Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Než se zabiješ, ukliď před prahem!

Nedávno jsem viděla rozhovor s psychologem Gayem Hendricksem, kterému volal jeho velmi sklíčený klient, jenž pomýšlel na sebevraždu. Doktor Hendricks se ho zeptal, zda si během dne nevšiml, něčeho čím by mohl pomoci někomu jinému. Klient dlouho přemýšlel a pak řekl, že ano. Když se vracel domů, všiml si, že místo před prahem jeho staré sousedky by potřebovalo zamést. Doktor mu řekl, aby na tu paní nezvonil ani jinak na sebe neupozorňoval, vzal koště a to místo před prahem uklidil. Až bude hotov, může svému doktorovi opět zavolat. Muž byl pryč asi 15 minut, a když se vrátil, byl to úplně jiný člověk. Dokázal něco uskutečnit. Tento skutek z něj udělal laskavého člověka, a takoví lidé se přece nechtějí zabíjet.

Jak je možné, že člověku, kterému se ještě před chvíli hroutil svět, člověku který už neviděl ve svém životě žádnou naději na zlepšení, takový zdánlivě obyčejný čin pomohl změnit názor?

Vědci díky studii hladiny serotoninu v mozku zjistili, že tento enzym působí na lidi jako antidepresivum a vytváří nám příjemné pocity. Při zkoumání, vytvořili situaci, kdy byla někomu poskytnuta laskavost, tomuto člověku naměřili zvýšenou hladinu serotoninu stejně jako tomu, kdo tuto laskavost poskytoval. Pak se zaměřili na skupinu lidí, kteří byli pouze svědky poskytnutí laskavosti, a těmto lidem také stoupla hladina serotoninu. Klient, který pomýšlel na sebevraždu a šel uklidit staré paní před jejím prahem, si tímto činem vytvořil dobrou náladu a v takové chvíli je asi těžké si brát život.

Vzpomínám si na svou kamarádku, která když byla v té nejtěžší chvíli, dostala nápad, jít pomáhat hladovějícím do Afriky. Při představě, že se má depresivní kamarádka objeví v prostředí té netěžší bídy a beznaděje, bez vnitřní síly, která by ji udržela při životě, mi stávaly chlupy na kůži a snažila jsem se jim to všemožně vymluvit. Jenže to byl asi její vnitřní instinkt, který ji v pudu sebezáchovy hnal někomu pomoci. Moje kamarádka nebyla, žádné tintítko, tak šla rovnou do extrému. I já jsem ve svých nejtěžších chvílích života hledala záchranné lano, tenkrát mně napadaly jemnější způsoby než mou kamarádku. Je pravdou, že jsem tajemství laskavosti objevila, jen jsem neznala její kouzlo v kontextu s chemickými pochody v mozku.

Vím, že když je člověk nespokojený dělá se mu laskavost jiným cizím lidem hůř, je těžší někomu pomáhat, když se litujeme, jak máme strašný život a jak k vám byl nespravedlivý. Když se ale na to podíváme, třeba z tohoto vědeckého pohledu, může nám to jít snáz. Můžeme si místo role „oběti“ vybrat roli „tvůrce“ a jít si vytvořit dobrý pocit. Za pokus to stojí, ne?     

Všimli jste si, že laskavost začíná slovem láska?

S láskou

Autor: Milada Jašová | sobota 2.2.2013 9:03 | karma článku: 24,28 | přečteno: 1032x
  • Další články autora

Milada Jašová

Plačte se svými dětmi!

Jednou jsem viděla v jednom americkém filmu srandovní scénku, kde na jedné párty pro děti malý chlapeček spadl, natloukl si a začal brečet. Přiběhla jeho maminka, vzala ho na klín a začala brečet s ním.

14.11.2016 v 23:49 | Karma: 8,07 | Přečteno: 397x | Diskuse| Společnost

Milada Jašová

Antibiotika, nebo antibiotika?

Ležela jsem v posteli a bylo mi zle, hodně zle, moc, moc, moc zle, že se dokonce mé myšlenky začaly zaobírat tématem vlastní smrti. Ano byla jsem vyčerpaná psychicky i fyzicky a nemohla se hnout.

9.9.2016 v 23:00 | Karma: 12,08 | Přečteno: 603x | Diskuse| Společnost

Milada Jašová

Proč nejsme (U)spokojeni?

Přemýšlela jsem nad touto otázkou, když jsem pozorovala své děti. Moc ráda je pozoruji a zkouším uhádnout, co zrovna prožívají. Objevili novou věc? Její novou funkci? Zažily nový pocit?

16.11.2015 v 23:40 | Karma: 6,69 | Přečteno: 147x | Diskuse| Ostatní

Milada Jašová

Kdy jsme vlastně ztratili sami sebe?

Pozoruji své děti , když si hrají a uvědomuji si jejich pravdivost ve vyjadřování, když něco chtějí, nebo když se jim něco nelíbí. Nepotřebují dlouze přemýšlet nebo spíše vymýšlet, jak to udělat, aby to co chtějí dostali. Samozřejmě si už za tu krátkou dobu, co jsou na světě všimli, že když udělají určitou věc dostanou to, co chtějí rychleji, nebo ji prostě dostanou, ale přesto si nemyslím, že jsou to malí rozmazlení vyčůránkové, které nezajímá nic jiného než jak nás dostat nebo přelstít. To je právě to co mi na tom nesedí. Pořád slyším ze svého okolí, jen abyste je nerozmazlili, nebo si dej pozor, aby ti nepřerostli přes hlavu. Ne to nechápu, jako by děti, které jsou na tomto světě nové a vlastně uvnitř nepopsané tabule, které dychtivě hltají vše kolem sebe, zkoušejí, objevují svět do kterého přišli, měli hlavní úkol nás přelstít? Nebo snad nachytat nás na švestkách?

23.1.2015 v 23:44 | Karma: 6,61 | Přečteno: 437x | Diskuse| Ostatní

Milada Jašová

A smrt byla najednou moc blízko.

Takovou chvíli prožívá asi každý člověk jinak. Když mi doktor řekl na prohlídce, že je mrtvé, propadla jsem se do jiné reality, jakéhosi uvnitřnění. Vše bylo naopak, mé já se postavilo do pozoru a to ostatní kolem naprosto zastínilo. Byla jsem jen já se svým břichem, ve kterém se choulila dvě miminka, jedno živé a druhé mrtvé.

15.11.2014 v 0:58 | Karma: 22,78 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
jsem maminka dvou ratolestí a manželka jednoho muže, arteterapeut, miluji přírodu, rostliny, zvířata, živly, barvy života. Arteterapie /http://moje-arteterapie.webnode.cz/  

autorka webu www.navrat-k-dusi.webnode.cz 

předsedkyně Spolku pro rodinu http://spolek-pro-rodinu.webnode.cz/