Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hele, vole, budu v ČNB

Bylo by nošením dříví do lesa říkat, že v České republice funguje vše jinak. Jenže, deset milionů lidí je tu pořád nepoučitelných. Anebo málo akčních. Nechá si dokonce líbit sprosťáky a lidi, kteří se neumějí chovat v čele důležitých státních institucí. Od prezidenta počínaje, až nyní k členém bankovní rady konče. Na druhou stranu se ukazuje, že když chce člověk v tuzemsku udělat kariéru, nemusí mít ani speciální školy. Stačí se opíjet a mluvit vulgárně.Taktika pochlebování, sprostým slovem řečeno lízání zadnic, se zkrátka vyplácí. A o čem že je řeč?

O rychlejším jmenováním stávajícího šéfa českého kabinetu, Jiřího Rusnoka, do bankovní rady České národní banky. Ptáte se, jak to bude vidět okolí naší země, kde je zřejmě opravdu možné všechno? Už vidím ty titulky: Opilec jmenoval sprosťáka a hulváta do sboru, který rozhoduje o ekonomice země. Anebo: Vole, mám hlasovat pro ty zku....ý úroky nebo ne? Mě se nechce! Anebo ještě: Vole, mě se nechce jít intervenovat, ale Miloš by to mohl zvládnout... Nevěříte, že to tak bude? Inu, bude. Sám Miloš Zeman oblbnul naivní český národ blábolením o tom, že jeho mateřská strana, rozuměj sdružení se zkratkou SPOZ je skupina lidí, kteří přinášejí nový politický styl, blízký lidem. A i když nakonec SPOZ ve volbách propadla, elita její členské základny rozebírá zemi každým dnem. A její čestný předseda? Pokusil se rozbít svou exstranu pučem, ztratil díky svému chován přízeň svých voličů, ale je mu to úplně jedno. A podobnou píseň zahrál i Rusnokův kabinet, který si mimochodem bez důvěry stále bačuje, jak pověstný pastýř ovcí. Rozhazuje miliardy oknem ven, mluví jak přihlouplé stádo bez vzdělání a jeho úředníci? To snad ani nestojí za komentář. Zkrátka lidé, kteří se sami označili za elitu národa, se chovají hůř než nejspodnější lůza při drancování země. Ale Češi na to nedbají. A šéf této squadry míří do bankovní rady a kdoví, až skončí mandát guvernérovi ČNB po roce 2018, možná i do jeho křesla. Ach jo.

Ukazuje to, že jsme národ, který nechce přemýšlet, nechce připustit žádnou polemiku o tom, proč jsou nepopulární věci, jako jsou úspory, jako jsou třeba privatizace nebo snižování výdajů a efektivnější kontrola veřejných peněz, důležité. Výkon vládní sestavy je tristní. Jediné, co se mu snad povedlo, je zvýšit veřejné výdaje o pořádný balík. Bez soutěže totiž od září letošního roku vláda zadala zakázky za 2,85 miliardy korun, což je šestkrát více, než za poslední čtyři měsíce loňského roku schválil kabinet premiéra Petra Nečase. A to i přes kasání se, že ... "My to přece budeme dělat rozhodně lépe."

Takže vězte, milí spoluobčané. Všichni ti, kdo si chtějí usnadit v Česku život, mají v duu Zeman-Rusnok jasný návod. Stačí začít včas lízat to zmíněné pozadí a být zadobře s vládnoucí klikou. O kariéru je pak postaráno. Všem, kteří už do reakcí píší, ať tedy začnu lízat někomu důležitému také pozadí, vzkazuji: Ne, díky. Tudy moje cesta nevede. Jedno ale vzkážu i jim: Rusnok může být sebelepším odborníkem, ale po tom, co předvedl ve vládě, potom, co předvedl v přímém přenosu umnou mluvu, nemá ve veřejném prostoru co dělat. A ještě větší hamba lidem, kteří dovolí takové jedince vynést vzhůru. Smutný příběh. A co dělat? Je pro někoho možná klišé, ale přemýšlet. Při volbách, každý den, při rozhodnutí o tom, jaké řešení zvolit. Ukazuje se totiž, že ani sprosťák není lepší než ostatní. Jenže ti ostatní aspoň nemluvili vulgárně v televizi.

Autor: Mirek Jaroš | středa 18.12.2013 16:01 | karma článku: 33,18 | přečteno: 1719x
  • Další články autora

Mirek Jaroš

II. penzijní pilíř: Dobrý nápad nebo totální propadák? Podivné konce jednoho projektu

Zpočátku vypadal nadějně. Jako odpověď na otázku mnoha politiků a ekonomů: Občane, stát nebude mít na to, aby Ti zajistil „důstojný“ důchod. Musíš se postarat sám – a stát Ti (možná) pomůže

12.10.2016 v 21:33 | Karma: 11,73 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ekonomika

Mirek Jaroš

Já jsem tvé stáří ...

Jel jsem právě domů po náročném pracovním dni. Vstávání ve 4 hodiny ráno nikdy nebylo mou oblíbenou činností. Protože už to bylo třetí den za sebou, držel jsem se tyče v metru už spíš jen symbolicky.

23.7.2016 v 21:34 | Karma: 23,97 | Přečteno: 979x | Diskuse| Poezie a próza

Mirek Jaroš

Zimbabwe ruší starou měnu

ZImbabwe se odklání od používání své dosavadní měny. I když se zimbabwský dolar fakticky nepoužívá od roku 2009, až nyní se tamní centrální banka rozhodla měnu opustit.

16.6.2015 v 21:31 | Karma: 7,30 | Přečteno: 254x | Diskuse| Ostatní

Mirek Jaroš

Budeme i u nás platit eurem?

Otázka, jestli i v našich peněženkách a na našich bankovních účtech vystřídá naši českou korunu společné euro, je v poslední době hodně přetřásaným tématem. Povinnost přijmout euro je dána přístupovými dohodami.

4.6.2015 v 11:17 | Karma: 29,18 | Přečteno: 2784x | Diskuse| Politika

Mirek Jaroš

EU a Island: Stopka nebo jen omezená rychlost?

Vláda islandského premiéra Bunnlaugssona se rozhodla stáhnout žádost o členství země v Evropské unii. Islandská veřejnost se však s tímto rozhodnutím nechce smířit. Minulý víkend proběhla na ostrově, který má jen o málo více obyvatel než Ostrava, na tamní poměry velká demonstrace. Opozice se domnívá, že vláda k tomuto kroku nemá mandát.

22.3.2015 v 16:40 | Karma: 13,89 | Přečteno: 641x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!