Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kauza opočenského zámku spěje k mezinárodní ostudě

Co a kdo stojí za letitým sporem rodiny Colloredo-Mansfeldů o majetek, který jim byl v roce 1942 za protiněmecké postoje konfiskován nacisty, po válce Benešovými dekrety a po roce 1948 definitivně (?) komunisty? Proč potomek jednoho z dědiců Jeroným před deseti lety získal zpět zámek Dobříš i hrad Zbiroh a jeho sestřenice Kristina se o zámek Opočno soudí dodnes? Jde o problém justiční nebo politický?


Oba osudy bratrů Josefa a Jeronýma byly v podstatě podobné. Na počátku stál jejich otec Josef, který na počátku 2. světové války připojil svůj podpis pod národnostní prohlášení české šlechty, kterým se šlechta postavila na obranu samé existence českého národa, a tím nepřímo vyslovila nesouhlas s nacistickou okupací. To byl jeden z důvodů (druhým byl židovský původ jeho manželky) pro zabrání rozsáhlého rodového majetku německými úřady (nařízením Tajné státní policie (Gestapo) z 16. 12. 1942) jakožto nepřátelům Třetí říše. Hlava rodiny se musela vystěhovat ze zbirožského hradu (bydlel u svého bývalého ředitele polesí). Když se jednou vracel z výslechu na pražském gestapu, řidič místní linky ho odmítl vzít do autobusu (měl to nařízeno od říšských úřadů) a starý pán ve vytrvalém dešti cestou nastydl a po několika dnech zemřel na zápal plic. Otec budoucího majitele zámku v Dobříši se za války musel skrývat u známých na Moravě a později se připojil aktivně k partyzánům, otec Kristýny si prodělal totální nasazení a stejně jako bratr se podílel na protiněmeckém odboji (pomáhal sestřeleným spojeneckým letcům). Činnost rodiny písemně ocenilo po válce i tehdejší spojenecké velení.
I přes uvedené skutečnosti byly vůči majetku rodiny uplatněny Benešovy dekrety a to na základě údajné žádosti Josefa Colloredo-Mansfelda (kterého?) o říšsko-německé občanství. Tento doklad se nikdy nepodařilo najít, existuje prý jen jedno ústní svědectví. Podotýkám, že v případě současného sporu Kristiny C. M. jde o stejný doklad a svědectví, jež figurovalo v soudní při o dědictví jejího bratrance Jeronýma. Už před více než deseti lety se ale prokázalo, že svědectví poskytl člověk úzce spjatý s komunistickou stranou a známý svým odporem k bývalé šlechtě, navíc údajně podezřelý ze spolupráce s protektorátními úřady. (O dlouhodobě nepřátelském postoji komunistů ke šlechtě a speciálně k rodině Colloredo-Mansfeldů svědčí například úryvek z řeči bolševického senátora Nedvěda z roku 1930, kterou pronesl v souvislosti s diskuzí o postavení sokolské organizace: „Mohu vám však také servírovati obrázek sokolské demokracie z doby popřevratové (1918 – pozn. autora). V Dobříši po převratu vstoupil za člena Sokola byv. hrabě Colloredo-Mansfeld, potomek pobělohorského lupiče, s nímž mělo býti vlastenecky zúčtováno. Pan hrabě Colloredo-Mansfeld dal si ušíti sokolský kroj, daroval Sokolu v Dobříši pozemek na stavbu sokolovny a při slavnostním položení základního kamene klaněli se demokratičtí bratři Sokoli či před panem hrabětem k zemi.“) Existují však také doklady, že poválečná znovukonfiskace majetku Colloredo-Mansfeldů byla připravována předem. Osobitou roli sehrál i tehdejší ministr kultury Nejedlý, který nečekal ani na výsledek řízení podle dekretů a přiklepl zámek Dobříš komunisty ovládanému Svazu spisovatelů. Prostě vyhnali partyzána Jeronýma, jenž těsně předtím na zámku hostil své spolubojovníky a ruské vojáky.
Říká se, že na tehdejší činy nemůžeme pohlížet dnešníma očima. Patrně i tuto okolnost měli zákonodárci při schvalování restitučního zákona a za hranici majetkových nároků zvolili 25. únor 1948. Pro restituce majetku před tímto datem musel žadatel splnit podmínku „rasové perzekuce“, případně neoprávněného užití Benešových dekretů. První podmínku Kristina Colloredo-Mansfeld určitě částečně splňuje (židovská babička, což byl jeden z důvodů rozhodnutí gestapa) a druhou bezezbytku. Přesto právní zástupce protistrany (Památkového úřadu) Hošek si dovolí prohlásit: "Přijde mi nevkusné dovolávat se židovských předků s ohledem na lidi, kteří za holokaustu skutečně trpěli." A Ústavní soud, který zrušil před třemi lety rozsudek Nejvyššího soudu, jímž se zámek Opočno vracel do vlastnictví rodiny se dokonce ve verdiktu odvolává na rozhodnutí gestapa: "Majetek byl otci žalobkyně konfiskován v roce 1942 pro postoje nepřátelské říši...".
Dělá se mi špatně…


Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Novák | středa 19.3.2008 23:59 | karma článku: 29,15 | přečteno: 1532x
  • Další články autora

Milan Novák

Za schvalování atentátu na ……

Po přečtení několika málo komentářů na zdejším blogu se mi neodbytně vnucuje myšlenka, že celá řada autorů i diskutujících, by vlastně přivítala, kdyby obhájci tzv. „střelby“ na prezidenta v Chrastavě, přinejmenším schytali pár let basy. O samotném „pachateli“ nemluvě. Přitom v podstatě o nic významného nešlo – pokud nepovažujeme za důležité, že občas někdo na politiky hází vejce, rajčata či jiné srovnatelné produkty (střílení plastovými kuličkami nevyjímaje). Děje se tak ostatně všude na světě a - světe zboř se - až na pár evidentních diktatur či korupcí prolezlé putinovské Rusko, to nikde příliš neřeší.

29.9.2012 v 15:04 | Karma: 28,96 | Přečteno: 2275x | Diskuse| Politika

Milan Novák

Ožeňte se (investuj!) na Filipíny!!

Připojení na internet s sebou přináší spoustu poznatků, ale jsou mezi nimi i zkušenosti jiného druhu. To, co vám předkládám není samozřejmě první případ "jiného druhu", ale odkaz na "můj profil na stránkách Langer", kde samozřejmě nejsem, mě natolik zaujal, že jsem se rozhodl "podělit o zážitek":

17.1.2011 v 19:27 | Karma: 6,40 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Ostatní

Milan Novák

Nečas pohřbil sebe i ODS

Silácká slova Nečase po odhalení totálního marasmu v ODS svědčí pouze o neuvěřitelné nesoudnosti politických špiček. Tady už nepomůže ani strejda Klaus. Tahle partaj definitivně skončila v propadlišti dějin....

20.12.2010 v 20:00 | Karma: 6,72 | Přečteno: 1074x | Diskuse| Hyde park

Milan Novák

Kdo (ne)podrží v úterý vládu…?

Chtělo by se mi napsat, že konec Nečasovy vlády je neodvratný, ale jistá znalost podhoubí české politiky mi napovídá, že nic není v tomto případě černobílé, respektive modro-oranžové. A tím rozhodujícím činitelem nemusí být přitom „véčkaři“. Musíme si uvědomit, že ani jedna z dominantních parlamentních stran neoplývá nějakou vnitřní jednotou, zatímco tzv. „VIP mafie“ nezná žádné ideové překážky a ovládá českou politickou scénu, ať už je u kormidla „levá“ nebo „pravá“.

20.12.2010 v 9:34 | Karma: 13,89 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Politika

Milan Novák

Levice a pravice v Česku = zmatení pojmů

Statistiky předvolebních průzkumů v české kotlině vypadají na první pohled jako zcela standardní a nijak nevybočují z evropského průměru. Sociálně slabší podporují levici reprezentovanou především ČSSD a ti mohovitější zase ODS či jiný tzv. pravicový subjekt. Jinak je tomu ovšem s přihlédnutím k věkové struktuře voličů. Zatímco v „ostatní“ Evropě volí levici zejména mladší ročníky a pravici ti, kteří z „bouřlivého mládí už vyrostli“, v Česku je tomu opačně. Volby „na zkoušku“ v některých středních školách dokonce ukazují totální propad tzv. levice.

14.5.2010 v 12:19 | Karma: 19,12 | Přečteno: 1754x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Za bolševiků vězeň. Dnes důchodce. Několik let "po sametu" jsem pracoval jako redaktor. Stavím a repasuji také počítače.
Nikdy se nesmířím s různými kšeftaři v politice, a tak často pluji proti proudu.
Demokratická společnost nemůže být organizovaná shora, ale přesně opačně. Příkladem je Švýcarsko.

Seznam rubrik