Ledního medvěda na Špicberkách zastřelili

Proč? Co udělal? Přirozenost se neodpouští. Medvěd dostal za uši proto, že se choval tak, jak je v jeho teritoriu a pro jeho živočišný druh normální. Zvířata pomalu na téhle planetě přestávají mít místo nebo by se měla chovat podle představ lidí. Holt v televizi zvířátka, zvlášť ta kreslená pro děti, jsou vlastně takoví mazlíčci, muchlíčci a chovají se stejně jako lidi. Medvídci a tygříci jsou vlastně takoví seriáloví plyšáčci.

Když budeme upřímní, tak kromě těch, kteří žijí skutečně v přírodě, jsme od ní čím dál víc odtrženi. Spoustě lidí nedělá problém cokoliv v lese odhodit, pošlapat, zničit. A to už jsou kolem nás (kolem měst) spíš taková parková torza toho, co by se dalo nazvat skutečnou, divokou přírodou. Zvířata nevyjímaje. Ty se natolik přizpůsobila lidem, že je uvidíte požírat zbytky u popelnic nebo se v lese pohybovat podle dnů kdy očekávají nápor turistů. Je fakt, že v televizi nebo na netu všechno vypadá tak nějak hezčeji, učesaněji. Sama ráda koukám na dokumenty ze zdolávání Mount Everestu a přitom nikam nemusím, přidám si topení, z okna mám sice výšku 4 pater, ale k tomu pohodlné schodiště. Žádný stan, omrzliny, výškovou nemoc - můžu si když chci zalézt do teplé postele s kafíčkem a nikam nechodit. Špatně snáším zimu....

Ale zpět ke zvířatům. Když se nám nelíbí, jak se přirozeně chovají, tak je trestáme. Od našich psů, kteří se chtějí kamarádit s jinými, prát se s nepřáteli a žrát (pro ně) voňavé nechutnosti, případně se v nich válet, lovit. Až po divoká zvířata. Lovit je pro zábavu, nenechat jim jejich teritoria a přirozené chování. Pomalu je hubit a vytlačovat silnějším druhem. Je to smutné. Když se pohybuju v teritoriu šelmy, tak holt se dá čekat, že třeba taky zaútočí, protože je to její přirozenost.

My, lidský druh, se snažíme se všech sil na svou přirozenost zapomenout.

Autor: Milena Zelenková | pátek 20.3.2015 10:28 | karma článku: 22,46 | přečteno: 743x