Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nečekané následky kompostování

Kompostujete? Je ale kompostování – jedna z ikon ekologického chování - vůbec ekologické? Ve světle nových výzkumů není, protože dochází k emisím obrovského množství mnohem účinnějších skleníkových plynů.

Nová hodnocení klimatického vlivu metanu, o nichž jsem psal v tomto blogu, je třeba rovněž vztáhnout na kompostování, jež se ale v očích veřejnosti i odborníků těší stále velikému zájmu. Kompostujeme na zahrádkách, balkonech a veliké kompostárny jsou chloubou měst. Nově bylo ale zjištěno, že při kompostování vzniká nečekané množství metanu a rajského plynu, významných skleníkových plynů.

Ve studii dánské technické univerzity  byly zkoumány emise skleníkových plynů jako potenciální nevýhody u domácích kompostérů na zpracování domácího organického odpadu. Průměrný vstup odpadu varioval okolo tří kil za týden a teplota byla jen málo zvýšená, do deseti stupňů nad teplotu okolí. Množství emisí metanu CH4 a oxidu dusného N2O  se pohybovalo mezi 0.4-4.2 kg CH4 na tunu mokrého odpadu a 0.30-0.55 kg N2O na tunu mokrého odpadu, v závislosti na frekvenci míchání. Při posouzení původních emisních faktorů CH4 a N2O byla emisní zátěž 100-239 kg CO2 ekv. na tunu mokrého substrátu. Při použití nové dvacetileté hodnoty pro metan bylo zjištěno rozmezí 127 - 531  kg CO2ekv. na tunu mokrého substrátu. Vyšší frekvence míchání vedla k vyšším emisím skleníkových plynů. Bylo zjištěno, že emise skleníkových plynů z domácích kompostérů jsou ve stejném řádu jako z centrálních kompostáren.

Rovněž během kompostování hnoje snižují emise skleníkových plynů agronomickou hodnotu hotového kompostu a přispívají ke skleníkovému efektu.  To je závěr studie, která porovnávala emise skleníkových plynů při různých metodách kompostování. Hovězí hnůj byl kompostován dvěma způsoby: pasivním, bez obracení a aktivním, kdy byl šestkrát otočen. Rovněž se započítala spotřeba pohonných hmot na otáčení a aeraci. Po přepočtu s novými koeficienty skleníkového působení CH4 resp. N2O se dochází k ekvivalentní hodnotě 649,7 resp. 927,9 kg CO2-C na tunu hnoje. Provzdušňování zvyšuje množství oxidu dusného, a v menší míře i množství metanu.

Experimenty organizované univerzitou v Bonnu vedly rovněž v případě kompostování směsného bioodpadu na volném prostranství k vysokým emisí, vztaženým na tunu vstupního materiálu. Jednalo se o ekvivalentních 118 kg CO2. Při použití nových údajů by hodnota klimatického působení měla být na tunu sušiny 366,1 kg ekvivalentu CO2.

Z kapalného kvašení, uzavřených kvasných nádrží a blokových výtopen poskytoval bioodpad na tunu sušiny emise vedoucí k emisnímu faktoru 50 až 457 kg ekvivalentního CO2, přičemž při použití nových konstant by se jednalo o 106 až 1429 kg ekvivalentů CO2 na tunu sušiny bioodpadu.

Uvedená množství skleníkových plynů jsou alarmující. Uhlík z organických substrátů ve formě oxidu uhličitého je třeba nazírat jako obnovitelný, neboť vznikl z rostlin, které jej získaly ze vzduchu. Skleníkové působení metanu a oxidu dusného je ale nutno započítávat navíc. Množství studií potvrdilo, že kompostování má mimořádně nepříznivý vliv na klima.

Bioodpady je třeba především zpracovávat na bioplyn. Vznikající metan je v tomto procesu spálen na oxid uhličitý (jež je biogenního původu a nepřináší tudíž žádné zvýšení množství skleníkových plynů) a odpady jsou v celkovém procesu s kogenerací proměněny na elektřinu, teplo a kompost.

Kompostárny, jakkoliv se dnes považují za pozitivum, jsou ve skuitečnosti špatné. Znehodnocují energii, která je v odpadu obsažena a místo využití energetického obsahu metanu jej vypouštějí do vzduchu.

Potěšující ale je, že emise metanu vyvolávají zvyšující se zájem vlád, Komise EU, OSN a IEA (Mezinárodní energetické agentury). Metanové úniky vyžadují vysoké standardy měření, stejně jako transparenci výsledků.

Pakliže Vás téma zajímá téma udržitelnosti, včetně návrhů a modelů možných řešení, můžete mnoho dalších informací nalézt v mé nové knize Energie v přírodě a v nás. Můžete se v ní dočíst o mnoha alternativách; kde hledat poučení i o našich šancích na překonání nacházející mnohovrstvé krize.

Autor: Milan Smrž | čtvrtek 24.5.2018 20:03 | karma článku: 14,66 | přečteno: 1340x
  • Další články autora

Milan Smrž

Jezdec na koni sinavém – smrt (IV.díl seriálu)

Mohlo by se zdát, že smrt je kvintesencí všech předešlých apokalyptických jezdců. Jak válka, tak nemoci a hladomor za sebou nechávají mrtvé. Proč je tedy mezi apokalyptickými jezdci ještě další zvaný smrt?

15.2.2022 v 10:59 | Karma: 8,41 | Přečteno: 185x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Smrž

Jezdec na koni černém – hladomor (III)

Třetí apokalyptický jezdec – hlad patrně přinese nevětší zkázu. Hlad není něco, co by se dalo zvládnout mezinárodními dohodami, vysláním mírových sborů nebo vynikající lékařskou péčí. Hlad je totální zmar.

11.2.2022 v 20:20 | Karma: 12,25 | Přečteno: 329x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Smrž

Počkáme na čtyři jezdce ? (II)

Jezdec na koni ohnivém – válka. Další díl mikroseriálu o apokalyptických jezdcích. Tentokrát s tématem, které Evropa za posledních sto let vnutila světu dvakrát. Doufejme, že naposledy.

8.2.2022 v 11:45 | Karma: 10,04 | Přečteno: 242x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Smrž

Počkáme na čtyři jezdce?

Soudobá epocha, nazývaná antropocén, či kapitálocén (J.W.More) je vyústěním posledních pěti tisíc let nadvlády člověka nad člověkem a posledních pětiset let absolutní nadvlády peněz a ekonomiky postavené na jejich zmnožování.

6.2.2022 v 9:15 | Karma: 14,18 | Přečteno: 349x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Smrž

Otevřený dopis Petru Fialovi

Spor o jadernou energii rozděluje společnost i Evropu. V diskuzi se ale nebere na zřetel, že nám do limitu 1,5 °C, odsouhlaseného pařížskou dohodou, podle americké agentury MCC zbývá při současných emisích jen sedm a půl let.

4.1.2022 v 19:16 | Karma: 15,26 | Přečteno: 1202x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik