Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Miluji svůj chaos

„Máš tady strašný chaos!“ řekla mi kamarádka. Podívala jsem se kolem sebe, je fakt, že jsem měla neumyté nádobí, ale v tom našem malém baráčku, je hned všechno vidět. Jindy jsem zase slyšela: „nechápu, jak to můžeš zorganizovat se svým chaotickým přístupem!“. Tak to jsem se už zamyslela, dělala jsem produkční léta a nikdy jsem neměla s tou prací problém, „no jo, ale ty to děláš tak nějak chaoticky na můj vkus!“ Já si od jisté doby takové věty neberu osobně, spíše se zamyslím, proč té mé kamarádce připadá, že mám všude chaos, když já se cítím báječně v klidu soustředěná, mám uklizeno v rámci možností, a dodělám vždy své povinnosti do konce. 

Tak jsem šla dál a řekla jsem si, že to trochu rozklíčuji. Co je to chaos? Chaos by mohl znamenat neuspořádanost, skupina více věcí najednou, které jsou bez řádu vedle sebe. Chaos tedy postrádá jakýsi řád, podle kterého by se normální člověk orientoval. No právě, jenže já asi nejsem „normální člověk“, já se ve svém chaosu vyznám. Je to můj způsob života. Mě řády a pořádky a takové to „jak to má být“ příliš svazují.  Ráda se nechávám unést na vlně svého chaosu, ráda si užívám tu neuvěřitelně obohacující svobodu, kterou mi nabízí. Je pravda, že jsem se kdysi nechala svým chaosem unášet příliš. To se projevovalo například v alkoholu, ale o alkohol ani tak nešlo, jako o to sdílení s jinými, kteří byli na stejné vlně. Stejné pocity jsem prožívala v hudbě a stále prožívám. Když jsem zpívala na pódiu, pustila jsem vše kolem mě a byla jsem součástí velmi příjemné až vzrušující, odborník by to nazval adrenalinové, energie. Dokonce jsem se jednou ocitla na mém koncertě, při zpívání díky bezdrátovému mikrofonu za zády posluchačů, kteří křepčili a zvedali ruce směrem k pódiu, ale já tam nebyla. Jako bych se právě probrala z nějakého transu, tak jsem rychle běžela zpátky na pódium. Teď mě napadlo, že by to byla docela sranda, kdybych tam zůstala.

Neměla jsem hranice a taky mě to něco stálo, ale teď jsem si našla svou míru i hranice, takže vím, kdy už je to neúnosné, pro mě i pro mé okolí.

Můj chaos mě prostě baví a baví mě o to víc, že jsem si ho uchopila a dala mu mantinely. Každý máme určitý způsob, kterým se snažíme žít a stejně jako jsme odlišní, tak jsme také podobní. Většinou se už nějací narodíme, něco nás naučí rodiče, od nich si většinou neseme určité vzorce, podle kterých řešíme situace a pokud jdeme dál, tyto vzorce opouštíme, když tedy nefungují a ony většinou na nás nefungují a vytváříme si své vzorce, které sedí nejlépe našemu charakteru. 

Někdo má vnitřní potřebu řádu, ale může si ulítnout na své pořádkumilovnosti tak, že se s toho stane obsese a bude tím terorizovat své okolí. Jiný má talent rozlišovat silné a slabé stránky lidí, jde mu kritika a posuzování, ale pokud nebude schopen ukočírovat si své hranice, může se dostat do situace, kdy bude kritizovat jen proto, aby kritizoval. Prostě není potřeba své vlastnosti potlačovat, já bych to spíš nazvala, že je dobré je kultivovat. Je to taková cesta, rozpoznáme to, k čemu inklinujeme a zkultivujeme to do únosné roviny.

Tak jak říkal C.G. Jung: Co je vyneseno na povrch a pojmenováno ztrácí nad námi svou moc. Takže já si, když dovolíte a i když nedovolíte, budu hýčkat a kultivovat svůj chaos a občas se nechám unést na jeho vlně do jeho nádherné říše neomezených možností.

 

Vše je dobré

 

Milada

Autor: Milada Jašová | úterý 19.2.2013 8:08 | karma článku: 12,36 | přečteno: 569x
  • Další články autora

Milada Jašová

Plačte se svými dětmi!

Jednou jsem viděla v jednom americkém filmu srandovní scénku, kde na jedné párty pro děti malý chlapeček spadl, natloukl si a začal brečet. Přiběhla jeho maminka, vzala ho na klín a začala brečet s ním.

14.11.2016 v 23:49 | Karma: 8,07 | Přečteno: 397x | Diskuse| Společnost

Milada Jašová

Antibiotika, nebo antibiotika?

Ležela jsem v posteli a bylo mi zle, hodně zle, moc, moc, moc zle, že se dokonce mé myšlenky začaly zaobírat tématem vlastní smrti. Ano byla jsem vyčerpaná psychicky i fyzicky a nemohla se hnout.

9.9.2016 v 23:00 | Karma: 12,08 | Přečteno: 603x | Diskuse| Společnost

Milada Jašová

Proč nejsme (U)spokojeni?

Přemýšlela jsem nad touto otázkou, když jsem pozorovala své děti. Moc ráda je pozoruji a zkouším uhádnout, co zrovna prožívají. Objevili novou věc? Její novou funkci? Zažily nový pocit?

16.11.2015 v 23:40 | Karma: 6,69 | Přečteno: 147x | Diskuse| Ostatní

Milada Jašová

Kdy jsme vlastně ztratili sami sebe?

Pozoruji své děti , když si hrají a uvědomuji si jejich pravdivost ve vyjadřování, když něco chtějí, nebo když se jim něco nelíbí. Nepotřebují dlouze přemýšlet nebo spíše vymýšlet, jak to udělat, aby to co chtějí dostali. Samozřejmě si už za tu krátkou dobu, co jsou na světě všimli, že když udělají určitou věc dostanou to, co chtějí rychleji, nebo ji prostě dostanou, ale přesto si nemyslím, že jsou to malí rozmazlení vyčůránkové, které nezajímá nic jiného než jak nás dostat nebo přelstít. To je právě to co mi na tom nesedí. Pořád slyším ze svého okolí, jen abyste je nerozmazlili, nebo si dej pozor, aby ti nepřerostli přes hlavu. Ne to nechápu, jako by děti, které jsou na tomto světě nové a vlastně uvnitř nepopsané tabule, které dychtivě hltají vše kolem sebe, zkoušejí, objevují svět do kterého přišli, měli hlavní úkol nás přelstít? Nebo snad nachytat nás na švestkách?

23.1.2015 v 23:44 | Karma: 6,61 | Přečteno: 437x | Diskuse| Ostatní

Milada Jašová

A smrt byla najednou moc blízko.

Takovou chvíli prožívá asi každý člověk jinak. Když mi doktor řekl na prohlídce, že je mrtvé, propadla jsem se do jiné reality, jakéhosi uvnitřnění. Vše bylo naopak, mé já se postavilo do pozoru a to ostatní kolem naprosto zastínilo. Byla jsem jen já se svým břichem, ve kterém se choulila dvě miminka, jedno živé a druhé mrtvé.

15.11.2014 v 0:58 | Karma: 22,78 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
jsem maminka dvou ratolestí a manželka jednoho muže, arteterapeut, miluji přírodu, rostliny, zvířata, živly, barvy života. Arteterapie /http://moje-arteterapie.webnode.cz/  

autorka webu www.navrat-k-dusi.webnode.cz 

předsedkyně Spolku pro rodinu http://spolek-pro-rodinu.webnode.cz/