Bankéři, co s tím uděláte?

Stejně jako asi většinu z vás mě mučí televizní reklamy. Většinu ignoruji, jiné mě dokáží nadzvednout z křesla. Třeba ty o bankách pro lidi. Vždy si přitom vzpomenu na téma bankovních poplatků a nekončící, leč k ničemu nevedoucí diskuse o jejich výši, kde na jedné straně je reptající občan a na straně druhé bankéř s napohled neprůstřelnou argumentací. Nedalo mi to a do ruky tedy vzal jsem tužku a k ruce pár ekonomických pouček. Zahrál jsem si na průměrného Čecha. Následující parametry  typického českého bankovního klienta jsem přitom čerpal z objektivně zjištěného a doloženého chování převážné většiny uživatelů místních bankovních produktů.

Jako takový tedy od svého peněžního ústavu dostávám jedenkrát měsíčně poštou výpis z účtu. Za ten měsíc na můj účet přišly tři příchozí platby, jednou jsem na svůj účet sám vložil peníze v hotovosti a naopak z účtu odešly dva moje trvalé příkazy. Přitom jeden z nich jsem zadal přímo na přepážce a směřoval na účet vedený u mé vlastní banky, druhý jsem učinil elektronicky a příjemcův účet byl u cizího bankovního domu. Dále musím započítat jeden osobní výběr přímo na přepážce, tři výběry z bankomatu a pouze dvě platby u obchodníka s dispozicí jedné platební karty a jednoho typu přímého bankovnictví. Vzpomněl jsem si ještě, že jako typický český bankovní klient tak dvakrát do roka změním trvalý příkaz.
No a pak jsem začal počítat. Odborníkům vzkazuji, že jsem použil koeficient BigMac ve výši konce loňského roku a počal srovnávat mou bankou vybrané poplatky. Skutečnosti, které se mi po výpočtech objevily na papíře, byly přímo neuvěřitelné! Ostatně posuďte sami: Za vedení účtu jsem zaplatil 55,50 Kč, zatímco Slovák průměrný jako já pouze 41,80 Kč a Maďar dokonce jen 21,40 Kč. Za výběr z bankomatu já průměrně zaplatím 6,90 Kč, Slovák pouze 4,10 Kč a Polák, Rakušan a Němec to má úplně zadarmo!
Tak jsem doufal, že jinak pro mne srovnání dopadne třeba v oblasti příchozích bankovních plateb. Ouha, se zlou jsem se potázal! Jak na tom musí být banky u nás dobře, když já tu za tuto položku v průměru zaplatím 4,50 Kč, soused Slovák 3,10 a Polák, Maďar, Rakušan a Němec neuhradí za to zase nic!
Pak jsem se dostal k odchozím platbám a zajásal! Alespoň na chvilku a to, když jsem zjistil, že můj polský a maďarský kolega je na tom hůř. Já zaplatil "jen" 2,80 Kč, zatímco Maďar 6,50 Kč a Polák 4,60 Kč. Pak jsem ale zase posmutněl, protože za totéž Slovák vydal jen dvě koruny, Rakušan čtyřicetník a Němce to zase nestálo vůbec nic!
Údivem jsem si mohl hlavu ukroutit, ale protože jsem člověk důsledný a poté, co mi výsledky ročních nákladů na vedení běžných bankovních účtů v eurech u nás svými letos zhruba dvaaosmdesáti eury vyrazily dech, zkusil jsem tentýž výpočet jinou metodikou. Čísla byla jiná, ale na tom, že nás Čechy a Moravany banky "bijí" nejvíce, se nezměnilo zase nic. Ukázalo se, že nejméně nákladové je Rakousko se svými 40,90 eury, následované Slovenskem (45,46), Maďarskem (46,46), Polskem (60,03) a naše země opět "vyhrála" se svými průměrnými ročními náklady v průměrné výši 72,63 eur.
Tvrdí se, že čísla nelžou. Podle nich si u nás banky zjevně nežijí špatně. A tak se ptám a ptát se budu: Co s tím, pánové bankéři uděláte? Proč je český bankovní klient na tom v porovnání s okolními zeměmi daleko nejhůře? Vždyť přece víte stejně jako já, že struktura výnosů bank nemusí a ve valné většině případů není opřena primárně o bankovní poplatky v retailové oblasti. Proč tedy vedete politiku, která sahá lidem v České republice hlouběji do kapsy než třeba v Polsku, Slovensku, Maďarsku a Rakousku, o Spolkové republice Německo ani nemluvě?
Myslím, že je načase s tím něco dělat. Medializace problému je jedním z možných začátků, stejně jako třeba to, že se lidé začnou "svých" bank třeba více ptát...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Vlček | úterý 20.11.2007 12:56 | karma článku: 21,38 | přečteno: 1457x
  • Další články autora

Miloslav Vlček

Co se to s námi děje?

7.1.2010 v 11:50 | Karma: 21,12

Miloslav Vlček

O vánočním klidu zbraní….

22.12.2009 v 9:55 | Karma: 11,26

Miloslav Vlček

Tak už to Evropě zase oslazujeme

29.10.2009 v 17:37 | Karma: 14,02

Miloslav Vlček

Musíme se ptát (všichni)

7.10.2009 v 18:38 | Karma: 14,33