Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A co ta druhá polovina?

Učitelé stávkovali. Ne všichni. Jen málo víc, než polovina. Zřetelně a veřejně řekli, co chtějí. Peníze na vyšší mzdy, finance na pomůcky pro žáky i studenty, prostředky na další vzdělávání kantorů. Předpokládám, že totéž chtějí i ti, kteří se nakonec stávky nezúčastnili. Proč tedy stáli stranou? Důvodů mohu snést desítky. Bude mezi nimi obyčejný strach, nechuť se veřejně vyjadřovat, osobní motivy a kdoví, co ještě. Pravdu se člověk stejně nedoví. Vše totiž lze skrýt za proklamaci, že kantořina není povolání, nýbrž poslání a stěžovat si na to je prostě neslušné. A potom, co by tomu řekli lidi, že? Vždyť už beztak nám závidí ty letní prázdniny…

Vyloučit nemohu a nechci, že si to někteří z nestávkujících opravdu myslí a své kroky a postoje tím řídí. Budiž. Jenže nevytvářejí tím sami o sobě již vžitou představu tichých a nevýrazných, poslušných a pokorných, plachých a zakřiknutých intelektuálů, kteří, byť malounko podrážděně, avšak stoicky nesou osud slušných, ale chudých (a nejenom v dnešních Čechách ponižovaných) žen a mužů na učitelských stupíncích?
Jsem toho názoru, že pokud někdo něco chce, má si o to říct. A pokud to chce hodně (a to „chtění“ má navíc podloženo), pak si má i dupnout. Třeba pořádně! Jenže tohle bylo zase jen takové nanicovaté těžší šlápnutí. Vlastně poloviční. Z něj politiky hlava bolet nebude. Kolik že jich bylo? Půlka? To znamená, že druhá půlka je s našimi kroky spokojena! No, a když je něco sto na sto, víme, jak situaci řešit nebo ne?
Ale nejde zdaleka jen o kantorské. Ono se toho vůbec spousta napovídá. Občas se i zanadává, ba i papíru, či obrazovce se to svěří. Však běda, má-li dojít k veřejnému vystoupení. To se hned najde tisíce výmluv, proč se to zrovna v tu chvíli nehodí a proč se člověk zúčastnit nemůže.
Nu což, takoví jsme my všichni dobří rodáci.
Proto není divu, že nám pak ani nedojde příběh psaný v těchto dnech tisíce kilometrů od nás. Venezuelský prezident chtěl změnit ústavu ve svůj prospěch. Ač označovaný za diktátora, šel do referenda - a v něm těsně prohrál. A ten nedemokrat tu prohru okamžitě uznal. U nás šanci referenda o důležitých otázkách demokratičtí politici současné vládní koalice lidem upírají. Třeba kvůli radaru. Proč by to neudělali? Přes šedesát procent obyvatel je proti? Vážně? A kde je máte? Inu, vidět nejsou. Proto to jejich případné dupnutí také nikdo neslyší, či slyšet nemusí. To je celé.  
 

Autor: Miloslav Vlček | středa 5.12.2007 18:03 | karma článku: 15,77 | přečteno: 1161x
  • Další články autora

Miloslav Vlček

O tom, co se slyšet chce, nechce a mělo by

K posledním projevům prostořekosti Mirka Topolánka už, myslím, bylo řečeno vše. Nebo skoro vše. Musím se však pozastavit nad tím, že zatímco poslední nelichotivá slova na adresu mnoha z nás zachytil okamžitě bulvár a po něm všechna hlavní česká média, jiné Topolánkovy věty zůstaly nepovšimnuty. Přitom dopad některých těchto sdělení je na život každého z nás mnohem podstatnější, než hloupé urážky. Proč?

24.3.2010 v 14:55 | Karma: 17,36 | Přečteno: 1749x | Diskuse| Politika

Miloslav Vlček

Co se to s námi děje?

Kontroverznější téma pro malé zamyšlení v současných Čechách jen stěží najdeš. Napadlo mne v návaznosti nad opakujícími se zprávami, že stát se jakoby chystá prodat areál Památníku Jana Žižky v jihočeském Trocnově. Prý o něj nemá žádná státní instituce zájem. Nedovedu si představit, že by něco podobného bylo možné například u napoleonských památníků ve Francii, či jiných historických osobností v jiných státech. Co se to tedy s námi děje?

7.1.2010 v 11:50 | Karma: 21,12 | Přečteno: 2180x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Vlček

O vánočním klidu zbraní….

Po roce tu jsou zase. Vánoce. Ať si kdo chce co chce říká, alespoň v tomto čase má být rodina pohromadě. A pokud to nejde, má při sobě alespoň držet. Třeba na dálku. Zdejší blogerky a blogeři taková rodina podle mého jsou. Velká, složená s jedinců názorově, zvláště pak v pohledu na politiku, naprosto odlišných. Tepeme tu jeden do druhého, nic si nedáme zadarmo, pro svou pravdu jsme hotovi se přít takříkajíc do krve. Je potom možné, aby takovéto klubko názorově odlišných individualit třeba jen na pár dnů o vánocích drželo pohromadě? Dokázali by se ideově nesmiřitelní pro dny sváteční smířit? Odložit předsudky, ctít právo každého na jeho názor a místo jeho rychlého a často příkrého odsouzení se zamyslet nad obsahem jeho sdělení?

22.12.2009 v 9:55 | Karma: 11,26 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Vlček

Tak už to Evropě zase oslazujeme

Hlavy států a vlád zemí Evropské unie se dnes schází v Bruselu, aby se pokusili nějakým způsobem strávit hořkou pilulku, kterou jim nenaordinoval nikdo jiný, než sám český prezident. Po opakovaném irském referendu štafetový kolík s nápisem „hlavní potížista“ převzala od Irska Česká republika. Je zajímavé sledovat, jakou lavinu reakcí a událostí tento fakt uvedl do pohybu.

29.10.2009 v 17:37 | Karma: 14,02 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Politika

Miloslav Vlček

Musíme se ptát (všichni)

Určitě jste zaznamenali, že se společenská situace u nás začíná razantním způsobem měnit. Důvěra v politiky a politiku dlouhodobě klesá. To není nic nového. Také důvěra v Poslaneckou sněmovnu, kterou vedu, padá a snad ne moji vinou. Opravdu alarmující ale je, že poslední průzkumy ukazují, že na historické minimum klesla i spokojenost spoluobčanů se situací v naší republice a směřováním země. Bezmála polovina lidí, celých 46 procent, si myslí, že se situace v zemi nevyvíjí správným směrem. Se směřováním České republiky je spokojeno pouze 14 procent občanů. Lidé také naznačili, že mnohem více než ústavní krize je trápí dopady krize hospodářské.

7.10.2009 v 18:38 | Karma: 14,33 | Přečteno: 2030x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2418x
Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček (ČSSD)

Seznam rubrik