Soumrak diskuzí: cenzura není nejlepší nápad

Ano, někteří bloggeři mají velké problémy s Klubem vlastních nepřátel. Ale není řešením vyhnat diskutéry všem ostatním. Je a byla tu vždy možnost nechat odstranit urážlivé a nevhodné příspěvky. Z vlastní zkušenosti vím, že je to rychlé a já jsem ji měla potřebu použít dvakrát, třikrát. Dále je tu možnost zakázat diskuzi, což používají hlavně lidi s dost kontroverzními články a názory, aby jim nemohl být sdělen názor odlišný. Jejich problém a jejich škoda. Další z možností je to, co tu udělal pan Kroupa, totiž přesměrovat diskuzi tak, aby si tam pouštěl jen toho, koho chce. Prudičů, sprosťáků a hulvátů v diskuzích zas tolik není a většinou se jejich nicky opakují a houfují kolem těch samých bloggerů. Snad by se daly jejich řady vymýtit jiným způsobem než potrestat všechny a vyhnat diskutéry jinam.

Další naprosto likvidační nápad, jak lidem znechutit diskuze je řízení a mazání diskuzních příspěvků bloggery. Je mezi námi moře lidí, kteří nesnesou jakokoliv kritiku, ba třesou se před ní strachy. Zažila jsem nejednu podobnou autorskou cenzuru, kdy za chvíli diskuze připomínala sešlost pacientů psychiatrické léčebny, protože chyběla návaznost, takže příspěvky byly takové "Výkřiky do tmy", které nedávaly moc smysl. Neskáču nadšením nad divokými výkřiky nepřátel alternativních směrů léčení, od kterých obvykle dostávám největší "záhul", ale nebudu je kvůli jejich, někdy inspirativním jindy velmi nepřátelským nebo odsuzujícím názorům mazat. Samozřejmě po hranici slušnosti.

Spousta diskutérů, včetně těch slušných, prostě nechtějí z mnoha důvodů zveřejňovat svoje jména. Úplně to chápu. Ať už kvůli zaměstnavatelům, sousedům, okolí, zneužití a spoustě dalších důvodů. A všichni nejsou takoví exhibicionisté jako bloggeři, přesto se rádi k jejich názorům vyjadřují. Často je výměna názorů docela ostrá, živá a může být dost nesouhlasná. Ale pokud se vymažou nesouhlasné příspěvky a budeme si lechtat ego jen pochvalou a souhlasem, pak je diskuze stejně zbytečná. Můžeme si nakonec chvalozpěvy na sebe psát sami, pokud o to tááák moc stojíme.

Doufám, že je novinka ničení diskuzí jen přechodná. Bylo by jich škoda. Taky bych nikomu občanku neposílala a pod diskuzemi nechtěla mít nic jiného než je můj nick. Proč? Těch důvodů je víc.  Jen si je chci nechat pro sebe - ve své iluzi anonymity.

Diskuze povolena.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milena Zelenková | pátek 5.10.2012 9:25 | karma článku: 23,41 | přečteno: 1065x