Trpělivost přináší růže

Nepatřím k politikům, kteří se musí za každou cenu zviditelnit. Nekřičím při každé příležitosti radikální hesla nebo nařčení. Snažím se poctivě pracovat. Humbuku a prázdných slov podle mne máme dost a dost, s množstvím a hlavně kvalitou práce nás politiků je to už mnohem horší.

Po nejdelším a nejkomplikovanějším povolebním vyjednávání v novodobé historii jsem byl loni zvolen za předsedu poslanecké sněmovny. Velmi si toho vážím. Nemám to ale lehké. Předseda dolní komory v tak složité situaci nikdy nebyl. Vláda se nemůže opřít o čestnou většinu vzešlou z voleb. Podpora kabinetu ze strany dvou bývalých sociálních demokratů atmosféru ve sněmovně stále jitří. Nejsem v parlamentu žádným nováčkem, ale tak hlubokou nedůvěru mezi vládní většinou a opozicí opravdu nepamatuji.


Rád bych měl pozici, jakou kdysi v čele sněmovny disponovali Miloš Zeman nebo Václav Klaus. I oni byli opozičními předsedy. Byli přitom hodně vidět a slyšet. Jejich pozice byla ale pečlivě vykolíkovaná povolebními dohodami. Taková dohoda nám nyní chybí, a není mnoho naděje, že k ní v tomto volebním období vůbec dojde. V průběhu volebního období se strany moc nesbližují. S blížícími se volbami se zdůrazňují rozdíly.

Za stávající situace ve sněmovně musím, jako její předseda, často potlačit své stranické já. Jde totiž o vyjednání základních přístupů a potřebných rozhodnutí k práci sněmovny. Nové a kvalitní zákony země určitě potřebuje. Potřebuje proto dohodu, kdy a jak se o nich bude jednat. Je nutno trpělivě a s taktem hledat ty věci, které nemají konfrontační povahu. I tu konfrontaci je dle mého názoru pak možno provést slušně, bez hrubých urážek a ponižování. Tak, aby pozitivního ze sněmovny odcházelo co nejvíce. Aby se konečně zlepšilo i vnímání parlamentu mezi občany.

V hledání schůdných cest mi vyhraněná pozice prostořekého stranického mluvčího určitě nepomůže. Samozřejmě jsem spolehlivým členem své strany (ČSSD), a hlasuji disciplinovaně se svým klubem ve všech rozhodujících věcech. Rétoriku ale tlumím tak, abych nadále mohl věcně vyjednávat s celým politickým spektrem. Můžete sami posoudit, nakolik se to daří. Já sám zdaleka spokojen nejsem.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Vlček | čtvrtek 18.10.2007 15:38 | karma článku: 17,45 | přečteno: 1117x
  • Další články autora

Miloslav Vlček

Co se to s námi děje?

7.1.2010 v 11:50 | Karma: 21,12

Miloslav Vlček

O vánočním klidu zbraní….

22.12.2009 v 9:55 | Karma: 11,26

Miloslav Vlček

Tak už to Evropě zase oslazujeme

29.10.2009 v 17:37 | Karma: 14,02

Miloslav Vlček

Musíme se ptát (všichni)

7.10.2009 v 18:38 | Karma: 14,33