Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Anonymní akcie? Umělý problém

Za cenu dalšího vnitrostranického sporu prosadila většina v ODS regulaci tak zvaných anonymních akcií. Znovu se prohloubil příkop uvnitř občanských demokratů. A proč? Ve skutečnosti jenom kvůli zákonu, který půjde snadno obcházet, takže – a to je fatální fakt – v praxi nebude naprosto k ničemu.

Tvrzení, že zrušením anonymních akcií (či přesněji řečeno jejich omezením) dosáhneme pokroku v takových problémech, jako je praní špinavých peněz, klientelismus, korupce, obcházení pravidel veřejných soutěží a dohazování zakázek kamarádům, je lživé a nepravdivé. Je to velká politická a mediální bublina, u které nevím, jestli vznikla jenom z hlouposti a neznalosti, nebo ji snad dokonce někdo financuje.

A ODS – pravicová strana, která by měla určovat agendu diskusí a být iniciativní silou ve společnosti, se nechává táhnout hloupou a veskrze idiotskou kampaní, která většině národa věší bulíky na nos a jako za kusem špeku vodí voličské preference směrem k myšlenkově prázdným skořápkám typu TOP09 nebo Věci Veřejné nebo za jakýmsi Karlem Janečkem a jeho hnutím za duchovní obrodu národa. Fuj!

Takže se ODS hádá o pitomost anonymních akcií místo toho, aby mluvila o omezení státu, o tom, aby vláda, kraje, obce a další orgány státní moci a samosprávy rozhodovaly o stále menších sumách, menších penězích, abychom zde neměli polostátní firmy, ale abychom konečně privatizovali celou tu džungli zbytků státního podnikání. Proč neřeší ODS raději pravidla veřejných soutěží, soutěžní legislativu a zákonem zajištěné zamezení praktik, kterými jsou vychytrale omezovány soutěže a podobné opravdu podstatné věci. Když budu mít soutěž, kde se zúčastní tři firmy a to jen ty, které nějaký úřad vyzve, a když vyhraje společnost s neznámými majiteli, je to jistě nepřijatelné a naprosto neprůhledné, pravděpodobně jde o uplácení jako hrom. Když ale budu mít soutěž, kde nabídne svoje ceny dvacet zájemců, když vyhraje ten nejlevnější nebo ten, kdo dá nejnižší cenu při nějakém stupni garance kvality, pak mi může být v podstatě naprosto jedno, komu vítězná firma patří.

Já vlastně nemám problém s oním „kompromisem“, který nakonec v parlamentu prošel, protože to chápu jako jakousi sice hloupou a zbytečnou, ale v dané situaci asi nezbytnou úlitbu veřejnému mínění. Má pouze několik málo naprosto zásadních chybiček – mimo jiné to, že tisícům obchodních společností, z nichž většina zřejmě nikdy nepracovala za veřejné peníze a ani to nehodlá měnit, takže nás jejich majetková struktura nemusí vůbec zajímat, přikazuje zvýšit náklady sobě i svým akcionářům. Všechno má svoje náklady – i registrace a uložení cenných papírů, i jejich přetvoření z akcií na doručitele do akcií na jméno a tak dále. Což je od pravicové strany opravdu to, co od ní podnikatelé očekávají – růst administrativní zátěže, růst nákladů, větší kontrola majetku… To je přesně ten skvělý politický tah, který posílí loajalitu pravicových voličů k pravicové straně.

Když si to přehledně zopakujeme, tak fakta jsou taková: ODS nechávala některé problémy tak dlouho „vyhnít“, až je na stříbrném podnose nabídla konkurenci. Ta se jich chopila a udělala z nich jednu z klíčových otázek politického boje. Aby se ODS nepostavila proti společenské objednávce regulovat, zakazovat a omezovat podnikání, tak dojednala alespoň trochu méně škodlivou variantu. Jenže ve skutečnosti se připojila k obelhávání národa a přísahala na pokrytecké tvrzení, že konec anonymních akcií omezí korupci. Neboť již nemá odvahu říkat jednoduchou pravdu – totiž že korupci sníží ve skutečnosti jenom omezení státní a úřednické moci.

Jenom krátce o několika nejjednodušších způsobech obejití čerstvého zákona. V e skutečnosti nemusí být zveřejnění akcionářů nebo obecně majitelů jakýmkoliv důkazem o tom, že firmu nevlastní někdo jiný. Mohu mít naprosto nastrčené osoby, které budou vystupovat jako majitelé podílů, ale prostřednictvím nějakých smluvních vztahů bude skutečným majitelem někdo naprosto jiný. To se ostatně stává zcela běžně i v zahraničí – společnosti registrované v Lucembursku či Lichtenštejnsku a v mnoha dalších zemích mají takovouto klamavou strukturu poměrně často a mimochodem může být sídlem takové firmy klidně velmi respektované Švýcarsko. Některé kantony jsou plné právníků, kteří se rádi stanou papírovým vlastníkem čehokoliv, pokud za to dostanou správně zaplaceno. A tak dále, a tak dále, a tak dále.

Je to jenom o trošku, trošičku složitější. To je celé.

Autor: Milan Jančík | pondělí 4.3.2013 8:09 | karma článku: 11,44 | přečteno: 575x
  • Další články autora

Milan Jančík

Ministrem financí bude Jan Fischer s dluhem z kampaně aneb...

...Zemanovo prezidentské poděkování. Je to korupční jednání nebo není, pane vrchní státní zástupče?

8.7.2013 v 16:49 | Karma: 18,70 | Přečteno: 625x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

Pane Béme: Praha byla na povodeň připravená dobře…

Teď by snad alespoň někteří patologičtí stěžovatelé mohli uznat, že hlavní město bylo dobře připravené na povodně. Tedy v rovině technické. Výstavbu celého systému protipovodňových bariér mnoho lidí označovalo za vyhazování peněz. A vida – letos zjevně zabránily značným materiálním a možná i lidským ztrátám.

4.6.2013 v 13:17 | Karma: 27,42 | Přečteno: 2544x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

Jak udělat povodně ještě „povodňovitější“

Plošné uzavření školek a škol, které vyhlásil na pondělí magistrát a zastupující primátor Tomáš Hudeček z TOP09, bylo zbytečné a jenom mnoha lidem udělalo již tak velmi obtížnou situaci ještě složitější. Není divu, že některé městské části prostě neuposlechly a zařídily se po svém.

4.6.2013 v 7:09 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Společnost

Milan Jančík

Zrada plodí zradu aneb dráždit Kalouska se nevyplácí

Na pád pražské koalice ODS a TOP09 je třeba se dívat z poněkud širšího úhlu. Ten nabízí hned několik velmi zajímavých možností, jak svržení primátora Bohuslava Svobody vyložit.

24.5.2013 v 12:19 | Karma: 38,40 | Přečteno: 8630x | Diskuse| Politika

Milan Jančík

Nesmysl Politiky na webu Česká pozice

Redaktor Jakub Kálenský na webu Česká pozice zveřejnil 20. května 2013 rozsáhlý článek o politickém projektu „Uzdravme naši politiku“, kde jsem označen za jednoho z autorů a hůře dokonce sponzorů tohoto konceptu.

23.5.2013 v 8:43 | Karma: 9,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1408x
Jsem, nebo snad byl jsem (? - uvidíme v budoucnosti) kontroverzní politik, který byl a je rád kontroverzní. Protože kontroverze je dlouhodobý a urputný spor a takové spory mě baví. Čili mě baví být kontroverzní. Byl jsem starostou na Praze 5, což mnoho lidí nerado vidělo. Co bylo, to bylo, ale pořád mám pocit, že mě občas napadne něco, co by mohlo někoho jiného zajímat. Jsem pravičák a nestydím se za to.

Seznam rubrik