Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Náhorní Karabach, konflikt, na který všichni zapomněli

Náhorní Karabach (Černá zahrada), malá enkláva ležící v jihozápadním Ázerbájdžánu, se stal před 20 lety, mezi únorem 1988 a květnem 1994, ohniskem etnického konfliktu mezi historicky usídlenými Armény a Ázerbájdžánci.

Arménie v konfliktu své krajany podpořila a jak válka postupovala, Arménie i Ázerbájdžán se zapletly do vleklé, nevyhlášené horské války. Během války docházelo k brutálním etnickým čistkám a porušováním lidských práv na obou stranách. Přestože tato hornatá autonomní oblast Ázerbájdžánu nyní upadla v zapomnění, jde o jednu z potenciálně nejvýbušnějích oblastí nacházející se v těsné blízkosti Evropy.

Pouze před několika týdny jsem byl na setkání v Baku konfrontován s trvající nesmiřitelností představitelů obou stran konfliktu. Zatímco pro mne byl do nedávna konflikt v Náhorním Karabachu vzdálenou historií, pro jeho aktéry zůstal otázkou národní hrdosti a života nebo smrti.

Veškeré dosavadní pokusy o vyřešení konfliktu mírovou cestou dosud selhaly, neboť sporného území se nechce vzdát žádná ze stran, a myšlenka nezávislého Náhorního Karabachu zatím nemá šanci. Napětí v regionu ovšem poškozuje obě strany, jak politicky, tak především ekonomicky. Arménie sice dobyla území Náhorního Karabachu, přišla však o ekonomické zisky z ropovodu z kaspického regionu do Středomoří, který byl kvůli její nestabilitě vybudován přes Gruzii. Kvůli historickému nepřátelství s Tureckem se Arménie navíc ocitla v dopravní blokádě. Pro zahraniční investory je zcela nezajímavá. Totéž platí více méně i o Ázerbájdžánu, vyjma investic do ropného průmyslu.  Bez zajištění stabilního klimatu v regionu se mu ale i nadále budou zahraniční investice vyhýbat, a s nimi tak i jeho ekonomický růst.

Důvodem konfliktu v Náhorním Karabachu jsou historické ideály identity a sounáležitosti, které zůstaly živé dodnes. Dřívější i současné etnické půtky má na svědomí pohnutá historie tohoto území. V dávných dobách patřilo několika říším, postupně se stalo předmětem soupeření různých mocností a nakonec skončilo v rukou Ruska a Sovětského svazu. Ozbrojené boje vyústily v roce 1921 v předání Náhorního Karabachu s převahou arménského obyvatelstva Ázerbájdžánu. Šlo o typické bolševické rozhodnutí v duchu rozděl a panuj. S tím, jak se sovětské impérium v 80. letech začalo hroutit, se zdejší etnické nepokoje opět rozhořely.

Ázerbájdžán ztratil v šestileté válce 1988-1994 čtrnáct procent svého území (včetně okolí Karabachu) a konflikt vyhnal z domovů na 800 tisíc Ázerbájdžánců. Hněv a pocit křivdy v nich ale i po dvaceti letech zůstaly hluboce zakořeněny a věří v návrat domů.

Boje skončily v roce 1994 příměřím, ale mírovou smlouvu oba státy navzdory mezinárodnímu úsilí Ruska, USA a Francie dosud neuzavřely. Oblast je stále mezinárodně uznávanou součástí Ázerbájdžánu a ani Arménie jej de facto neuznává za svou součást. Má vlastní ústavu, parlament, vládu i prezidenta. Zatímco Ázerbájdžán požaduje navrácení Karabachu, Arménie je pro jeho nezávislost. Nyní je enkláva součástí jakési konfederace s "mateřskou" Arménií.

Jakékoli mírové řešení konfliktu bude vyžadovat nejen kompromisy obou stran konfliktu, ale i dalších aktérů. Ve sporu jsou totiž angažovaní i Rusko, Turecko a Írán, ale také USA, Čína, Británie a další mocnosti a jejich geopolitické zájmy, a to především kvůli obrovským nalezištím plynu a ropy v Kaspickém moři.

 

 

Autor: Milan Šarapatka | sobota 9.8.2014 10:47 | karma článku: 13,97 | přečteno: 475x
  • Další články autora

Milan Šarapatka

Vulgarita naší politické scény zabíjí, aneb není Šarapatka jako Šarapatka podruhé.

Kdo může za atentát na slovenského premiéra Fica? Takovou otázku si nyní kladou mnozí. Osobně jsem přesvědčen, že za to může především vulgární a zdivočelá politická scéna, jak na Slovensku tak i u nás v Čechách.

16.5.2024 v 14:00 | Karma: 37,43 | Přečteno: 2307x | Diskuse| Politika

Milan Šarapatka

Největší hrozba z Ukrajiny, zhroucený stát

Situace na frontě mezi Ukrajinou a Ruskem nutí k zamyšlení, jak se tento konflikt bude dále vyvíjet a jaký bude mít vliv na okolní země, včetně České republiky. Žádná z možností vývoje není, bohužel, nijak optimistická.

20.12.2023 v 8:00 | Karma: 32,36 | Přečteno: 839x | Diskuse| Politika

Milan Šarapatka

Rodí se nový, multipolární svět. Zanechá Evropu v troskách?

S pádem socializmu a rozpadem Sovětského svazu se USA ujaly vedení unipolárního světa. Moc se jim to ale nepodařilo, viz Irák, Afganistán nebo Arabské jaro. Dnes se rodí nový, multipolární svět. Bude lepší než „Pax Americana“?

3.10.2023 v 11:47 | Karma: 28,80 | Přečteno: 994x | Diskuse| Politika

Milan Šarapatka

Ministerstvo cizích zájmů

České ministerstvo zahraničních věcí zcela rezignovalo na vlastní zahraniční politiku, která by sloužila naší zemi. Místo toho pouze „odečítá ze rtů“ svých patronů z NATO z EU, z Berlína nebo Washingtonu.

29.8.2023 v 12:58 | Karma: 40,53 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Politika

Milan Šarapatka

Konec demokracie v Čechách

Potlačování názorů, které nejsou konformní s názory naší vlády, ať se již jedná o válku na Ukrajině, ekonomickou krizi, green deal, nebo dění ve světě, se naší zemi dříve nebo později vymstí.

22.6.2023 v 12:13 | Karma: 40,97 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Kancléř Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, oznámil Hrad

3. června 2024  14:59,  aktualizováno  15:16

Vedoucí prezidentské kanceláře (KPR) Milan Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné,...

Miluji východniarky, hlásá Kotleba na billboardech. V ukrajinské košili

3. června 2024  15:08

Odsouzený slovenský extremista Marian Kotleba se před volbami do Evropského parlamentu rozhodl...

Falešný doktor vystavoval lékařské posudky, podvodem si přišel na 1,5 milionu

3. června 2024  15:05

Svoji matku lékařku se po její smrti rozhodl nahradit 45letý muž z Plzně. V roce 2020 si pronajal...

KVÍZ: Jak znáte EU? Vyzkoušejte kvíz, ve kterém jsme testovali lídry kandidátek

3. června 2024  15:02

Znáte Evropskou unii? A obstáli byste v kvízu, který redakce iDNES.cz předložila lídrům kandidátek...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 37,43
  • Průměrná čtenost 2171x
Čtrnáct let jsem působil v české diplomacii a zastupoval Českou republiku v Mali, Alžíru, Indonésii, Bruneji a Papui-Nové Guinei. Zabývám se především ekonomickou diplomacií, podporou českého exportu ale také problematikou islamismu a náboženského terorismu.

V letech 2013-2017 jsem byl nezávislým  poslancem Parlamentu ČR.

Seznam rubrik