Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pane Béme: Praha byla na povodeň připravená dobře…

Teď by snad alespoň někteří patologičtí stěžovatelé mohli uznat, že hlavní město bylo dobře připravené na povodně. Tedy v rovině technické. Výstavbu celého systému protipovodňových bariér mnoho lidí označovalo za vyhazování peněz. A vida – letos zjevně zabránily značným materiálním a možná i lidským ztrátám.

Především se ukázalo, že protipovodňová opatření v pražském metru, která přišla na nemalé miliardy korun, opravdu fungovala. Kdo si pamatuje hrůzné obrázky zatopených a zničených stanic z roku 2002, ten by měl ocenit letošek. Povodeň sice byla menší, ale metro bylo před jedenácti lety zatopeno již při průtoku, kterého bylo v nejvyšším bodě dosaženo i tentokrát – pokud mne paměť neklame, v roce 2002 byly první části metra pod vodou při průtoku mírně nad 3000 kubíků za sekundu, letos kulminovala Vltava na hodnotě kolem 3300 kubíků za sekundu.

Když se podíváme na minulé tři nebo čtyři dny zpětně, tak celý záchranný systém fungoval velmi dobře a vysoce profesionálně. Pomiňme hádky mezi TOP09 a ODS, zda odvolaný primátor Bohumil Svoboda nechal nebo nenechal svému nástupci papírek s telefony a maily na krizová centra jednotlivých městských částí, a zbyde nám, že v principu všechno klapalo přesně tak, jak to klapat mělo. Navíc ono slavné tvrzení o kontaktech na mne působí dosti nevěrohodně. Ve skutečnosti totiž systém opatření i řízení v roce 2002 i v dalších letech fungoval spolehlivě a profesionálně – jenom jsme měli k dispozici daleko menší technické možnosti. Tehdy i několikrát později následně jsem seděl v krizovém štábu a dobře vím, že ten má velmi dobré a profesionální zázemí bez závislosti na politicích.

Možná by proto stálo za to přiznat, že to minulé vedení Prahy (zvolené na konci roku 2002 a působící v podstatě až do roku 2010) udělalo v otázkách definování a omezení škod po a při povodních kus kvalitní práce a investovalo více jak  2.5 miliardy správně. Ať si kdo myslí o bývalém primátorovi Bémovi a jeho lidech co chce špatného, realita ukázala, že v tomto směru po nás zůstalo připravené a plně funkční město.  Velmi přesně si také pamatuji, že když jsme uspořádali cvičení Voda 2005 a na jeden víkend uzavřeli část Prahy, jako kdyby se opravdu valila velká vlna, řada lidí to kritizovala jako politickou agitku a vyhazování peněz. Nyní se ukázalo, že podobné akce jsou nezbytné. Některým vtipálkům, kteří se diví tomu, že letos byla řada bariér stavěna v noci, pouze připomenu, že v rámci oněch různých cvičení se právě na noční montáž jednotky zaměřovaly a že při podobných akcích nesmí být schopnost reakce omezena denní nebo noční dobou.

Bylo by dobře, kdyby nové vedení Prahy vzalo zkušenosti z této povodně a pokusilo se je aplikovat do dalších nových projektů, které budou zcela jistě vznikat.  V některých městských částech Prahy bude nutné doplnit či rozšířit protipovodňové plány a připravit se na to, že na některých zvláště exponovaných místech bude nutné stavět dříve – i za cenu toho, že se nakonec situace ukáže méně nebezpečnou. Bude nutné dopracovat ochranu některých tramvajových tratí, zvláště Braník – Modřany a také oblasti Palmovky. Jako čím dále tím větší problém se ukazují Botič a Rokytka, zde je potřeba připravit a uskutečnit technická opatření k tomu, aby příští povodně nebyly v tomto směru tak devastující. Nebo jen maličkost - zaměstnat zkušeného hrázného, který dobře ví co a kdy nejlépe udělat. Toto i při nejlepší vůli i schopnostech nemůže zajistit starosta nebo primátor nebo premiér. Jejich povinností je sehnat na taková technická i personální opatření dostatek finančních prostředků.  A tak dále – je toho hodně, čím se lze z letošních povodní poučit. Pražské vítězství nad povodní 2013 by bylo pouze polovičním vítězstvím, pokud by neznamenalo lepší přípravu na příště. Věřte, že vím, o čem mluvím, neboť jsem se, jako starosta Prahy 5 osobně, buď jako člen krizového štábu nebo přímo na místě v ulicích, na eliminaci povodní a povodňových škod podílel.

Na samotný závěr opět musím vzdát hold lidské solidaritě a poděkovat všem lidem, kteří se neváhali a dále po toku českých řek stále ještě neváhají, ať jako profesionálové či dobrovolníci, zapojit do vskutku úmorné i nebezpečné práce okolo povodní.

Autor: Milan Jančík | úterý 4.6.2013 13:17 | karma článku: 27,42 | přečteno: 2544x
  • Další články autora

Milan Jančík

Ministrem financí bude Jan Fischer s dluhem z kampaně aneb...

...Zemanovo prezidentské poděkování. Je to korupční jednání nebo není, pane vrchní státní zástupče?

8.7.2013 v 16:49 | Karma: 18,70 | Přečteno: 625x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

Jak udělat povodně ještě „povodňovitější“

Plošné uzavření školek a škol, které vyhlásil na pondělí magistrát a zastupující primátor Tomáš Hudeček z TOP09, bylo zbytečné a jenom mnoha lidem udělalo již tak velmi obtížnou situaci ještě složitější. Není divu, že některé městské části prostě neuposlechly a zařídily se po svém.

4.6.2013 v 7:09 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Společnost

Milan Jančík

Zrada plodí zradu aneb dráždit Kalouska se nevyplácí

Na pád pražské koalice ODS a TOP09 je třeba se dívat z poněkud širšího úhlu. Ten nabízí hned několik velmi zajímavých možností, jak svržení primátora Bohuslava Svobody vyložit.

24.5.2013 v 12:19 | Karma: 38,40 | Přečteno: 8630x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

Nesmysl Politiky na webu Česká pozice

Redaktor Jakub Kálenský na webu Česká pozice zveřejnil 20. května 2013 rozsáhlý článek o politickém projektu „Uzdravme naši politiku“, kde jsem označen za jednoho z autorů a hůře dokonce sponzorů tohoto konceptu.

23.5.2013 v 8:43 | Karma: 9,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

O obecné škodlivosti dotací (aneb analýza dvou seznamů a květináčů)

Když si vezmeme seznam těch zemí, které byly v EU před naším vstupem a které zároveň čerpaly největší objemy peněz ze strukturálních fondů (vzhledem ke svému HDP a například i počtu obyvatel) nalezneme tam: Řecko, Portugalsko, Španělsko a Itálii. Nejvíce peněz ze zemědělských fondů dostávaly tyto státy: Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Řecko.

20.5.2013 v 10:30 | Karma: 14,17 | Přečteno: 427x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1408x
Jsem, nebo snad byl jsem (? - uvidíme v budoucnosti) kontroverzní politik, který byl a je rád kontroverzní. Protože kontroverze je dlouhodobý a urputný spor a takové spory mě baví. Čili mě baví být kontroverzní. Byl jsem starostou na Praze 5, což mnoho lidí nerado vidělo. Co bylo, to bylo, ale pořád mám pocit, že mě občas napadne něco, co by mohlo někoho jiného zajímat. Jsem pravičák a nestydím se za to.

Seznam rubrik