Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Falešné Schwarzenbergovy obavy

Není se co divit našemu ministru zahraničí, že se mu nelíbí nový maďarský zákon o médiích. Coby člověk pohybující se dlouho v politickém zákulisí si dozajista uvědomuje aktuální moc médií. Jejich majitelé a manažeři státních sdělovacích prostředků, tím i významní hybatelé politických šachovnic všech k demokracii se hlásících zemí světa nemají jistě žádnou radost z toho, že si nějaká vláda dovoluje tu ,,drzost“ vynucovat si vyvážené zpravodajství. Prý je ohrožena nezávislost médií a zákon je neslučitelný s demokratickými standarty Evropské unie.

To mne pan ministr docela pobavil. Které asi standarty měl na mysli? Ty podle kterých se referenda musí opakovat tak dlouho, dokud lidé nehlasují dle přání evropské komise? Nebo ty, na základě kterých nám vládnou nikým nevolené šedé myši typu Van Rompuye a Ashtnové? Nebo dokonce ty, na základě kterých byla přijímána Lisabonská smlouva? No fuj, to si tedy Maďaři troufli.

Mně spíše připadá, že je tomu právě naopak. Na základě demokracie zvolené vládní většině se prostě nelíbí hypertrofovaná mediální moc, jež jejich manažerům a těm, se kterými ,,se baví“, umožňuje téměř neomezeně manipulovat veřejným míněním té které země. Proto prskají, kdykoliv a kdekoliv se kdokoli pokusí jejich téměř celosvětový monopol omezit. A vytahovat děravý deštník ,,nezávislosti médií“? To už je snad moc i na ty největší naivky. Tomu v době internetu snad nevěří již ani malé děti.

Sám ,,kníže“ by měl o ,,nezávislosti médií“ totiž vědět své. Právě on přece vlastnil nějaký čas týdeník Respekt a zkuste v něm v oné době najít např. nějaký článek kritizující podstatu evropského integračního procesu, multikulturalismu nebo levicového liberalismu havlovského střihu.

A nejen to, vzpomeňme také na způsob, jakým se strany, za které pan kníže ráčil kandidovat dostaly do parlamentu. Nebylo to náhodou i díky nebývalé nekritické masáži spřízněných médií a výzkumných agentur, které v prvé řadě neinformují a nic nezkoumají, nýbrž manipulují?

Je samozřejmě diskutabilní, zda má nějaký stát právo zasahovat do způsobu psaní soukromých médií, z druhé strany lze chápat snahu o nastavení takových mantinelů, které budou média tlačit k tomu, aby se věnovala podstatě své existence – co možno realitě nejvěrnějšímu informování a omezila snahy měnit vlády a myšlení lidí. Nad rámec krátkého blogového příspěvku je diskuse o tom, kdo má(pakliže někdo takový existuje) právo regulovat obsah médií.

Co je však mimo jakoukoli diskusi, je evidentní Schwarzenbergova faleš. Aktuálně totiž v roli našeho ministra zahraničí hájí v prvé řadě mocenské pozice své a svých kolegů ze světa za mediální oponou. Pochybuji, že je zájmem naší země míchat se do maďarského mediálního zákona.

Autor: Miroslav Červenka | pondělí 27.12.2010 11:44 | karma článku: 23,22 | přečteno: 1522x
  • Další články autora

Miroslav Červenka

Dva světy

Často ve svých článcích vyjadřuji nespokojenost s onou mírou svobody a demokracie, jíž se nám v našem bohužel již podsystému Evropského svazu dostává. To vůbec neznamená, že bych si nevážil toho, že si přece jenom lidé u nás až na vzácnou a dle mého nezákonnou výjimku stoupenců nacismu mohou dělat a říkat, jek je jim libo, více, než je v ostatním světě v dané chvíli zvykem. Coby člověk, který strávil značnou část svého života v době, kdy se naše země nacházela hluboko v oné části, ve které nebylo možno žít svobodně, jsem za onu změnu nevýslovně šťastný.

9.6.2014 v 9:20 | Karma: 12,17 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Pojďme hlasovat znovu

Blížící se volby do parlamentu EU skýtají pro nás, odpůrce tohoto dnes již zcela evidentně utopicko-socialistického projektu, unikátní příležitost, ze které musejí v Bruseli vstávat europapalášům vlasy hrůzou na hlavě. Příležitost změnit tyto volby v to, co by nikdy nedopustili – nové referendum o členství nejen naší země v této svobodu a demokracii čím dále tím více potlačující organizaci.

6.4.2014 v 12:12 | Karma: 29,38 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Mediální matrix má povážlivé trhliny

Při sledování včerejší tiskové konference po skončení jednání špiček zemí EU v Bruseli mi až bylo líto mediálních žoldáků, kteří na základě takovéto snůšky očividného překrucování, polopravd až lží mají stvořit mediální kýč o zlém Putinovi/Rusku a mírumilovné EU, která se jenom snaží pomoci slabému , prounijní části Ukrajiny, který je nejprve týrán a nyní i vojensky ohrožen agresivitou svého východního souseda.

7.3.2014 v 8:44 | Karma: 37,13 | Přečteno: 1718x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Svoboda slova musí platit pro všechny

Tyto řádky jsouz reakcí na článek Jiřího X. Doležala „Adam B. židobijec", který vyšel ve 46. čísle tištěného reflexu přibližně před čtrnácti dny(jediné jeho originální znění se mi na síti podařilo nalézt zde: http://cechycechum.wordpress.com/2013/11/18/jxd-ma-jasno-adam-b-zidobijec-reflex/ ). Na článek jsem ihned reagoval tímto svým textem, který jsem ještě týž den, co vyšel, zaslal do redakce jinak svého celkem oblíbeného Reflexu, konkrétně na mailovou adresu zástupce šéfredaktora Marka Stoniše. Čtrnáct dní jsem čekal na jakoukoliv odezvu. Marně. Protože si myslím, že otázka svobody slova je důležité téma, kterému je dnes věnováno pramálo pozornosti, publikuji text mého dopisu redakci Reflexu na svém blogu.

1.12.2013 v 9:07 | Karma: 18,46 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Miroslav Červenka

To se na ministerstvu zdravotnictví tedy někdo asi řádně ožral

Bylo to první, co mne napadlo dnes večer při čtení zprávy o tom, kterak budou všichni lékaři vbrzku muset provádět screeningová testování u pacientů, které podezřívají z nadměrné konzumace alkoholu, originál zde: http://www.novinky.cz/domaci/313324-ministerstvu-zdravotnictvi-dosla-trpelivost-na-alkoholismus-bude-testovat-kazdy-lekar.html Koukněte do kalendáře, fakt není apríla.

14.9.2013 v 23:32 | Karma: 21,82 | Přečteno: 781x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Selfmademan. Dělám si rád, co chci a kdy chci. Jsem vnitřně svobodný a velice těžko snáším omezení vnější svobody, ať se mne bezprostředně dotýká nebo ne.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky