Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ten umí to a ten zas tohle….

Kdysi jsem si přála, být někým jiným. Cítila jsem, že nejsem dost dobrá, styděla jsem se projevovat. Tyto pocity ve mně vyvolávalo mé okolí, které na mě působilo. Můj otec, který mi předpovídal, že budu utírat kravám zadky. Má matka, která je sama tak nesebejistá, že mi stále opakovala, to nezvládneš, na to nemáš. Ve škole byl tlak hlavně na výkon, nikdo nás tam nenaučil být člověkem. Ze všeho co jsem se těch osm let učila, jsem především využila čtení, psaní, možná zeměpis, ale hlavně jsem se naučila přežít ve skupině jedinců se zcela odlišnými prioritami a představami o životě.

 Naše společnost je zaměřená na výkon, posuzování a očekávání. Od malička se učíme být lepší než ti druzí, to jde ruku v ruce s kritikou, zda ten druhý je opravdu lepší a nakonec nesmíme zapomenout na to, že neustále plníme něčí očekávání. Existuje ale nějaká norma, podle které se dá určit, že jeden člověk je lepší člověk než ten druhý? Ve sportu to možná určit jde. V normálním životě bych si dovolila tvrdit, že tomu tak není. A dokonce si dovolím napsat, že si myslím, že nikdo z nás nejsme lepší ani horší. Protože, každý z nás jsme jedinečné individuality, které mají svou hodnotu, nejde o to, se odlišovat, ale spíše spojovat své schopnosti. Přesně jak zpívá pan Werich v písničce „ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady udělají moc.“ Naše síla je ve sdílení s jinými, naše přirozenost je být ve společnosti jiných lidí. 

 Nejsme horším člověkem, když nám nejdou počty, nebo jazyky, máme prostě jen talent na něco jiného. Když to chápeme, zaměříme se na to, co nám jde nejlépe, a nesnažíme se vydřít si úspěch v činnosti, která nám nejde „od ruky“. Navíc, všimli jste si, že každá doba má své „hrdiny?“ Například, napadlo by vás, že se budete před deseti lety dívat na pořad o jídle? Dnes je takových pořadů desítky a jsou velmi populární! 

Dnes jsem viděla v televizi krásný film režiséra Nicolase Vaniera, Poslední traper.

Nebudu popisovat celý příběh, jen bych chtěla popsat část, kde se hodnota zmíněná výše krásně zrcadlí.      

Muž jménem Norman Winther žije se svou indiánskou ženou Nebraskou uprostřed Kanadské divočiny. Norman je možná jeden z posledních lovců, který žije v souladu s přírodou. Má své psí spřežení, svůj dům si postavili sami se ženou vlastníma rukama. Hodně se trápí tím, že ubývá divoké přírody díky kácení, proto se stěhuje dál a dál na sever, aby se vzdálil rozrůstající se civilizaci. Norman miluje přírodu, jak říká, cítí, že je její součástí, jen tak může chápat její duši. Nikdy nezabíjí víc zvířat, než kolik potřebují se ženou a se psy. Živí se prodejem kožešin. Když zabije nějaké zvíře, poděkuje mu a vysvětlí mu, co udělá s jeho masem kostmi a kůží. Občas jezdí několik dnů do města pro zásoby. Na poslední cestě do města se mu stane nepříjemná věc, jeho psa Nanuka přejede nešťastnou náhodou auto. Nanuk byl Normanův vůdce smečky tažných psů. Norman je z toho velmi smutný, měl svého Nanuka rád a dobrého vůdčího psa do psího spřežení je těžké najít. Při zpáteční cestě mu majitel obchodu přivede mladou fenku Apaš. Normanovi se Apaš nezdá, nevidí ji jako tažného psa, ale nechce obchodníka urazit a Apaš přijme. Nebraska se snaží Apaš vycvičit, Norman tomu moc nevěří a dívá se na ni přes prsty. Jednou, když je asi mínus 40 stupňů se Norman rozhodne, že přejde přes zamrzlé jezero a staví se za svým starým kamarádem Alexem, který žije sám za jezerem.

Když se Norman chystá na cestu, Nebraska mu nabídne, ať vezme Apaš na zaučení, Normanovi se nechce, má pocit, že ho Apaš bude zdržovat, nakonec se ale nechá přemluvit svou milou jemnou ženou a Apaš vezme. Jezero vypadá zamrzlé, Norman dá pokyn psům a ti se rozjedou, v polovině jezera však zjistí, že je tam led křehký a chce se vrátit, nový vůdčí pes, ho však přestane poslouchat a Norman se i se sáněmi a několika psy propadne ledem do jezera. Psi se nakonec z vody vyhrabou, ale Norman tam zůstane, snaží se vyhrabat na břeh, led mu však podkluzuje, volá na psy, ti se ženou přes jezero dál a nevšímají si ho. Nakonec ho napadne zavolat na fenku Apaš, volá na ni z posledních svých sil, Apaš ho zaslechne, otočí se, a i když je uprostřed spřežení, přinutí psy, aby se pro Normana vrátili. Prokřehlý Norman musí rychle rozdělat oheň, aby neumrzl. Vezme si Apaš k sobě a poděkuje ji za záchranu života.

Kvalita Apaš nebyla ve výkonu, ale ve věrnosti.

Autor: Milada Jašová | pondělí 4.2.2013 8:08 | karma článku: 13,87 | přečteno: 416x
  • Další články autora

Milada Jašová

Plačte se svými dětmi!

Jednou jsem viděla v jednom americkém filmu srandovní scénku, kde na jedné párty pro děti malý chlapeček spadl, natloukl si a začal brečet. Přiběhla jeho maminka, vzala ho na klín a začala brečet s ním.

14.11.2016 v 23:49 | Karma: 8,07 | Přečteno: 397x | Diskuse| Společnost

Milada Jašová

Antibiotika, nebo antibiotika?

Ležela jsem v posteli a bylo mi zle, hodně zle, moc, moc, moc zle, že se dokonce mé myšlenky začaly zaobírat tématem vlastní smrti. Ano byla jsem vyčerpaná psychicky i fyzicky a nemohla se hnout.

9.9.2016 v 23:00 | Karma: 12,08 | Přečteno: 603x | Diskuse| Společnost

Milada Jašová

Proč nejsme (U)spokojeni?

Přemýšlela jsem nad touto otázkou, když jsem pozorovala své děti. Moc ráda je pozoruji a zkouším uhádnout, co zrovna prožívají. Objevili novou věc? Její novou funkci? Zažily nový pocit?

16.11.2015 v 23:40 | Karma: 6,69 | Přečteno: 147x | Diskuse| Ostatní

Milada Jašová

Kdy jsme vlastně ztratili sami sebe?

Pozoruji své děti , když si hrají a uvědomuji si jejich pravdivost ve vyjadřování, když něco chtějí, nebo když se jim něco nelíbí. Nepotřebují dlouze přemýšlet nebo spíše vymýšlet, jak to udělat, aby to co chtějí dostali. Samozřejmě si už za tu krátkou dobu, co jsou na světě všimli, že když udělají určitou věc dostanou to, co chtějí rychleji, nebo ji prostě dostanou, ale přesto si nemyslím, že jsou to malí rozmazlení vyčůránkové, které nezajímá nic jiného než jak nás dostat nebo přelstít. To je právě to co mi na tom nesedí. Pořád slyším ze svého okolí, jen abyste je nerozmazlili, nebo si dej pozor, aby ti nepřerostli přes hlavu. Ne to nechápu, jako by děti, které jsou na tomto světě nové a vlastně uvnitř nepopsané tabule, které dychtivě hltají vše kolem sebe, zkoušejí, objevují svět do kterého přišli, měli hlavní úkol nás přelstít? Nebo snad nachytat nás na švestkách?

23.1.2015 v 23:44 | Karma: 6,61 | Přečteno: 437x | Diskuse| Ostatní

Milada Jašová

A smrt byla najednou moc blízko.

Takovou chvíli prožívá asi každý člověk jinak. Když mi doktor řekl na prohlídce, že je mrtvé, propadla jsem se do jiné reality, jakéhosi uvnitřnění. Vše bylo naopak, mé já se postavilo do pozoru a to ostatní kolem naprosto zastínilo. Byla jsem jen já se svým břichem, ve kterém se choulila dvě miminka, jedno živé a druhé mrtvé.

15.11.2014 v 0:58 | Karma: 22,78 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nestihli pozvat

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
jsem maminka dvou ratolestí a manželka jednoho muže, arteterapeut, miluji přírodu, rostliny, zvířata, živly, barvy života. Arteterapie /http://moje-arteterapie.webnode.cz/  

autorka webu www.navrat-k-dusi.webnode.cz 

předsedkyně Spolku pro rodinu http://spolek-pro-rodinu.webnode.cz/