Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo chce párky z masa, nesmí spát

Slyšel jsem nedávno náhodou, jak jinak v prostředku městské hromadné dopravy, ekonomický fór. Prý, co to je: Levičáci to nemají rádi a pravičáci to zase nikdy nedostanou... Nevíte? No ekonomický cyklus. Jistě, pokud bych chtěl být "politicky korektní" nebo ctít genderové zásady moderního světa, nikdy bych asi takový vtip nahlas nevyslovil. Ale, teorie je jedna věc a praxe druhá. A proč tak složitý úvod? Inu proto, že ekonomický cyklus se mi zrovna hodí. Málokdo si totiž připustí, že vše v životě lidském se opravdu cyklicky řídí. Nevěříte?

Tak si to vezměte... Na počátku 90. let minulého století jsme všichni jásali, že se budeme mít lépe. Potraviny byly opravdu potravinami a nikoli chemickými slátaninami, dochucené posypovou solí na silnice, která ohrožuje zdraví. Kapitalismus fungoval opravdu jako kapitalismus, nikoli jako hrubý socialismus, používající nejtvrdší metody bolševismu, jako zestátnění či zabrání majetku, pod rouškou bohorovného označení fiskální pomoci či záchrany. Zákazník byl pro většinu obchodníků opravdu pán a když si něco koupil, dostal k zaplacenému zboží dárek anebo pěknou igelitovou tašku s potiskem bez nutnosti doplácet deset korun za něco, co se mu za rohem krámu roztrhne ve dví. Jenže, pak ty roky tak nějak poskály ku předu a vše je dneska jinak. Konkurence nefunguje, ceny mění regulátoři, místo toho, aby je určovali zákazníci svými nákupy či nekupováním párků, které maso viděly leda tak z rychlíku. Místo trhu a poptávky rozhodují politici o tom, kdo bude platit opravy vodovodních přípojek nebo dávají zelenou čachrům s nemovitým majetkem ve státních registrech, zřejmě jenom proto, aby si třeba mohli na vejminek koupit nějakou tu chaloupku, kterou jim při aktivním politickém mandátu vyfoukl před nosem soused a nebylo přece možné, když už dělal tu republikovou politiku, si to za ty prachy koupit.  
Sinusoida nabrala za ta léta pěkné křivky a jedna politická garnitura vrká, že všechno špatné změní. Jenže věřit se tomu nechce a tak i nadále se bude cyklus měnit tak nějak bez lidského chtění. Otázka ale je, proč to lidi mají snášet a držet, proč ta křivka nemůže jít prostě jenom kupředu. Nemusí stoupat, stačí prostě, když půjde všechno do předu. Třeba, když v obchodech budou opravdu potraviny se 100% obsahem masa a ne výseku, když posypová sůl bude na silnicích, opravených kvalitním asfaltem nebo betonem, který se nebude flikovat každý rok jen proto, že tu není nastaven správný systém.  
Budou se skutečně řešit otázky, proč si privátní firmy stěžují jednou na to, že jim prý státní molochy hází klacky pod nohy jednou tím, že prý vyhánějí zákazníky z čekáren, jindy zase třeba tím, že zdražují poplatky za své služby, aniž by poptávka po nic nějak výrazně stoupala. A to bez ohledu na to, kdo v médiích uvede silnější argument. Firmy se přetanou vymlouvat na to, že tu není dostatečná konkurence, která ale nefunguje, protože se "kluci" spolu domluvili a státní úřady tomu nečinně přihlíží. No a zákazník, náš pán, trpí pak trpí zvyšováním cen za služby, aniž by věděl, za co a komu vlastně platí. Nerad bych se zase dožil éry, kdy pod pláštíkem slevové akce, tu v potravinových řetězcích, tu v telekomunikacích, budu zase muset spát před prodejnou a zapisovat se do pořadníku, abych si mohl koupit omezené množství skutečně masových párků nebo si koupil jen omezené mnoštví výrazně levnějších tarifů. Takže, co s tím? Máme se na všechno vykašlat a prostě konzumovat to, co je? Ano, i ne. Ukazuje se totiž stále více, že ani velké kolosy, které jsou přinuceny kvůli komplikacím s vlastním ekonomickým zázemím dělat nečekané rozhodnutí, nemají rádi, když se na ně dlouho upozorňuje a staví se světla reflektorů přímo na ně. Pod svícnem je tma, říká se v českém přísloví. Takže i zákazníci by se měli na trzích chovat tak, aby tmy bylo co nejméně. Jinak se asi zase křivka cyklu zatočí jinam, než by bylo zdrávo. Více informací nejenom o ekonomických otázkách najdete na www.quote.cz. Diskutovat o všem, co vás k tématu zaujme můžete také na stránkách Facebooku.

Autor: Mirek Jaroš | pondělí 15.4.2013 15:45 | karma článku: 10,31 | přečteno: 788x
  • Další články autora

Mirek Jaroš

II. penzijní pilíř: Dobrý nápad nebo totální propadák? Podivné konce jednoho projektu

Zpočátku vypadal nadějně. Jako odpověď na otázku mnoha politiků a ekonomů: Občane, stát nebude mít na to, aby Ti zajistil „důstojný“ důchod. Musíš se postarat sám – a stát Ti (možná) pomůže

12.10.2016 v 21:33 | Karma: 11,73 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ekonomika

Mirek Jaroš

Já jsem tvé stáří ...

Jel jsem právě domů po náročném pracovním dni. Vstávání ve 4 hodiny ráno nikdy nebylo mou oblíbenou činností. Protože už to bylo třetí den za sebou, držel jsem se tyče v metru už spíš jen symbolicky.

23.7.2016 v 21:34 | Karma: 23,97 | Přečteno: 979x | Diskuse| Poezie a próza

Mirek Jaroš

Zimbabwe ruší starou měnu

ZImbabwe se odklání od používání své dosavadní měny. I když se zimbabwský dolar fakticky nepoužívá od roku 2009, až nyní se tamní centrální banka rozhodla měnu opustit.

16.6.2015 v 21:31 | Karma: 7,30 | Přečteno: 254x | Diskuse| Ostatní

Mirek Jaroš

Budeme i u nás platit eurem?

Otázka, jestli i v našich peněženkách a na našich bankovních účtech vystřídá naši českou korunu společné euro, je v poslední době hodně přetřásaným tématem. Povinnost přijmout euro je dána přístupovými dohodami.

4.6.2015 v 11:17 | Karma: 29,18 | Přečteno: 2784x | Diskuse| Politika

Mirek Jaroš

EU a Island: Stopka nebo jen omezená rychlost?

Vláda islandského premiéra Bunnlaugssona se rozhodla stáhnout žádost o členství země v Evropské unii. Islandská veřejnost se však s tímto rozhodnutím nechce smířit. Minulý víkend proběhla na ostrově, který má jen o málo více obyvatel než Ostrava, na tamní poměry velká demonstrace. Opozice se domnívá, že vláda k tomuto kroku nemá mandát.

22.3.2015 v 16:40 | Karma: 13,89 | Přečteno: 641x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  20:14

Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...

Okřídlený sebevrah má odstrašit Čínu. Tchaj-wan pokukuje po minidronech

18. května 2024

Premium Tchaj-wan v posledních letech posiluje svoji armádu v reakci na opakované provokace čínské armády....

Klitoris do učebnic patří. Porno může být i prospěšné, říká psycholožka

18. května 2024

Premium Se sledováním porna má zkušenost přibližně 8 z 10 Čechů, říká čerstvý výzkum společnosti CZECHSEX....