Přichází čas vystávkování si všeho?

Odboráři v ostravské těžební společnosti OKD vyhlásili stávkovou pohotovost. Pod pláštíkem uzavření kolektivní smlouvy se odborářům prý nelíbí, že by neměli od majitele OKD, společnosti New World Resources, dostat letos třináctý a čtrnáctý plat.

A taky tak nějak všeobecné nastavení, rozuměj zvýšení mezd na příští roky, se odborářům moc nezamlouvá. Více si přečtěte tady. Dobrá. Horníci nestávkují sami. Nedávno oznámily zdravotní sestry, že mají doslova pokrk situace v nemocnicích a kvůli hrozbě reálných krachů nemocničních zařízení se rozhodly stávkovat. Na rozdíl od hornických odborových bossů ženy v nemocnicích neškemrají o navýšení mezd, těm aspoň jde o princip, totiž o holou existenci.  

Přiznávám ale, že po měsících politických půtek, tahanic a dohadů, jsou zprávy o tom, že lidi se začínají prát o to, co chtějí, docela příjemná změna. Nebylo by to ale Česko, kdyby... Taky jste si všimli, že množící se stávky, protesty a tlaky všelijakých, tu více, tu méně obskurních institucí, se začínají zhušťovat, když vládne, nebo má začít vládnout v tuzemsku levice? Nebylo by proto pro politiky lepší, aby dobrovoleně nechali vládnout představitele z levé strany politického spektra? Ať se lidi vyblbnou, a bude pak klid, ne? Bohužel však ani levicové reprezentace moc řešení nenabízejí. Tak třeba ty platy. Rudooranžové či červeno-nevím jaké zbarvení politických stran sice odkává a schválí kdoví co, jen aby byl klid, vždyť státu je to jedno, soukromníci to budou muset udělat, když "to" bude zákon a ti ostatní se přece přizpůsobí. Co to tak nějak udělá vůbec, to nikdo neřeší.

Má to snad naznačit případné nové vládě, která vzejde z říjnového volebního kládní, že pokud nebude poslouchat hlasy odborářů, sdružení pracujících a tak vůbec, o tom, že chtějí brát víc, bude zle? A je to dobře? Nebude to náhodou po časech extrémních škrtů, úspor a šetření, které všichni po několika měsících začali nenáviděli, zase druhý extrém? Zkrátka čas útrat, které po několika měsících zase budou všichni nenávidět, protože malou českou ekonomičku uvrhnou do ještě větších obtíží? Ta otázka není případná, protože podobné scénáře jsme už zažili. A ani jeden z nich nebyl pro ekonomiku dlouhodobě dobrý.  
Není to náhodou tak, že stávky kvůli zvýšení mezd a navýšení kolektivních smluv se sice mohou objevovat, ale měla by tu být vždy dostatečně silná politická reprezentace (bez ohledu na zbarvení), která nebude jen slepě přikyvovat, aby se udržela u moci? Reprezentace, která jasně řekne: "Tak vážení, chápeme, že chcete přidat, ale uvědomte si, že když vám zvýšíme platy o deset tisíc, budete muset o dvacet tisíc přidat v práci, víc prodat, víc šetřit a míň se flákat!" Jenže tohle nikdo neřekne. Protože šetřit se státu nechce, soukromník se přece nějak postará a ti ostatní se budou muset přizpůsobit. A kdo ví, co bude za čtyři roky...
Tohle je totiž typicky český maloměšťácký přístup. "Co chcete, já přece dělám stejně, jako kdekoli jinde, tak proč bych měl brát míň?" A jakékoli argumenty, bráno od shora dolů od ekonomie, přes finance, rozdíly a já nevím, co ještě, už stejně nikdo neposlouchá. A tak dobře, na jednu stranu to bude jistě příjemná změna vidět v hlavním vysílacím čase narvané autobusy, vlaky a kdoví co ještě, jak míří s davy lidí na Václavské náměstí, aby lid ukázal svou sílu při prosazování vyšších mezd, vyšších odměn, vyšších dividend, vyšších bonusů a čtrnáctých a patnáctých platů. Přece si je všichni zasloužíme, ne? Co si o tom myslíte vy? Přijďte si popovídat na Facebook. Těším se na vás.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mirek Jaroš | středa 16.10.2013 16:01 | karma článku: 14,65 | přečteno: 581x