Zemanova sázka na rozvoj vztahů s Čínou

Prezident Zeman a jeho zahraničně-politický tým si návštěvou čínského  prezidenta připisují velký úspěch.

Návštěva čínského prezidenta je nepochybně největší zahraničně - politickou událostí v České republice za poslední období.Čína  je světovou  mocností, konkurující zcela nepokrytě Spojeným státům a dalším velmocem,  je druhou největší ekonomikou světa a je otázkou krátké doby, kdy nejspíše přeskočí  i Spojené státy. Je proto jen logické, aby se Česká republika snažila o co nejintenzivnější ekonomické vztahy s touto zemí.

Přestože lze mít na politický systém Číny různé názory, hysterická kampaň proti návštěvě čínského prezidenta působí, z úst hlupáků, jak jinak než hloupě. Za prvé si téhož prezidenta považovali za čest s velkou pompou v poslední době přivítat hlavy takových států jako je například Velká Británie nebo Francie. A za druhé je velmi příznačné, že nejvíce kritiků prezidentské návštěvy se ozývá s tábora Zemanova neúspěšného rivala při prezidentské volbě, z opoziční TOP 09. Její touha po zviditelnění, při současné absenci opravdových politických témat a strmém pádu volebních preferencí této strany, je až paranoidní. Jen potvrzuje, jak prezident Zeman touto návštěvou trefil do černého.

Ačkoli se politické systémy Číny a České republiky v mnohém liší a ČR je pevnou součástí EU a NATO, je pro ČR s její jednoznačně exportně orientovanou ekonomikou nesmírně důležité, aby měla se zemí jako je Čína korektní, předsudky nezatížené vztahy.

Autor: Milan Šarapatka | pondělí 28.3.2016 19:41 | karma článku: 26,01 | přečteno: 527x
  • Další články autora

Milan Šarapatka

Franco-Germánie

23.1.2019 v 20:29 | Karma: 29,06

Milan Šarapatka

Waterloo prezidenta Macrona

10.12.2018 v 16:18 | Karma: 44,76