Závidím učiteli Hnízdovi

Občas, v poslední době poměrně často, závidím učiteli Igoru Hnízdovi Obecné školy. Nebo řediteli této školy v podání Rudolfa Hrušínského. A nebo učiteli Tkalounovi z Vratných lahví. Závidím jim, jak mohli srovnat zlobivé žáky. Rákoskou přes prsty, vytaháním za uši, vyždímáním špinavé houby na hlavu. A proč jim závidím? Protože bych potřeboval razantně „zkrotit“ některé poslance. Jsou totiž v poslední době více než zlobivými. Ruší kolegy, baví se při jednání, neustále pendlují mezi jednacím sálem a předsálím.

Nestačím se divit, jak někteří kolegové a kolegyně dokáží být protivní a arogantní. Jak naprosto ignorují výzvy ke klidu a pořádku. Jak mi v kuloárech dávají najevo „o co Ti jde?“. Jejich bohorovnost jde tak daleko, že ignorují i skutečnost, že jednání jsou přenášena televizí a že jejich krajně nevhodné chování je tak na očích veřejnosti.

Plénum sněmovny je samozřejmě takovým větším divadlem. Atmosféra houstne s publikem. Větší rojení novinářů a zaplněné balkóny jsou předzvěstí květnatých projevů a emotivních výzev. Kolegové a kolegyně náhle procitnou a natřásají své peří. Není to určitě specifikum naší poslanecké sněmovny. Ale já nechci, abychom se srovnávali s jinými parlamenty právě v tomto směru. A nedej bože, aby i u nás došlo až na facky.

Na nerudovskou otázku „Co s nimi?“ není lehká odpověď. Poslanci nejsou bohužel mými zaměstnanci, abych jim mohl strhnout peníze z platu, nedat prémie, a nebo dokonce propustit je. Mohu jen apelovat na jejich slušné vychování (ale toho se některým zřejmě nedostává). Mohu je okřikovat, což se při časté frekvenci shledávám krajně nedůstojným. Nicméně nevzdám to, protože jsem si předsevzal, aby Sněmovna byla ctihodnou, a rovněž úctyhodnou institucí.

Martin Maděra nedávno přišel s recesistickou iniciativou „Sponzorujte svého poslance“. Možná by stálo spíše uvažovat o aktivitách typu „Vychovávejte svého poslance!“. Vždyť voliči jsou nejen ti, kdo jednou za čtyři roky volí poslance. Ale mají také právo vědět, jak pracuje ve Sněmovně (a možná také, jak se chová
a jak je tedy reprezentuje).

Seznam „zlobivých“ poslanců nedám. Stačí se však podívat na televizní přenosy. A možná tam toho svého poslance mezi hříšníky najdete.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Vlček | pátek 26.10.2007 13:14 | karma článku: 21,91 | přečteno: 1507x
  • Další články autora

Miloslav Vlček

Co se to s námi děje?

7.1.2010 v 11:50 | Karma: 21,12

Miloslav Vlček

O vánočním klidu zbraní….

22.12.2009 v 9:55 | Karma: 11,26

Miloslav Vlček

Tak už to Evropě zase oslazujeme

29.10.2009 v 17:37 | Karma: 14,02

Miloslav Vlček

Musíme se ptát (všichni)

7.10.2009 v 18:38 | Karma: 14,33