Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jakou šanci má obnovitelná energie v Parlamentu?

Parlamentní seminář na téma energetické budoucnosti ČR a perspektiv energetické politiky proběhl dne 27. 11. 2018. To co zaznělo, byla směs bezradnosti a neinformovanosti.

Vlastně to nepřekvapilo. Hned na počátku parlamentního semináře, na němž by se dalo čekat, že padne slovo o nutnosti co nejrychlejší dekarbonizace a o perspektivách obnovitelných zdrojů energie uvedl pan poslanec Jiří Kobza, že scénáře s obnovitelnými zdroji jsou příliš optimistické. Pravdou ovšem je, že bez nich vůbec o žádném optimismu hovořit nelze, neboť musíme co nejrychleji přestat používat uhlí, ropu a zemní plyn.

Analogicky k úvodu pokračoval program vystoupením paní Aleny Vitáskové, někdejší předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Také ona neopomněla uvést, že na OZE šly neskutečné dotace, že způsobují blackouty, či že byly na pokraji. Z historického přehledu velkých světových blackoutů, nijak neplyne, že by byly způsobeny obnovitelnými zdroji elektřiny. Naopak jako důvody jsou ve dvou případech uvedeny problémy s výrobou v jaderných elektrárnách, v několika dalších špatné komponenty sítě nebo špatné počasí s množstvím sněhu, který přetrh dráty nebo plánované odpojení tras vysokého napětí kvůli stavebním pracím, či průjezdu velké lodě, jak se stalo v roce 2006 v Německu. Podle spolkové síťové agentury SRN dochází při zvyšujícím se procentu obnovitelné elektřiny naopak ke zvýšení kvality dodávky elektřiny.  Dále paní Vitásková postrašila přítomné nedostatkem elektřiny z obnovitelných zdrojů. Pokud se týče dotací, je seriózní uvést, že na obnovitelné zdroje sice šly dotace, ale jejich výše byla férově známá z účtů odběratelů, na rozdíl od různých skrytých forem dotací do fosilní a jaderné energetiky. Celkově ale jsou dotace v ČR na OZE nižší, protože představují 400 miliard korun  v průběhu deseti let, zatímco skryté daňové a rozpočtové dotace těžby i prodeje fosilních v různých oblastech představují ročně 63,5 miliard korun

Energetický analytik Michal Šnobr neopomněl poukázat na Německo, vůči jehož energetické politice jsou ostatní evropské země podle něj bezmocné. Rovněž prohlásil, že se v Německu nesnížila spotřeba uhlí, což ale není pravda, jak je možno nahlédnout z  energetických statistik Frauenhoferova institutu. Podle uvedených údajů došlo mezi roky 2007 a 2017 ke snížení spotřeby elektřiny z černého uhlí o 31,4%,u plynu o 13,8% a u hnědého uhlí 3,4%. Je pravda, že pokles výroby elektřiny z hnědého uhlí není nijak famózní, ale nelze jej nazvat nesnížením spotřeby, především ke snížení celkové fosilní spotřeby. Obnovitelné zdroje energie vyprodukovaly letos v Německu cca 40% a mezi roky 2007 až 2017 nahradily veliký podíl elektřiny vyráběné v jaderných elektrárnách, pokles 51,3%.

Další panelista Vladimír Štěpán správně odsoudil vysoké znečištění polétavým prachem, jehož hlavním producentem je Polsko. Uvedl, že fosilní paliva u nás splňují emisní limity, ale v emisích nebyl uveden hlavní skleníkový plyn – oxid uhličitý. Podpořil rovněž užívání zemního plynu, jako údajně nízkoemisního zdroje, zapomněl ale poukázat na publikované ztráty při těžbě a dopravě, které z ekologického zemního plynu ve skutečnosti činí energetický zdroj přispívající ke změně klimatu více, než uhlí.

Bizardní vystoupení měl pan poslanec Jan Skopeček. Nazval německou Energiewende  environmentálním aktivismem a zpochybnil efektivitu OZE. Postěžoval si rovněž na setkání ve Vídni poslanci Evropského parlamentu, kteří na setkání prosazovali snížení emisí a přísnější limity. Glosoval slovy „… poslanci EP by měli mít zdravý rozum.“

Patrně je podle tohoto ekonoma zdravým rozumem nesundávat nohu z plynu, když se řítíme proti zdi. Pilně následuje svého učitele a mistra Václava Klause. Jaký učitel takový žák. Pravděpodobně oba předpokládají, že klimatická změna neexistuje, všechno jsou jenom nepodstatné teplotní fluktuace, s jejichž účinkem se trh brzy vyrovná. Možná, že by si pan poslanec měl přečíst prohlášení skupiny vědců z IPCC.

Na konci semináře jsem využil možnosti položit několik otázek, chtěl jsem vysvětlit, jak je možné, že u nás nejsou podmínky pro obnovitelné zdroje, zatímco v Burgenlandu, spolkové zemi na východě Rakouska, ležící 100 km od moravské hranice, jsou podmínky dobré. Od roku 2013 Burgenland s 288 tisíci obyvateli zásobován výlučně elektřinou lokálně vyrobenou z obnovitelných zdrojů, především větru a biomasy. V dnešní chvíli je Burgenland exportérem obnovitelné elektřiny. Na tuto otázku nikdo z panelistů neodpověděl. Upřímně řečeno jsem to předpokládal. Když jsem pak nadnesl otázku úplného zásobování ČR obnovitelnou energií, a že bychom měli zadat profesoru solární ekonomie Christianu Breyerovi studii úplného zásobování ČR obnovitelnou energií v sektoru elektřiny, tepla i mobility, dostalo si mi i ostatním posluchačům výsměchu jednoho z panelistů, „… to bych mohl vypracovat studii o zásobování fúzní elektřinou.“

Autor: Milan Smrž | sobota 1.12.2018 16:09 | karma článku: 13,46 | přečteno: 352x
  • Další články autora

Milan Smrž

Jezdec na koni sinavém – smrt (IV.díl seriálu)

Mohlo by se zdát, že smrt je kvintesencí všech předešlých apokalyptických jezdců. Jak válka, tak nemoci a hladomor za sebou nechávají mrtvé. Proč je tedy mezi apokalyptickými jezdci ještě další zvaný smrt?

15.2.2022 v 10:59 | Karma: 8,41 | Přečteno: 185x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Smrž

Jezdec na koni černém – hladomor (III)

Třetí apokalyptický jezdec – hlad patrně přinese nevětší zkázu. Hlad není něco, co by se dalo zvládnout mezinárodními dohodami, vysláním mírových sborů nebo vynikající lékařskou péčí. Hlad je totální zmar.

11.2.2022 v 20:20 | Karma: 12,25 | Přečteno: 329x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Smrž

Počkáme na čtyři jezdce ? (II)

Jezdec na koni ohnivém – válka. Další díl mikroseriálu o apokalyptických jezdcích. Tentokrát s tématem, které Evropa za posledních sto let vnutila světu dvakrát. Doufejme, že naposledy.

8.2.2022 v 11:45 | Karma: 10,04 | Přečteno: 242x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Smrž

Počkáme na čtyři jezdce?

Soudobá epocha, nazývaná antropocén, či kapitálocén (J.W.More) je vyústěním posledních pěti tisíc let nadvlády člověka nad člověkem a posledních pětiset let absolutní nadvlády peněz a ekonomiky postavené na jejich zmnožování.

6.2.2022 v 9:15 | Karma: 14,18 | Přečteno: 349x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Smrž

Otevřený dopis Petru Fialovi

Spor o jadernou energii rozděluje společnost i Evropu. V diskuzi se ale nebere na zřetel, že nám do limitu 1,5 °C, odsouhlaseného pařížskou dohodou, podle americké agentury MCC zbývá při současných emisích jen sedm a půl let.

4.1.2022 v 19:16 | Karma: 15,26 | Přečteno: 1202x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 59
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 1019x
Působil jsem na katedře energetiky VŠCHT. Jsem autor a spoluautor desítek odborných publikací a patentů a od roku 2003 viceprezident evropské asociace EUROSOLAR, usilující o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými. Účastník rozvojových projektů v Zambii 2005-2010. Baví mě ekologická výchova a práce s mládeží.

Kdybyste se chtěli dozvědět víc o obnovitelné energetice,  o její perspektivě i o zásadních limitách současné civilizace, rád k vám přijedu na přednášku s diskuzí. Napište na: milan.smrz(et)eurosolar.cz

Seznam rubrik