Nechutné vydírání lidovců kvůli potratům

Lidovci podmiňují podporu dalších kroků zdravotnické reformy zavedením omezení potratů. Mimo zkrácení základní doby provedení zákroku z 24 na 12 týdnů a při zdravotních ohroženích na 18 týdnů, je podle šéfa lidovecké odborné zdravotnické komise Carbola úhelným kamenem jejich požadavků také souhlas otce. Takže po poněkud uspěchaném vládním přijetí zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi nastává další etapa vydírání většinové společnosti několika náboženskými horlivci.



Pomineme-li skutečnost, že v běžných rodinách o eventuálním nechtěném těhotenství rozhodují prakticky vždy oba partneři, tak pan poslanec Carbol jaksi zapomněl vysvětlit, co dělat v případě, kdy žena k oplodnění přišla nedobrovolně či za okolností, které nemohla úplně ovlivnit. Dosavadní znění zákona totiž bylo k lidským slabostem tolerantní, ostatně, jak nás učí Bible, stejně se choval i Kristus, na rozdíl od dnešních obhájců středověkých církevních dogmat a novodobých inkvizitorů.
Lidovci naklonění k omezení potratů se často ohánějí tvrzením, že v Evropě takový stupeň liberalizace jako máme v Česku není obvyklý. To je sice částečně pravda (v katolické Itálii a Švédsku mají potratový zákon na stejné úrovni jako my!), ale zároveň je potřeba dodat, že v Evropě také není obvyklé tak vysoké procento obyvatel hlásících se k ateizmu jako v České republice (přes 40%, tedy 3,5 až 4x více než v Evropě průměrně). To sice nevypovídá nic o jejich postoji k potratům, ale předjímá to obecně liberálnější postoje, než mají religionisté. Také větší přístup k antikoncepci a sexuální výchova na školách přispěla ke skutečnosti, že počtem potratů jsme se přiblížili k západní Evropě (na 1000 žen fertilního věku 15-44 let v roce 1990 - 54, dnes 12, v Německu 8, v Holandsku 7, ...v Rumunsku 52, v Rusku 60). Otázka tedy nezní, zda a kdy potrat, ale sexuální osvěta a přístup k prevenci jsou tím nejlepším regulátorem potratovosti. Ostatně liberální trend k potratům se stále více prosazuje i v lidovci vzývané Evropě. Svědčí o tom i rezoluce Evropského parlamentu z roku 2002, která formuluje specifické doporučení pro EU v několika klíčových oblastech. Požaduje od členských a kandidátských zemí zlepšení výměny informací, prevenci nechtěných těhotenství a potratů, sexuální a reprodukční práva pro dospívající včetně sexuální výchovy a celkové zlepšení zdravotní politiky týkající se sexuálního a reprodukčního zdraví obyvatelstva.
I kdyby ale lidovci se svými požadavky nakonec uspěli, obávám se, že jejich tlak na další restrikce neustane. Už dnes se staví na zadní, když slyší o povolení používání tzv. „potratové pilulky“, která umožňuje ukončení těhotenství s minimálními zdravotními riziky, i když jen do 7 týdnů od poslední menstruace. Mnohým příznivcům KDU-ČSL také vadí sexuální výchova ve školách, nepovinné náboženství, tolerance homosexuálů, úpadek instituce manželství a společenský odklon od reliktů a bludů minulých století obecně. Dá se tedy očekávat, že se vzrůstajícím vlivem nábožensky zanícených (zaslepených) jedinců na vedení lidové strany budou v dalších letech také přibývat konflikty s případnými koaličními partnery i s podstatnou částí veřejnosti, což může přinést pouze jediné – marginalizaci jejich politického vlivu a odchod na extrémistický okraj společnosti.


Autor: Milan Novák | čtvrtek 10.4.2008 16:29 | karma článku: 21,09 | přečteno: 1059x
  • Další články autora

Milan Novák

Za schvalování atentátu na ……

29.9.2012 v 15:04 | Karma: 28,96

Milan Novák

Nečas pohřbil sebe i ODS

20.12.2010 v 20:00 | Karma: 6,72

Milan Novák

Kdo (ne)podrží v úterý vládu…?

20.12.2010 v 9:34 | Karma: 13,89