Tři slova pro radar, sedmdesát procent proti

Počátkem roku, v průběhu novoročního oběda s prezidentem a předsedou Senátu mimo jiné shodně zaznělo, že důležité zákony by v Parlamentu neměly procházet těsnou většinou. Měly by mít širší podporu….Šedivá je teorie, zelený je strom života – chtělo by se říci společně s klasikem. A v žádném případě tím nemířím proti bezpochyby správným myšlenkám od novoročního oběda.

Komentátor Václav Moravec se nedávno podivoval, když jsem v rozhovoru s ním musel uvést, že v případě smlouvy o radaru vláda neustále obchází Poslaneckou sněmovnu (tedy volené zástupce lidu) a že opakované zařazení tohoto bodu na jednání bylo nemožné.  Ano – mě osobně to nepřijde standardní a považuji to za kabinetní ukázku toho, jak se okolo radaru jedná. Nechci být falešným prorokem, ale myslím si že smlouva o tomto zařízení projde možná o pověstný fous.
Proč se o tom zmiňuji? S umístěním amerického radaru na našem území ČR souhlasilo v prosinci podle CVVM 23 procent občanů, proti bylo 70 procent. S referendem k otázce umístění radaru by souhlasilo 73 procent občanů, proti by bylo 19 procent. Patřím mezi těch sedmdesát procent. Neignoruji přitom současná rizika a ohrožení, ale ani potenciální hrozby. Myslím si však, že reagovat na ně by šlo jinými způsoby. Sleduji také názory odborníků – nedávno jsem se například sešel s profesorem Coylem, abych slyšel jiný hlas, než jaký zaznívá z našich oficiálních míst. Chápu rovněž, že leccos kolem radaru může podléhat utajení. S umístěním radaru v Brdech přesto nesouhlasím. A vadí mi, že se v těchto dnech z médií(!) dozvídám, že snad chybějí tři slova (nebo tři věty?), a smlouva bude kompletní. I křížovkář je na tom snad lépe – chybějící slova má šanci najít v nápovědě. A i kdybych je - stejně jako další spoluobčané - nakrásně věděl, nevím do „čeho“ bych je měl zasadit. Do tisíce, do dvou tisíc slov? A o čem ta slova vlastně jsou? K čemu nás zavazují? A co nám přinesou? A nebo jinak – co komu přinesou…
Abych byl správně pochopen  - nejsem jenom proti radaru v Brdech. Jsem také proti přítomnosti cizích vojáků (byť spojeneckých) na našem území. To je primární. A sekundárně mi vadí přístup vlády. Ta možná více informovala starosty podbrdských obcí, než poslance ve Sněmovně (a navíc ještě starostům slíbila peníze). O občanech jiných regionů ani nemluvě. Je zřejmé, že Klvaňovy podpůrné kampaně se minuly účinkem. „Zlomit“ sedmdesát procent nesouhlasících občanů se zjevně nepodařilo. A tak přichází ke slovu v poslední době tak frekventované – proč bychom se NIMI bavili, půjdeme do toho hlava nehlava a prosadíme to silou, převálcujeme je….
A jen na okraj - tzv. bezvízový styk s USA za radar? To je jako vyměnit zlatou minci za knoflík.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Vlček | pátek 29.2.2008 14:20 | karma článku: 22,43 | přečteno: 1576x
  • Další články autora

Miloslav Vlček

Co se to s námi děje?

7.1.2010 v 11:50 | Karma: 21,12

Miloslav Vlček

O vánočním klidu zbraní….

22.12.2009 v 9:55 | Karma: 11,26

Miloslav Vlček

Tak už to Evropě zase oslazujeme

29.10.2009 v 17:37 | Karma: 14,02

Miloslav Vlček

Musíme se ptát (všichni)

7.10.2009 v 18:38 | Karma: 14,33