Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pražský guláš (bez knedlíků)

Pražská politika je, jako guláš ve špatné restauraci a ještě ke všemu došly knedlíky. Přílohou pak je okoralý tovární chleba. Není to k jídlu. Řízení města se změnilo ve frašku, během které jde o posty pro strany a ne o rozvoj města.

Máme nejslabšího primátora od dob bohéma, jinak skvělého fotografa a výborného překladatele Jaroslava Kořána, který třímal primátorský řetěz v letech 1990 a 1991. Samozřejmě, že je krize, ale strmý pokles rozpočtu hlavního města začíná ohrožovat fungování Prahy jako celku. Pochopitelně svůj vliv má i fakt, že stát odebral peníze velkým městům a pod tlakem TOP09 a Starostů je přesměroval do malých obcí. To jsou všechno kroky, se kterými se musí vedení Prahy vyrovnávat. Jenže minulých dvacet let také nebylo dost peněz. Ve skutečnosti totiž nikdy není dost peněz a rozpočet je uměním možného. Městské části si vždy musely poradit, magistrát si musel poradit a najít zdroje.  Také bylo někdy nutné odložit lákavé akce, zajímavé investiční projekty. Jednoduše proto, že město musí mít i na elektřinu pro školy – a musí si poradit i přes to, že elektrická energie je stále dražší. Snad i kvůli tomu, že stát až příliš podporuje cosi, co nazýváme obnovitelnými zdroji.

Když město stavělo, jako například tramvaj na Barrandov, znamenalo to nefinancovat jiné akce. Také jsme si museli stanovovat priority. Praha 5 je toho příkladem. Přednost měly i tak kuchyně, tělocvičny a hřiště s umělým povrchem pro základní školy – díky tomu je mají všechny školy v městské části a mohou je poskytovat i pro další volnočasové aktivity. Stejně tak měly přednost renovace mateřských školek, abychom měli dostatek volných míst pro děti z Prahy 5.  Že bychom se dostali do situace, kdy nebudeme mít na úklid ulic, parků a škol či na elektřinu či vodu pro tato zařízení, to bylo naprosto nemyslitelné. Nicméně nyní se situace vyvíjí právě tímto směrem.

Jsem hodně zvědavý na jednání zastupitelů hlavního města, na které se bude rozpočet projednávat. A zvláště zvědavý jsem na to, jaké priority nakonec město zvolí. Pokud nedokážou najít zastupitelé taková řešení finančních problémů, která minimalizují dopady na chod Prahy a jejích městských částí, přičemž se budou vymlouvat na krizi, pak se objevuje otázka, zda jde o lidi na svých místech.

A co se týká slabosti nebo síly primátora? Primátor je v našem modelu jenom jedním z radních a jeho specifické postavení je dáno funkcí, nikoliv kompetencemi. Nicméně primátor musí být mužem na svém místě a musí být autoritou! Snadno může dojít k situaci, kdy je primátor pouze figurkou a město řídí úplně někdo jiný. V poslední době nevidím do „střev“ a detailů pražské politiky, ale nemám pocit, že by bylo o co stát a o co soutěžit. Jestliže se to nelíbí ani primátorovi, který to ostatně s oblibou říká na veřejnosti, měl by to vyřešit a tou autoritou se stát. Primátor bez autority a bez vůdcovského vlivu na chod města ztrácí smysl. Takže současný primátor by měl buď získat znovu autoritu pro svůj úřad, aby mohl převzít řízení Prahy do důsledků odpovědnosti (i zásluh), nebo z funkce odejít. Ale pochodovat městem s řetězem na krku a každému na potkání vyprávět, že to je jen pozlátko a že skutečnou moc usurpují jiní, to je dobrá cesta k tomu stát se politickým Hurvínkem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Jančík | pátek 16.11.2012 7:39 | karma článku: 12,95 | přečteno: 973x
  • Další články autora

Milan Jančík

Ministrem financí bude Jan Fischer s dluhem z kampaně aneb...

...Zemanovo prezidentské poděkování. Je to korupční jednání nebo není, pane vrchní státní zástupče?

8.7.2013 v 16:49 | Karma: 18,70 | Přečteno: 625x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

Pane Béme: Praha byla na povodeň připravená dobře…

Teď by snad alespoň někteří patologičtí stěžovatelé mohli uznat, že hlavní město bylo dobře připravené na povodně. Tedy v rovině technické. Výstavbu celého systému protipovodňových bariér mnoho lidí označovalo za vyhazování peněz. A vida – letos zjevně zabránily značným materiálním a možná i lidským ztrátám.

4.6.2013 v 13:17 | Karma: 27,42 | Přečteno: 2544x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

Jak udělat povodně ještě „povodňovitější“

Plošné uzavření školek a škol, které vyhlásil na pondělí magistrát a zastupující primátor Tomáš Hudeček z TOP09, bylo zbytečné a jenom mnoha lidem udělalo již tak velmi obtížnou situaci ještě složitější. Není divu, že některé městské části prostě neuposlechly a zařídily se po svém.

4.6.2013 v 7:09 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Společnost

Milan Jančík

Zrada plodí zradu aneb dráždit Kalouska se nevyplácí

Na pád pražské koalice ODS a TOP09 je třeba se dívat z poněkud širšího úhlu. Ten nabízí hned několik velmi zajímavých možností, jak svržení primátora Bohuslava Svobody vyložit.

24.5.2013 v 12:19 | Karma: 38,40 | Přečteno: 8630x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

Nesmysl Politiky na webu Česká pozice

Redaktor Jakub Kálenský na webu Česká pozice zveřejnil 20. května 2013 rozsáhlý článek o politickém projektu „Uzdravme naši politiku“, kde jsem označen za jednoho z autorů a hůře dokonce sponzorů tohoto konceptu.

23.5.2013 v 8:43 | Karma: 9,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Prima a Nova se domluvily s provozovatelem dalšího úložiště

14. května 2024

Komerční televizní vysílatelé sdružení v Asociaci komerčních televizí udělali další krok k ochraně...

V cele slavkovské věznice hořelo, odsouzenci a dozorci se nadýchali kouře

14. května 2024  14:53

Při požáru vybavení jedné z cel v areálu věznice v Horním Slavkově na Sokolovsku zasahovaly v...

Rozsáhlé pátrání ve Francii. Útočníci přepadli dodávku a osvobodili vězně

14. května 2024  14:48

Skupina čtyř ozbrojených mužů ve dvou vozidlech přepadla poblíž francouzské obce Incarville...

Ženíšek prošel i u Pavla, prezident ho jmenuje ministrem pro vědu a výzkum

14. května 2024  6:01,  aktualizováno  14:47

Marek Ženíšek se stane ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Prezident Petr Pavel ho jmenuje členem...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1408x
Jsem, nebo snad byl jsem (? - uvidíme v budoucnosti) kontroverzní politik, který byl a je rád kontroverzní. Protože kontroverze je dlouhodobý a urputný spor a takové spory mě baví. Čili mě baví být kontroverzní. Byl jsem starostou na Praze 5, což mnoho lidí nerado vidělo. Co bylo, to bylo, ale pořád mám pocit, že mě občas napadne něco, co by mohlo někoho jiného zajímat. Jsem pravičák a nestydím se za to.

Seznam rubrik