Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdy jsme vlastně ztratili sami sebe?

Pozoruji své děti , když si hrají a uvědomuji si jejich pravdivost ve vyjadřování, když něco chtějí, nebo když se jim něco nelíbí. Nepotřebují dlouze přemýšlet nebo spíše vymýšlet, jak to udělat, aby to co chtějí dostali. Samozřejmě si už za tu krátkou dobu, co jsou na světě všimli, že když udělají určitou věc dostanou to, co chtějí rychleji, nebo ji prostě dostanou, ale přesto si nemyslím, že jsou to malí rozmazlení vyčůránkové, které nezajímá nic jiného než jak nás dostat nebo přelstít. To je právě to co mi na tom nesedí. Pořád slyším ze svého okolí, jen abyste je nerozmazlili, nebo si dej pozor, aby ti nepřerostli přes hlavu. Ne to nechápu, jako by děti, které jsou na tomto světě nové a vlastně uvnitř nepopsané tabule, které dychtivě hltají vše kolem sebe, zkoušejí, objevují svět do kterého přišli, měli hlavní úkol nás přelstít? Nebo snad nachytat nás na švestkách?

Myslím že je to jen jedno velké nedorozumění mezi námi "dospěláky" a těmi "nebezpečnými prťavci". Záleží totiž na úhlu pohledu jak děti vnímáme. Pokud budu plná představ toho, jak se má mé dítě chovat , co už má umět, hlavně když vyjdu na veřejnost, tak se prostě někdy až hystericky budu držet toho, aby to tak bylo. V té chvíli jedu po povrchu a přehlédnu vše KDO je mé dítě doopravdy. Ony totiž naše děti nejsou a nikdy nebudou naše představy. Jenom se to tak ze začátku zdá, že si s nimi můžeme dělat co chceme a předělat je k obrazu svému. Velká škoda pro ty, kteří se neumí na chvíli zastavit a začít se na dítě dívat srdcem. TO se pak dějí věci. Náhle se to nemotorné šišlající stvoření, které je třeba VYCHOVAT, aby se chovalo správně jak to společnost žádá, změní v neuvěřitelnou osobnost, které nesaháme ani po kotníky v tom jak bravurně zvládá například vyhrocené situace. Pozorovala jsem nedávno svého syna, když se vyrovnával se svého traumatu, způsobeného prostě tím, že se nekonalo z důvodu nemoci to, na co se těšil. Z mého malého milého chlapečka se najednou stal pavián, který skákal po obýváku řval a kopal do všeho co potkal. Ano vyřvával to ze sebe, ale nebyla v tom manipulace, kterou by nám chtěl něco vyčítat, či jiné emoční zabarvení, jakési sebelítosti, prostě jen nahromaděnou energii vydával ven. Kdysi bych se snažila udělat vše proto aby neřval, nebo nějak vyřešit tu situaci za něj...zbytečně vydaná má energie. Uklidila jsem se s dcerkou do koutku a tiše jsme ho pozorovala, nekomentovala ani jsem jej vnitřně nesoudila. Občas jsem navrhla nějakou stimulaci, ale jinak jsme čekaly až to prostě ze sebe vydá, čekaly prosím pěkně s respektem. Dokonce jsem ho začala obdivovat, jak to umí a také jsem se jím inspirovala. Po nějaké době navalená energie vyšla ven a my jsme si společně mohli jít hrát. Bylo vyřešeno, nemusíme zasahovat, protože se děje něco pro něco. To stejné je s pláčem nebo s chvílemi, kdy potřebuje dítě něco udělat samo. Když dáme té malé osůbce prostor k tomu aby si to udělalo podle sebe, dáme mu možnost aby neztratilo sama sebe. Mé děti mě prostě vrací k tomu žít opravdově, ukazují mi jak být zase sama sebou a jak pracovat se svou celistvostí. Pozorovat je má osvědčená metoda na vše čemu nerozumím.

Autor: Milada Jašová | pátek 23.1.2015 23:44 | karma článku: 6,61 | přečteno: 437x
  • Další články autora

Milada Jašová

Plačte se svými dětmi!

Jednou jsem viděla v jednom americkém filmu srandovní scénku, kde na jedné párty pro děti malý chlapeček spadl, natloukl si a začal brečet. Přiběhla jeho maminka, vzala ho na klín a začala brečet s ním.

14.11.2016 v 23:49 | Karma: 8,07 | Přečteno: 397x | Diskuse| Společnost

Milada Jašová

Antibiotika, nebo antibiotika?

Ležela jsem v posteli a bylo mi zle, hodně zle, moc, moc, moc zle, že se dokonce mé myšlenky začaly zaobírat tématem vlastní smrti. Ano byla jsem vyčerpaná psychicky i fyzicky a nemohla se hnout.

9.9.2016 v 23:00 | Karma: 12,08 | Přečteno: 603x | Diskuse| Společnost

Milada Jašová

Proč nejsme (U)spokojeni?

Přemýšlela jsem nad touto otázkou, když jsem pozorovala své děti. Moc ráda je pozoruji a zkouším uhádnout, co zrovna prožívají. Objevili novou věc? Její novou funkci? Zažily nový pocit?

16.11.2015 v 23:40 | Karma: 6,69 | Přečteno: 147x | Diskuse| Ostatní

Milada Jašová

A smrt byla najednou moc blízko.

Takovou chvíli prožívá asi každý člověk jinak. Když mi doktor řekl na prohlídce, že je mrtvé, propadla jsem se do jiné reality, jakéhosi uvnitřnění. Vše bylo naopak, mé já se postavilo do pozoru a to ostatní kolem naprosto zastínilo. Byla jsem jen já se svým břichem, ve kterém se choulila dvě miminka, jedno živé a druhé mrtvé.

15.11.2014 v 0:58 | Karma: 22,78 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Ostatní

Milada Jašová

Kdy jsme vlastně přestali milovat své rodiče?

Můj 2,5 roční syn se ke mně večer při usínání přitulil, vzal mě za ruku a silně mi ji stiskl. Cítila jsem, jak se v celém mém těle rozlévá nádherný pocit mateřské lásky, která stále sílila. Uvědomovala jsem si, že tento cit k němu nikdy nepomine, cit bezpodmínečné mateřské lásky se nikdy neztratí z mého srdce.

25.1.2014 v 22:30 | Karma: 44,43 | Přečteno: 10780x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
jsem maminka dvou ratolestí a manželka jednoho muže, arteterapeut, miluji přírodu, rostliny, zvířata, živly, barvy života. Arteterapie /http://moje-arteterapie.webnode.cz/  

autorka webu www.navrat-k-dusi.webnode.cz 

předsedkyně Spolku pro rodinu http://spolek-pro-rodinu.webnode.cz/