Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bankéři, co s tím uděláte?

Stejně jako asi většinu z vás mě mučí televizní reklamy. Většinu ignoruji, jiné mě dokáží nadzvednout z křesla. Třeba ty o bankách pro lidi. Vždy si přitom vzpomenu na téma bankovních poplatků a nekončící, leč k ničemu nevedoucí diskuse o jejich výši, kde na jedné straně je reptající občan a na straně druhé bankéř s napohled neprůstřelnou argumentací. Nedalo mi to a do ruky tedy vzal jsem tužku a k ruce pár ekonomických pouček. Zahrál jsem si na průměrného Čecha. Následující parametry  typického českého bankovního klienta jsem přitom čerpal z objektivně zjištěného a doloženého chování převážné většiny uživatelů místních bankovních produktů.

Jako takový tedy od svého peněžního ústavu dostávám jedenkrát měsíčně poštou výpis z účtu. Za ten měsíc na můj účet přišly tři příchozí platby, jednou jsem na svůj účet sám vložil peníze v hotovosti a naopak z účtu odešly dva moje trvalé příkazy. Přitom jeden z nich jsem zadal přímo na přepážce a směřoval na účet vedený u mé vlastní banky, druhý jsem učinil elektronicky a příjemcův účet byl u cizího bankovního domu. Dále musím započítat jeden osobní výběr přímo na přepážce, tři výběry z bankomatu a pouze dvě platby u obchodníka s dispozicí jedné platební karty a jednoho typu přímého bankovnictví. Vzpomněl jsem si ještě, že jako typický český bankovní klient tak dvakrát do roka změním trvalý příkaz.
No a pak jsem začal počítat. Odborníkům vzkazuji, že jsem použil koeficient BigMac ve výši konce loňského roku a počal srovnávat mou bankou vybrané poplatky. Skutečnosti, které se mi po výpočtech objevily na papíře, byly přímo neuvěřitelné! Ostatně posuďte sami: Za vedení účtu jsem zaplatil 55,50 Kč, zatímco Slovák průměrný jako já pouze 41,80 Kč a Maďar dokonce jen 21,40 Kč. Za výběr z bankomatu já průměrně zaplatím 6,90 Kč, Slovák pouze 4,10 Kč a Polák, Rakušan a Němec to má úplně zadarmo!
Tak jsem doufal, že jinak pro mne srovnání dopadne třeba v oblasti příchozích bankovních plateb. Ouha, se zlou jsem se potázal! Jak na tom musí být banky u nás dobře, když já tu za tuto položku v průměru zaplatím 4,50 Kč, soused Slovák 3,10 a Polák, Maďar, Rakušan a Němec neuhradí za to zase nic!
Pak jsem se dostal k odchozím platbám a zajásal! Alespoň na chvilku a to, když jsem zjistil, že můj polský a maďarský kolega je na tom hůř. Já zaplatil "jen" 2,80 Kč, zatímco Maďar 6,50 Kč a Polák 4,60 Kč. Pak jsem ale zase posmutněl, protože za totéž Slovák vydal jen dvě koruny, Rakušan čtyřicetník a Němce to zase nestálo vůbec nic!
Údivem jsem si mohl hlavu ukroutit, ale protože jsem člověk důsledný a poté, co mi výsledky ročních nákladů na vedení běžných bankovních účtů v eurech u nás svými letos zhruba dvaaosmdesáti eury vyrazily dech, zkusil jsem tentýž výpočet jinou metodikou. Čísla byla jiná, ale na tom, že nás Čechy a Moravany banky "bijí" nejvíce, se nezměnilo zase nic. Ukázalo se, že nejméně nákladové je Rakousko se svými 40,90 eury, následované Slovenskem (45,46), Maďarskem (46,46), Polskem (60,03) a naše země opět "vyhrála" se svými průměrnými ročními náklady v průměrné výši 72,63 eur.
Tvrdí se, že čísla nelžou. Podle nich si u nás banky zjevně nežijí špatně. A tak se ptám a ptát se budu: Co s tím, pánové bankéři uděláte? Proč je český bankovní klient na tom v porovnání s okolními zeměmi daleko nejhůře? Vždyť přece víte stejně jako já, že struktura výnosů bank nemusí a ve valné většině případů není opřena primárně o bankovní poplatky v retailové oblasti. Proč tedy vedete politiku, která sahá lidem v České republice hlouběji do kapsy než třeba v Polsku, Slovensku, Maďarsku a Rakousku, o Spolkové republice Německo ani nemluvě?
Myslím, že je načase s tím něco dělat. Medializace problému je jedním z možných začátků, stejně jako třeba to, že se lidé začnou "svých" bank třeba více ptát...

Autor: Miloslav Vlček | úterý 20.11.2007 12:56 | karma článku: 21,38 | přečteno: 1457x
  • Další články autora

Miloslav Vlček

O tom, co se slyšet chce, nechce a mělo by

K posledním projevům prostořekosti Mirka Topolánka už, myslím, bylo řečeno vše. Nebo skoro vše. Musím se však pozastavit nad tím, že zatímco poslední nelichotivá slova na adresu mnoha z nás zachytil okamžitě bulvár a po něm všechna hlavní česká média, jiné Topolánkovy věty zůstaly nepovšimnuty. Přitom dopad některých těchto sdělení je na život každého z nás mnohem podstatnější, než hloupé urážky. Proč?

24.3.2010 v 14:55 | Karma: 17,36 | Přečteno: 1749x | Diskuse| Politika

Miloslav Vlček

Co se to s námi děje?

Kontroverznější téma pro malé zamyšlení v současných Čechách jen stěží najdeš. Napadlo mne v návaznosti nad opakujícími se zprávami, že stát se jakoby chystá prodat areál Památníku Jana Žižky v jihočeském Trocnově. Prý o něj nemá žádná státní instituce zájem. Nedovedu si představit, že by něco podobného bylo možné například u napoleonských památníků ve Francii, či jiných historických osobností v jiných státech. Co se to tedy s námi děje?

7.1.2010 v 11:50 | Karma: 21,12 | Přečteno: 2180x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Vlček

O vánočním klidu zbraní….

Po roce tu jsou zase. Vánoce. Ať si kdo chce co chce říká, alespoň v tomto čase má být rodina pohromadě. A pokud to nejde, má při sobě alespoň držet. Třeba na dálku. Zdejší blogerky a blogeři taková rodina podle mého jsou. Velká, složená s jedinců názorově, zvláště pak v pohledu na politiku, naprosto odlišných. Tepeme tu jeden do druhého, nic si nedáme zadarmo, pro svou pravdu jsme hotovi se přít takříkajíc do krve. Je potom možné, aby takovéto klubko názorově odlišných individualit třeba jen na pár dnů o vánocích drželo pohromadě? Dokázali by se ideově nesmiřitelní pro dny sváteční smířit? Odložit předsudky, ctít právo každého na jeho názor a místo jeho rychlého a často příkrého odsouzení se zamyslet nad obsahem jeho sdělení?

22.12.2009 v 9:55 | Karma: 11,26 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Vlček

Tak už to Evropě zase oslazujeme

Hlavy států a vlád zemí Evropské unie se dnes schází v Bruselu, aby se pokusili nějakým způsobem strávit hořkou pilulku, kterou jim nenaordinoval nikdo jiný, než sám český prezident. Po opakovaném irském referendu štafetový kolík s nápisem „hlavní potížista“ převzala od Irska Česká republika. Je zajímavé sledovat, jakou lavinu reakcí a událostí tento fakt uvedl do pohybu.

29.10.2009 v 17:37 | Karma: 14,02 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Politika

Miloslav Vlček

Musíme se ptát (všichni)

Určitě jste zaznamenali, že se společenská situace u nás začíná razantním způsobem měnit. Důvěra v politiky a politiku dlouhodobě klesá. To není nic nového. Také důvěra v Poslaneckou sněmovnu, kterou vedu, padá a snad ne moji vinou. Opravdu alarmující ale je, že poslední průzkumy ukazují, že na historické minimum klesla i spokojenost spoluobčanů se situací v naší republice a směřováním země. Bezmála polovina lidí, celých 46 procent, si myslí, že se situace v zemi nevyvíjí správným směrem. Se směřováním České republiky je spokojeno pouze 14 procent občanů. Lidé také naznačili, že mnohem více než ústavní krize je trápí dopady krize hospodářské.

7.10.2009 v 18:38 | Karma: 14,33 | Přečteno: 2030x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Řidič najel do brány Bílého domu, policie to vyšetřuje jako běžnou nehodu

5. května 2024  11:47

Neznámý šofér v sobotu v noci autem najel do brány Bílého domu. Náraz nepřežil. K přímému ohrožení...

Odbory svolávají další protest. Vadí jim změny v zákoníku práce a důchodech

5. května 2024  11:42

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pořádá 21. května demonstraci na Malostranské...

Rakušan: Fňuk, fňuk ANO je legrační. Nenecháme se vytočit, řekl Havlíček

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  11:41

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima...

Další předvolební útok v Drážďanech. Terčem byl stánek protiimigrační AfD

5. května 2024  11:22

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2418x
Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček (ČSSD)

Seznam rubrik