Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Primátorova podivná finanční kouzla

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda si půjčil 3,5 milionu korun, aby měl na splácení hypotéky. Ale půjčil si jenom na krátkou dobu v řádu roku. Když půjčku nesplatí, půlka jeho nemovitosti připadne věřiteli. Podivnější příběh jsem neslyšel už hodně dlouho.

Chápu, že primátor může mít potíže se splácením hypotéky na nějakou nemovitost, plat sice nemá malý (bratru 110 tisíc korun před zdaněním), ale za 3,5 milionu také člověk neplatí zrovna drobné. Nevíme, na jak dlouho měl pan Svoboda půjčeno původně, ale jistě ho to měsíčně mohlo stát nemalé peníze. Ale pořád podstatně menší, než když si půjčím 3,5 milionu a mám je vrátit v podstatě za chvíli. I kdyby to byla půjčka bezúročná, dostávám se do nesmyslné situace. Místo banky, se kterou mohu jednat o rozložení splátek, o nějakém zvláštním režimu, si vezmu úvěr od soukromé osoby (přítel Václav Hýča, majitel penzionů v Peci pod Sněžkou) s tím, že když oněch 3,5 milionu nezaplatím do konce roku 2012, polovina nemovitosti propadně věřiteli. To je taková podivnost, že se její legalitě ani nechce věřit.

Rohlíkem se mě snažil opít kde kdo. Ale aby to fungovalo, je třeba ho namočit alespoň do rumu. V tomto příběhu se rumu nějak nedostává, tato divná story vypadá jako cosi, co bylo vymyšleno narychlo k zamaskování něčeho naprosto jiného.

Mimo jiné je zde například problém s Občanským zákoníkem. Není možné, aby jen tak „propadla“ zástava ve smlouvě, kterou spolu uzavřou dvě fyzické osoby. Jinými slovy je tato konstrukce právně pochybná. Je tu také záhada s polovinou nemovitosti a s celkem – jestliže má věřiteli připadnout „polovina nemovitosti“, předpokládali bychom, že tato přátelská půjčka kryla polovinu hypotéky a tedy že polovina nemovitosti je stále zastavena vůči bance. Ale to by přinášelo zcela neřešitelné situace, protože ve světě hypoték nic jako „polovina nemovitosti“ většinou neexistuje. Banka by tedy měla v zástavě nadále celou nemovitost (i když by její pohledávka dosti podstatně poklesla) a s přistoupením nového spoluvlastníka by musela souhlasit. Takže pravděpodobnější je, že oněch 3,5 milionu korun stačilo na zaplacení celé hypotéky. Ale v tom případě by nemovitost měla hodnotu minimálně sedm milionů korun a je zde otázka, kde na ni pražský primátor vlastně vzal peníze a zda si ji pořídil před vstupem do politiky nebo až po něm. Nebo má hodnotu třeba těch 3,5 milionu, které pan primátor dostal půjčených od přítele, jestliže mu ale „zaplatí“ polovinou nemovitosti, pak mu přece vzniklo nemalé plnění – i když nefinanční. Vždyť mu polovina nemovitosti zůstane, ale hypotéka zmizí celá.

Těžko říci, kde je pravda, protože informací je málo.

jaký to ale vlastně celé vyvolává dojem? Jednoduchý. Primátor Prahy nemůže být naprostý šílenec, který by dlouhodobý úvěr splatil úvěrem krátkodobým. Takže celá tato konstrukce měla za cíl převést polovinu nemovitosti poněkud krkolomným mechanismem zástavy za úvěr na věřitele Hýču, nicméně oba pánové to nechtěli uskutečnit standardním prodejem, proto volili tento těžko pochopitelný způsob. Proč nepostupovali tak, jako postupuje v takovém případě běžný občan, to je trochu záhadné.

Mohlo by jít o daňový únik u daně z převodu nemovitostí, ale ten by byl strašně naivní a nutně by se na něj muselo dosti rychle přijít. Může jít o pokus o únik u daně z příjmu, protože (viz výše) pokud by zůstala panu primátorovi polovina nemovitosti a hypotéka kryjící kupní cenu by byla zaplacena zcela, dostalo se panu Svobodovi nefinančního plnění, které by měl zdanit. A tak dále, bylo by možné vymyslet ještě nějaké další varianty.

Třeba se někdy dozvíme, co to pan primátor při svých obchodech s nemovitostmi vlastně sleduje za zlatou rybku. Ale jedno je jisté – pokud opravdu primátor hlavního města zachraňoval svoje problémy se splácením dlouhodobé hypotéky krátkodobým úvěrem, pak doufejme, že podobné transakce nedělá Bohuslav Svoboda také na účet města.

A na závěr jedna poznámka. Kdybych něco podobného udělal já, média by mě roznesla na kopytech po celé Praze. Ale na pana primátora asi platí nějaký jiný metr.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Jančík | pondělí 17.12.2012 14:02 | karma článku: 13,32 | přečteno: 1205x
  • Další články autora

Milan Jančík

Ministrem financí bude Jan Fischer s dluhem z kampaně aneb...

...Zemanovo prezidentské poděkování. Je to korupční jednání nebo není, pane vrchní státní zástupče?

8.7.2013 v 16:49 | Karma: 18,70 | Přečteno: 625x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

Pane Béme: Praha byla na povodeň připravená dobře…

Teď by snad alespoň někteří patologičtí stěžovatelé mohli uznat, že hlavní město bylo dobře připravené na povodně. Tedy v rovině technické. Výstavbu celého systému protipovodňových bariér mnoho lidí označovalo za vyhazování peněz. A vida – letos zjevně zabránily značným materiálním a možná i lidským ztrátám.

4.6.2013 v 13:17 | Karma: 27,42 | Přečteno: 2544x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

Jak udělat povodně ještě „povodňovitější“

Plošné uzavření školek a škol, které vyhlásil na pondělí magistrát a zastupující primátor Tomáš Hudeček z TOP09, bylo zbytečné a jenom mnoha lidem udělalo již tak velmi obtížnou situaci ještě složitější. Není divu, že některé městské části prostě neuposlechly a zařídily se po svém.

4.6.2013 v 7:09 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Společnost

Milan Jančík

Zrada plodí zradu aneb dráždit Kalouska se nevyplácí

Na pád pražské koalice ODS a TOP09 je třeba se dívat z poněkud širšího úhlu. Ten nabízí hned několik velmi zajímavých možností, jak svržení primátora Bohuslava Svobody vyložit.

24.5.2013 v 12:19 | Karma: 38,40 | Přečteno: 8630x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

Nesmysl Politiky na webu Česká pozice

Redaktor Jakub Kálenský na webu Česká pozice zveřejnil 20. května 2013 rozsáhlý článek o politickém projektu „Uzdravme naši politiku“, kde jsem označen za jednoho z autorů a hůře dokonce sponzorů tohoto konceptu.

23.5.2013 v 8:43 | Karma: 9,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Co si to dovoluješ, hádal se senior se strážníkem. Přímo před ním šel na červenou

14. května 2024  10:27

Vyhrocenou situaci řešil v minulém týdnu strážník městské policie v Praze 4. Upozornil seniora,...

Za ubodání otce a zranění matky dostal cizinec osm let, k činu se přiznal

14. května 2024  8:41,  aktualizováno  10:25

Za usmrcení otce a bodnořezné zranění matky v bytovém domě v Tovačově na Přerovsku potrestal dnes...

Ukrajinské zajatce je třeba rovnou zabíjet, vyzval šéf neonacistické Rusiče

14. května 2024  10:23

Ukrajinské válečné zajatce je potřeba bez milosti zabíjet, vyzval v neděli Alexej Milčakov, šéf...

Vojenská pomoc USA už přijíždí na Ukrajinu, ujistil Blinken v Kyjevě

14. května 2024  6:32,  aktualizováno  10:23

Vojenská pomoc z nedávno schváleného amerického balíku pomoci už začala přijíždět na Ukrajinu a...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1408x
Jsem, nebo snad byl jsem (? - uvidíme v budoucnosti) kontroverzní politik, který byl a je rád kontroverzní. Protože kontroverze je dlouhodobý a urputný spor a takové spory mě baví. Čili mě baví být kontroverzní. Byl jsem starostou na Praze 5, což mnoho lidí nerado vidělo. Co bylo, to bylo, ale pořád mám pocit, že mě občas napadne něco, co by mohlo někoho jiného zajímat. Jsem pravičák a nestydím se za to.

Seznam rubrik