Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pomohou intervence ČNB rozhýbat českou ekonomiku?

Ve čtvrtek jsem se zúčastnil pravidelné Ranní kávy s Janem Burešem. Pořádala ji jako obvykle ČSOB, respektive Era. Námětem byly tentokrát snahy ČNB pomocí intervence proti české koruně rozhýbat domácí ekonomiku a dosáhnout růst inflace na požadovanou úroveň okolo 2 procent. Zde je několik hlavních poznatků ze zmíněné prezentace

Spotřebitelé v Česku v posledních dvou letech poměrně výrazným způsobem omezili svou chuť utrácet. Prvními důvody, který snad každého soudného člověka napadnou, jsou především růst domácí nezaměstnanosti a naopak pokles reálných mezd. Oba tyto trendy můžeme na domácím trhu spatřovat zejména v posledních dvou letech. Špatná (chtělo by se až použít populární termín "blbá") nálada na českém pracovním trhu je způsobena především prudkým propadem (jeho tempo je tak prudké, že mluvit o poklesu by znělo příliš optimisticky) domácích investic. Tento propad je viditelný jak v soukromém, tak i veřejném sektoru. 

Řada domácností v současnosti hospodaří s poměrně napjatým rozpočtem. Toto napětí se projevuje především v rostoucím významu základních výdajů vzhledem k výdajům celkovým. Podíl výdajů na bydlení a potraviny v poslední době tvoří více než 42 procent celkových výdajů domácností. Připočteme- li k tomu výdaje na dopravu, pak tato skupina výdajů tvoří více než polovinu celkových výdajů domácností. Přitom v ekonomicky vyspělých zemích EU, k nimž bychom se rádi řadili i my, se podíl těchto výdajů pohybuje na úrovni přibližně 35 procent. Pokles reálné úrovně mezd společně se snahami šetřit na zbytném zboží a službách, které nesouvisejí s bydlením a potravinami, omezil tlaky na růst inflace. To je v rozporu s inflačním cílem České národní banky. Ta se svými kroky snaží vrátit inflační vývoj zpět na požadovanou úroveň. 

Opatření k poklesu kurzu koruny, která ČNB přijala v poslední době, způsobila pouze krátkodobý spekulativní růst spotřeby. Na konci roku 2013 ve srování s rokem 2012 celkem výrazně vzrostly nákupy zahraničních zájezdů a dovolených. Statistici a ekonomové zaregistrovali nárůst o více než 50 procent. Další oblastí, v níž rostla spotřeba, byly mobilní telefony. Tady byl zaznamenán nárůst o více než 30 procent. Velice pravděpodobně však jde o spekulativní krátkodobý růst, který byl způsoben obavami spotřebitelů z možnosti skokového růstu cen. Proto je více než pravděpodobné, že se tento efekt v dohledné době nebude opakovat. 

Česká národní banka s napětím očekává, jak ze střednědobého hlediska ovlivní její kroky českou ekonomiku. Věří, že oslabující kurz české měny podpoří vývozce. Ti by měli zvýšenou aktivitu využít k rostoucím investicím a tvorbě nových pracovních míst. Tento účinek však není ani zdaleka jistý. Patrně však nebude natolik silný, jak se původně odhadovalo. A také jeho účinek se může dostavit později, než by bylo žádoucí. Samotný zlepšený výkon vývozců a rostoucí investiční aktivita nemusí přímo vést k trvale rostoucím útratám domácností. Pracovní trh v Česku v posledních letech zaznamenal nárůst počtu částečných pracovních úvazků a pracovních smluv na dobu určitou. Zaměstnavatelé tak nejsou žádným způsobem motivováni k tvorbě trvalých pracovních míst a zvyšování mezd. 

Jestliže dopad intervencí ČNB na hospodaření domácností, vývoj inflace a cenové úrovně bude nižší, může právě ČNB přikročit k posunutí termínu ukončení intervenčního režimu. Oslabení intervenčního kurzu nad úroveň 27 Kč za euro není příliš pravděpodobné. 

Poznámka: Tento příspěvek byl sepsán podle materiálů ČSOB k problematice intervence ČNB ("Efekty intervencí ČNB, aneb Kdy začnou Češi více utrácet?" Jana Bureše, hlavního ekonoma Era Poštovní spořitelny). 

Autor: Mirek Jaroš | neděle 18.5.2014 12:27 | karma článku: 11,11 | přečteno: 560x
  • Další články autora

Mirek Jaroš

II. penzijní pilíř: Dobrý nápad nebo totální propadák? Podivné konce jednoho projektu

Zpočátku vypadal nadějně. Jako odpověď na otázku mnoha politiků a ekonomů: Občane, stát nebude mít na to, aby Ti zajistil „důstojný“ důchod. Musíš se postarat sám – a stát Ti (možná) pomůže

12.10.2016 v 21:33 | Karma: 11,73 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ekonomika

Mirek Jaroš

Já jsem tvé stáří ...

Jel jsem právě domů po náročném pracovním dni. Vstávání ve 4 hodiny ráno nikdy nebylo mou oblíbenou činností. Protože už to bylo třetí den za sebou, držel jsem se tyče v metru už spíš jen symbolicky.

23.7.2016 v 21:34 | Karma: 23,97 | Přečteno: 979x | Diskuse| Poezie a próza

Mirek Jaroš

Zimbabwe ruší starou měnu

ZImbabwe se odklání od používání své dosavadní měny. I když se zimbabwský dolar fakticky nepoužívá od roku 2009, až nyní se tamní centrální banka rozhodla měnu opustit.

16.6.2015 v 21:31 | Karma: 7,30 | Přečteno: 254x | Diskuse| Ostatní

Mirek Jaroš

Budeme i u nás platit eurem?

Otázka, jestli i v našich peněženkách a na našich bankovních účtech vystřídá naši českou korunu společné euro, je v poslední době hodně přetřásaným tématem. Povinnost přijmout euro je dána přístupovými dohodami.

4.6.2015 v 11:17 | Karma: 29,18 | Přečteno: 2784x | Diskuse| Politika

Mirek Jaroš

EU a Island: Stopka nebo jen omezená rychlost?

Vláda islandského premiéra Bunnlaugssona se rozhodla stáhnout žádost o členství země v Evropské unii. Islandská veřejnost se však s tímto rozhodnutím nechce smířit. Minulý víkend proběhla na ostrově, který má jen o málo více obyvatel než Ostrava, na tamní poměry velká demonstrace. Opozice se domnívá, že vláda k tomuto kroku nemá mandát.

22.3.2015 v 16:40 | Karma: 13,89 | Přečteno: 641x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:28

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!