Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nechutné vydírání lidovců kvůli potratům

Lidovci podmiňují podporu dalších kroků zdravotnické reformy zavedením omezení potratů. Mimo zkrácení základní doby provedení zákroku z 24 na 12 týdnů a při zdravotních ohroženích na 18 týdnů, je podle šéfa lidovecké odborné zdravotnické komise Carbola úhelným kamenem jejich požadavků také souhlas otce. Takže po poněkud uspěchaném vládním přijetí zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi nastává další etapa vydírání většinové společnosti několika náboženskými horlivci.



Pomineme-li skutečnost, že v běžných rodinách o eventuálním nechtěném těhotenství rozhodují prakticky vždy oba partneři, tak pan poslanec Carbol jaksi zapomněl vysvětlit, co dělat v případě, kdy žena k oplodnění přišla nedobrovolně či za okolností, které nemohla úplně ovlivnit. Dosavadní znění zákona totiž bylo k lidským slabostem tolerantní, ostatně, jak nás učí Bible, stejně se choval i Kristus, na rozdíl od dnešních obhájců středověkých církevních dogmat a novodobých inkvizitorů.
Lidovci naklonění k omezení potratů se často ohánějí tvrzením, že v Evropě takový stupeň liberalizace jako máme v Česku není obvyklý. To je sice částečně pravda (v katolické Itálii a Švédsku mají potratový zákon na stejné úrovni jako my!), ale zároveň je potřeba dodat, že v Evropě také není obvyklé tak vysoké procento obyvatel hlásících se k ateizmu jako v České republice (přes 40%, tedy 3,5 až 4x více než v Evropě průměrně). To sice nevypovídá nic o jejich postoji k potratům, ale předjímá to obecně liberálnější postoje, než mají religionisté. Také větší přístup k antikoncepci a sexuální výchova na školách přispěla ke skutečnosti, že počtem potratů jsme se přiblížili k západní Evropě (na 1000 žen fertilního věku 15-44 let v roce 1990 - 54, dnes 12, v Německu 8, v Holandsku 7, ...v Rumunsku 52, v Rusku 60). Otázka tedy nezní, zda a kdy potrat, ale sexuální osvěta a přístup k prevenci jsou tím nejlepším regulátorem potratovosti. Ostatně liberální trend k potratům se stále více prosazuje i v lidovci vzývané Evropě. Svědčí o tom i rezoluce Evropského parlamentu z roku 2002, která formuluje specifické doporučení pro EU v několika klíčových oblastech. Požaduje od členských a kandidátských zemí zlepšení výměny informací, prevenci nechtěných těhotenství a potratů, sexuální a reprodukční práva pro dospívající včetně sexuální výchovy a celkové zlepšení zdravotní politiky týkající se sexuálního a reprodukčního zdraví obyvatelstva.
I kdyby ale lidovci se svými požadavky nakonec uspěli, obávám se, že jejich tlak na další restrikce neustane. Už dnes se staví na zadní, když slyší o povolení používání tzv. „potratové pilulky“, která umožňuje ukončení těhotenství s minimálními zdravotními riziky, i když jen do 7 týdnů od poslední menstruace. Mnohým příznivcům KDU-ČSL také vadí sexuální výchova ve školách, nepovinné náboženství, tolerance homosexuálů, úpadek instituce manželství a společenský odklon od reliktů a bludů minulých století obecně. Dá se tedy očekávat, že se vzrůstajícím vlivem nábožensky zanícených (zaslepených) jedinců na vedení lidové strany budou v dalších letech také přibývat konflikty s případnými koaličními partnery i s podstatnou částí veřejnosti, což může přinést pouze jediné – marginalizaci jejich politického vlivu a odchod na extrémistický okraj společnosti.


Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Novák | čtvrtek 10.4.2008 16:29 | karma článku: 21,09 | přečteno: 1058x
  • Další články autora

Milan Novák

Za schvalování atentátu na ……

Po přečtení několika málo komentářů na zdejším blogu se mi neodbytně vnucuje myšlenka, že celá řada autorů i diskutujících, by vlastně přivítala, kdyby obhájci tzv. „střelby“ na prezidenta v Chrastavě, přinejmenším schytali pár let basy. O samotném „pachateli“ nemluvě. Přitom v podstatě o nic významného nešlo – pokud nepovažujeme za důležité, že občas někdo na politiky hází vejce, rajčata či jiné srovnatelné produkty (střílení plastovými kuličkami nevyjímaje). Děje se tak ostatně všude na světě a - světe zboř se - až na pár evidentních diktatur či korupcí prolezlé putinovské Rusko, to nikde příliš neřeší.

29.9.2012 v 15:04 | Karma: 28,96 | Přečteno: 2275x | Diskuse| Politika

Milan Novák

Ožeňte se (investuj!) na Filipíny!!

Připojení na internet s sebou přináší spoustu poznatků, ale jsou mezi nimi i zkušenosti jiného druhu. To, co vám předkládám není samozřejmě první případ "jiného druhu", ale odkaz na "můj profil na stránkách Langer", kde samozřejmě nejsem, mě natolik zaujal, že jsem se rozhodl "podělit o zážitek":

17.1.2011 v 19:27 | Karma: 6,40 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Ostatní

Milan Novák

Nečas pohřbil sebe i ODS

Silácká slova Nečase po odhalení totálního marasmu v ODS svědčí pouze o neuvěřitelné nesoudnosti politických špiček. Tady už nepomůže ani strejda Klaus. Tahle partaj definitivně skončila v propadlišti dějin....

20.12.2010 v 20:00 | Karma: 6,72 | Přečteno: 1074x | Diskuse| Hyde park

Milan Novák

Kdo (ne)podrží v úterý vládu…?

Chtělo by se mi napsat, že konec Nečasovy vlády je neodvratný, ale jistá znalost podhoubí české politiky mi napovídá, že nic není v tomto případě černobílé, respektive modro-oranžové. A tím rozhodujícím činitelem nemusí být přitom „véčkaři“. Musíme si uvědomit, že ani jedna z dominantních parlamentních stran neoplývá nějakou vnitřní jednotou, zatímco tzv. „VIP mafie“ nezná žádné ideové překážky a ovládá českou politickou scénu, ať už je u kormidla „levá“ nebo „pravá“.

20.12.2010 v 9:34 | Karma: 13,89 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Politika

Milan Novák

Levice a pravice v Česku = zmatení pojmů

Statistiky předvolebních průzkumů v české kotlině vypadají na první pohled jako zcela standardní a nijak nevybočují z evropského průměru. Sociálně slabší podporují levici reprezentovanou především ČSSD a ti mohovitější zase ODS či jiný tzv. pravicový subjekt. Jinak je tomu ovšem s přihlédnutím k věkové struktuře voličů. Zatímco v „ostatní“ Evropě volí levici zejména mladší ročníky a pravici ti, kteří z „bouřlivého mládí už vyrostli“, v Česku je tomu opačně. Volby „na zkoušku“ v některých středních školách dokonce ukazují totální propad tzv. levice.

14.5.2010 v 12:19 | Karma: 19,12 | Přečteno: 1754x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  15:37

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

17. května 2024  6:15,  aktualizováno  15:10

Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce...

Aktivisté si spletli lodě. Ta s municí pro Česko nakonec ve Španělsku nezakotví

17. května 2024  15:04

Protesty aktivistů a levicových stran proti vylodění lodi Borkum ve španělské Cartageně jsou zřejmě...

Policie řeší schvalování atentátu na Fica. V zahraničí vyhrožují státníkům

17. května 2024  14:33,  aktualizováno  14:57

Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Za bolševiků vězeň. Dnes důchodce. Několik let "po sametu" jsem pracoval jako redaktor. Stavím a repasuji také počítače.
Nikdy se nesmířím s různými kšeftaři v politice, a tak často pluji proti proudu.
Demokratická společnost nemůže být organizovaná shora, ale přesně opačně. Příkladem je Švýcarsko.

Seznam rubrik