkrétního vysvětlení rychlým odpískáním připraveného obchodu. Ti, co Tykačové záviděli tleskají, ti co se měli na transakci podílet, ťukají si na čelo. A o důvodech rychlého konce se toho moc neví. Pro blaho veřejnosti, lze asi dosadit za počin nového ministra obrany. Jenže zlí jazykové, kteří mohou být třeba informování, položili nevyřčeno otázku: ví veřejnost, za jakou cenu (a tedy i možné všimné pro nejmenované politické exponenty) se touto transakcí bude hrát v dalším kole prodeje objektu, který obrana nepotřebuje?

A tak by se dalo pokračovat do nekonečna. Máte pravdu vy, kdo říkáte, že se to musíme naučit. Co? Být rovní a spravedliví ke všem a nepřivírat oči jen proto, že zrovna jsou u moci ti, kterým fandíme. Takže konečně začít. Bohužel ale tohle v Česku fungovat nebude. Proč? Protože ti, kdo jsou zrovna u moci, ať už se vydávají za sebevětší fandy lidi, pro lid většinou nic neudělají. Znamená to, že máme rezignovat? Ne, máme být v reakcích, odsudcích a žádostech o spravedlnost ke všem stejní. Jinak to totiž dopadne znovu dopisy, zaslanými státnímu zástupci Ištvanovi s žádostí o exemplární potrestání a podepsanými kolektivem pracovníků z ČKD. A to bude opravdu smutný příběh. Není navíc nikde psáno, že dnešní soudní, policejní a politické stars pro někoho nehrajou divadlo. Co si o tom myslíte? Přijďte si popovídat na Facebook. Těším s na vás! 

Autor: Mirek Jaroš | čtvrtek 13.2.2014 16:01 | karma článku: 16,02 | přečteno: 698x
  • Další články autora

Mirek Jaroš

II. penzijní pilíř: Dobrý nápad nebo totální propadák? Podivné konce jednoho projektu

Zpočátku vypadal nadějně. Jako odpověď na otázku mnoha politiků a ekonomů: Občane, stát nebude mít na to, aby Ti zajistil „důstojný“ důchod. Musíš se postarat sám – a stát Ti (možná) pomůže

12.10.2016 v 21:33 | Karma: 11,73 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ekonomika

Mirek Jaroš

Já jsem tvé stáří ...

Jel jsem právě domů po náročném pracovním dni. Vstávání ve 4 hodiny ráno nikdy nebylo mou oblíbenou činností. Protože už to bylo třetí den za sebou, držel jsem se tyče v metru už spíš jen symbolicky.

23.7.2016 v 21:34 | Karma: 23,97 | Přečteno: 979x | Diskuse| Poezie a próza

Mirek Jaroš

Zimbabwe ruší starou měnu

ZImbabwe se odklání od používání své dosavadní měny. I když se zimbabwský dolar fakticky nepoužívá od roku 2009, až nyní se tamní centrální banka rozhodla měnu opustit.

16.6.2015 v 21:31 | Karma: 7,30 | Přečteno: 254x | Diskuse| Ostatní

Mirek Jaroš

Budeme i u nás platit eurem?

Otázka, jestli i v našich peněženkách a na našich bankovních účtech vystřídá naši českou korunu společné euro, je v poslední době hodně přetřásaným tématem. Povinnost přijmout euro je dána přístupovými dohodami.

4.6.2015 v 11:17 | Karma: 29,18 | Přečteno: 2784x | Diskuse| Politika

Mirek Jaroš

EU a Island: Stopka nebo jen omezená rychlost?

Vláda islandského premiéra Bunnlaugssona se rozhodla stáhnout žádost o členství země v Evropské unii. Islandská veřejnost se však s tímto rozhodnutím nechce smířit. Minulý víkend proběhla na ostrově, který má jen o málo více obyvatel než Ostrava, na tamní poměry velká demonstrace. Opozice se domnívá, že vláda k tomuto kroku nemá mandát.

22.3.2015 v 16:40 | Karma: 13,89 | Přečteno: 641x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...