Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čekání je na nic

Svět se opravdu divně točí. Věci dosud fungovaly tak, že se "něco" dělo. Teď to ale vypadá, že se svět bude řídit čekáním. Čekáním na to, jak dopadnou nějaké volby, čekáním na to, co udělají světové finanční instituce, když se zveřejní nějaké čísla o výkonu nejmenované země, čekáním na to, jestli bude hodnota toho, či onoho taková nebo maková.

Svět si musel do dnešních dní zvykat na to, že kvůli dluhům stál dlouho jednou nohou v takovém blátě, že o něm gentlemani před desátou hodinou nemluví. A možná se naučil čekat. Jenže z nejhoršího bahna mu pomáhaly úřady, které "něco" dělaly. Jednou tiskly peníze, jindy zase utrácely peníze daňových poplatníků a nazývaly to pomocí. V konečném důsledku ale pomáhaly přežít špatné časy "slabé" měny. Dolar, euro, pak měny rozvojových zemí... Poslední krize přinesly zemím světa nejednu obtíž, které se pak následně odrazily v politických preferencích. Jenže ani výměna politického směru příliš neměnila všeobecné kormidlo směru klíčových světových měn. Byly tu totiž instituce. A ty měly, aspoň se tak zdá, častěji silnější páky než politici. A hlavně, nečekaly, co se stane.

Buď jak buď, přišel podzim a s ním několik dlouho očekávaných událostí. Nejdříve se čekalo, co udělají Američani s tištěním peněz na "sekeru". Nazývají to kvantitativní uvolňování. Američani i přes očekávání programy nechali v žít. Řekli totiž, že jejich ekonomika potřebuje silnější důkazy o tom, že křehký (rozuměj příznivý) vývoj, bude pokračovat. No budiž, řekl by jeden. A pak se čekalo na další události. Tentokrát z politiky.

Německé volby s přehledem vyhrála žena, kterou německá média oslavují jako nezpochybnitelnou vítězku posledních dekád. Angela Merkelová a její CDU/CSU to natřeli všem a možná, že i samotnému euru. To, že najít koaličního partnera bude nadmíru nelehký úkol, se ovšem evropské měně asi moc líbit nebude. Paradoxně to ale může vyřešit řadu hrozících komplikací.

Zatím euro spíše přidělává vrásky na čele evropským lídrům. I Němcům. Během času totiž euro posiluje a posiluje až došlo k ceně 1,3550 dolaru. To je nejvyšší hodnota od února letošního roku. A mimochodem, stalo se to minulý týden. Více informací najdete tady. 

Jednoduše slovy - evropská měna se i přes všechna ta příkoří, ústrky a tradiční i netradiční problémy kontinentu dokázala prokousat až k rekordním hodnotám. Jenže: lidi si kvůli tomu levněji nenakoupí. Silné euro totiž vadí. Nejen Německu. Silné euro nyní v Evropě nepotřebuje nikdo. Němci sice ukládají díky vývozům své bohatství, ovšem národ nenakupuje. V dalších klíčových ekonomikách Evropy se zase potýkají s vysokými stavy lidí bez práce. A silné euro rozhodně nepomáhá k tomu, že země mohou více vyvážet či vytvářet nová pracovní místa. Možná ale, že příznivější éra pro euro skončí s koncem roku, kdy se čeká (zase?!) na potvrzení silného postavení americké ekonomiky. Pokud by totiž americký Federal Reserve System seznal, že čas pomoci, nazývaný eufemisticky kvantitativní uvolňování, vypršel, ekonomové mají jasno, co se stane. "Jednoznačně to pomůže dolaru," zní z ekonomického zázemí.

A u nás? Taky se čeká. Teď aktuálně na zasedání měnového výboru České národní banky, který bude rozhodovat o měnové politice. Hrozí prý intervence. Koruna je silná, to překáží rozvoji exportu, snižování zaměstnanosti a dalším věcem. No dobrá. Svět se asi opravdu divně točí. Chcete si o tomto tématu popovídat? Podívejte se na Facebook.

Autor: Mirek Jaroš | pondělí 23.9.2013 17:06 | karma článku: 6,41 | přečteno: 226x
  • Další články autora

Mirek Jaroš

II. penzijní pilíř: Dobrý nápad nebo totální propadák? Podivné konce jednoho projektu

Zpočátku vypadal nadějně. Jako odpověď na otázku mnoha politiků a ekonomů: Občane, stát nebude mít na to, aby Ti zajistil „důstojný“ důchod. Musíš se postarat sám – a stát Ti (možná) pomůže

12.10.2016 v 21:33 | Karma: 11,73 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ekonomika

Mirek Jaroš

Já jsem tvé stáří ...

Jel jsem právě domů po náročném pracovním dni. Vstávání ve 4 hodiny ráno nikdy nebylo mou oblíbenou činností. Protože už to bylo třetí den za sebou, držel jsem se tyče v metru už spíš jen symbolicky.

23.7.2016 v 21:34 | Karma: 23,97 | Přečteno: 981x | Diskuse| Poezie a próza

Mirek Jaroš

Zimbabwe ruší starou měnu

ZImbabwe se odklání od používání své dosavadní měny. I když se zimbabwský dolar fakticky nepoužívá od roku 2009, až nyní se tamní centrální banka rozhodla měnu opustit.

16.6.2015 v 21:31 | Karma: 7,30 | Přečteno: 254x | Diskuse| Ostatní

Mirek Jaroš

Budeme i u nás platit eurem?

Otázka, jestli i v našich peněženkách a na našich bankovních účtech vystřídá naši českou korunu společné euro, je v poslední době hodně přetřásaným tématem. Povinnost přijmout euro je dána přístupovými dohodami.

4.6.2015 v 11:17 | Karma: 29,18 | Přečteno: 2784x | Diskuse| Politika

Mirek Jaroš

EU a Island: Stopka nebo jen omezená rychlost?

Vláda islandského premiéra Bunnlaugssona se rozhodla stáhnout žádost o členství země v Evropské unii. Islandská veřejnost se však s tímto rozhodnutím nechce smířit. Minulý víkend proběhla na ostrově, který má jen o málo více obyvatel než Ostrava, na tamní poměry velká demonstrace. Opozice se domnívá, že vláda k tomuto kroku nemá mandát.

22.3.2015 v 16:40 | Karma: 13,89 | Přečteno: 641x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  20:45

Kdo čekal, že návštěva nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho pomůže k ukončení roztržky...

„Bránila jste se až po půl minutě.“ Italka prohrála soud o sexuální obtěžování

26. června 2024  20:39

Informace o tom, že oběť sexuálního obtěžování může v daný moment takzvaně zamrznout, se zřejmě...

Havárie obytného vozu na Nymbursku, pro dítě musel letěl vrtulník

26. června 2024  20:37

U Dymokur na Nymbursku ve středu v podvečer havaroval obytný vůz. Zranění byli tři lidé, z toho dvě...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...