Babiš může být ztělesněním zla, hlavně je ale živým obrazem polistopadového vládnutí

Babiš vekslák, hochštapler a ‚ojebávač‘, Babiš monstrum, mafián, či univerzální viník čehokoliv. Jenomže toto vše je až následek. Proč se nemluví o příčinách, které proklínaného Babiše vyrobily?

Je to snadný terč. Cokoliv se dá spojit s Babišem, Babiš je hlavním tématem sílící předvolební vřavy. Jenomže pokud se halasně říká ‚B‘, nemělo by se ani opomíjet se stejnou silou říkat ‚A‘. Nicméně na to se jaksi zapomíná. Pravda, ono je to jednodušší.

 Kdo chce snadné politické body, osočí Babiše. Možná si neuvědomuje, že tím mu naopak přihrává další voliče. Anebo to dělá zcela cíleně. Ve snaze Babiše otrávit natolik, aby sám osobně do voleb už nešel a nechal vládnutí na těch, co to tady drží pevně v rukou celé čtvrtstoletí, a i přes zdánlivé přestřelky nemají problém se domluvit, aby to tak fungovalo i dál.

Nebylo by ale Babiše, v tomto případě jako symbolu, pokud by předchozí vládnoucí garnitury nevytvářely podmínky pro jeho ‚zdravý vývoj‘. A i když se to může zdát jako klišé, na které Václav Moravec ve svých Otázkách reagoval až hystericky, opravdu svůj velký podíl na tom mají Bohuslav Sobotka a Miroslav Kalousek, potažmo ČSSD, TOP 09 a dřívější vedení lidovců, kteří co by kariérní politici procházejí celou polistopadovou érou, jako nůž máslem. V této chvíli bych z objektivních příčin vyvinil ODS. Ta se už před lety vydala na cestu sebedestrukce a její současný předseda Petr Fiala při svých vystoupeních spíš připomíná méně talentovaného školáka na besídce k MDŽ.

Zrod Babiše byl profilován špatnými zákony, nedostatečným jištěním rizik, a řekl bych, že často vědomým nastavováním manipulativního prostředí, které se stalo rejdištěm šíbrů a lobbistů. I kariérní politici mají své máslo na hlavě, nicméně Bohuslava Sobotky se například privatizace bytů OKD jakoby netýká a Miroslav Kalousek se a priori odmítá bavit o čemkoliv, s čím by mohl být spojován.

Na jednu stranu to vypadá, jako když zloděj křičí CHYŤTE ZLODĚJE, na druhou stranu také jako snaha přiživovat antibabiškovské tažení, aby se zakryly nějaké jiné nepříjemnosti, ke kterým by se muselo nějak postavit. Moralizovat a donekonečna se chytat čehokoliv, co by se dalo Babišovi přišít, začíná být už otravné a trapné, chtělo by to změnu. Dotace, dluhopisy, finanční kouzla a čáry. Na samotném začátku ale vybudované prostředí pro podobné kousky vytvářené v zájmu ‚přátel vrcholné politiky‘. Kdyby si někdo z vlivných chybu uvědomil a chtěl přitáhnout opratě, mohl to udělat už dávno. Jenomže to by se vylila vanička i s dítětem těm, kteří z takového prostředí v klidu profitují mimo zájem médií, což by bylo nežádoucí.  

Autor: Miloslav Havelka | pondělí 13.2.2017 10:55 | karma článku: 28,52 | přečteno: 1016x