Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Globální oteplování vinic

Je libo šampaňské z Británie nebo snad Zinfandel z Bordeaux? Dneska nesmysl, ale za pár desítek let možná běžná realita světa vína. Jev, kterému se říká globální oteplování, totiž vyvolává vrásky na čele vinařům v některých tradičních vinařských regionech. Klima ve vinici má zásadní vliv na  charakter vína a pokud bude zvyšování teplot pokračovat, čekají jižně položené vinařské oblasti velké změny. Patrně se nevyhnou přesazování vinic do vyšších nadmořských poloh nebo nahrazování tradičních odrůd těmi odolnějšími proti horku.

Když pomineme spory, zda za růstem průměrných teplot stojí aktivity člověka nebo zda sledujeme přirozený přírodní proces, faktem zůstává, že planeta se otepluje. Oblastí lidské činnosti, která velmi vážně řeší důsledky těchto změn je zemědělství a ani svět vína není výjimkou. Ostatně víno je na změny klimatu velmi citlivé. Vyšší teploty mají za následek rychlejší zrání hroznů, výsledné víno je sladší a s vyšším obsahem alkoholu. Příkladem budiž extrémně teplé počasí v Bordeaux v loňském roce, které způsobilo, že vína tohoto ročníku jsou velmi těžká a s alkoholem běžně na úrovni 14 – 15 %. V souvislosti s globálním oteplováním však trápí vinaře také  extrémní výkyvy teplot, které nesvědčí zrání hroznů, eroze půdy, záplavy nebo šíření nemocí a škůdců vína.

A bude hůř!

Tématu globálního oteplování z pohledu vinařských oblastí se věnovala studie Univerzity Jižního Oregonu, která provedla analýzu klimatu 27 vinařských regionů za posledních 50 let. Čísla navíc porovnala s veřejně dostupnými hodnoceními místních vín jednotlivých ročníků. Cílem bylo změřit vliv změny počasí na kvalitu vína. Na základě vypracovaného klimatického modelu pak stanovila predikci vývoje na dalších 50 let. Příliš optimismu do vinařských žil tato studie nevlila.

V první řadě se ukázalo, že v posledních 50 letech vzrostla ve sledovaných oblastech teplota v průměru o 2 oC. Tento nárůst měl sice ve většině vinařských regionů pozitivní vliv na kvalitu produkce vín, ale v řadě oblastí se nyní vinaři dostávají pod tlak maximálně únosných teplot. Neboli další zvýšení teplot bude mít negativní dopad na kvalitu vín. Výsledky studie dále poukazují na fakt, že největší výkyvy teplot, které nejsou příliš pozitivní pro kvalitu vín, postihly Evropu. Z prediktivního modelu přitom vyplývá, že sledovaných 27 vinařských regionů čeká v následujícím období další růst průměrných teplot, a to konkrétně o 2,04 oC v průběhu 50 let. Nejvíc se ohřejí vinohrady v Portugalsku (o 2,85 oC) a relativně nejméně pak v Jihoafrické republice (+0,88 oC).

Ne všechny vinařské oblasti samozřejmě vyhlíží případné oteplení s obavami. Vinaři ze severněji položených regionů a zemí jako Německo, severní Francie nebo Anglie si mnou ruce radostí. Morava ostatně také, mírné oteplení a více sluníčka by mohlo prospět zejména moravským červeným.  

Žádné science - fiction

Řada jižněji položených vinařských regionů s klimatickými podmínkami začíná bojovat již nyní a další případné oteplení pro ně může mít katastrofální důsledky. Bavíme se tu přitom o tradičních oblastech produkujících vína světově vyhlášená a obdivovaná (např. Chianti, Barolo nebo Rioja).  Ve Francii může znamenat zvýšení teplot konec ideálním podmínkám pro výrobu šumivých vín v Champagne, totéž se může stát červenému z Châteauneuf du Pape. Výsledky studie americké Národní akamedie věd zase předpovídají, že při současném trendu oteplování dojde do konce 21. století v USA ke snížení oblastí vhodných pro pěstování prémiových vín o 81 %.

Jak z toho ven? 

Nelze se tedy divit, že vinaři začínají řešit, co se bude s klimatem dít. V březnu roku 2006 se tak uskutečnila v Barceloně první konference na téma víno a globální oteplování. Na ní se nemluvilo jen o nejisté budoucnosti, ale i o reálných problémech současnosti. Ve Španělsku nebo Portugalsku musí vinaři investovat nemalé částky do přesazování vinic do vyšších nadmořských výšek a řada firem mění tradiční regionální odrůdy za jiné, které lépe odolávají vysokým teplotám.  Australské vinaře zase v posledních letech postihují katastrofální sucha, která kladou velké nároky na potřebné zavlažování vinic.

Problém vnímají i v jižněji položených vinařských regionech Francie. Vláda proto schválila program, v rámci kterého jsou v Bordeaux vysazovány sazenice odrůd Syrah a Zinfandel, tedy odrůd typických pro teplejší vinařskéh oblasti. Francouzští vinaři pak stále častěji mluví o nákupu vinic v jižní Anglii, kde jsou již dnes velmi slušné výsledky s pěstováním hroznů pro výrobu šumivých vín.

Zelené víno

Mají vinaři šanci proces oteplování zastavit či zpomalit? Jen velmi těžko, ale i tak se alespoň snaží přispět svou troškou do mlýna a snížit vlastní produkci skleníkových plynů. Producenti v Champagne například oznámili plán snížit produkci těchto plynů do roku 2020 o čtvrtinu. Trochu dál jdou někteří američtí vinaři. Ostatně vinařství v USA aktuálně vyprodukují 3 % národních skleníkových plynů. V dubnu roku 2008 oznámilo vinařství Parducci jako první vůbec, že ze 100 % pokrývá spotřebu energie z obnovitelných zdrojů (slunce a větru), jako pohon svých strojů používá bionaftu a vína balí do recyklovatelných obalů. Prostě nezanechává negativní stopu na planetě Zemi. Od té doby se přidali další vinaři.

Nejde přitom jen o zodpovědnost vůči planetě, ale také o slušný byznys. „Zelené“ produkty jsou mezi spotřebiteli aktuálně populární jako nikdy. Novozélandské víno Mobius se v loňském roce stalo prvním vínem na světě, které začalo na svých lahvích uvádět emise skleníkových plynů připadající na skleničku tohoto vína. Jelikož jsou emise závislé také na dopravě, liší se hodnoty na etiketách pro jednotlivé trhy. Mobius prodávaný na Novém Zélandě uvádí hodnotu 140g CO2 na skleničku a ten určený k prodeji v Austrálii 190g.

Přesunout vinice do výhodnějších a chladnějších oblastí se zdá jako logické řešení pro vinaře postižené přehřátým klimatem. Ve skutečnosti to však není tak jednoduché. Jak známo, charakter vína určuje kombinace různých faktorů, kterým se říká jednoslovně terroir. Teplota a sluneční záření jsou jen částí z nich, stejně důležité je geologické podloží, půda, znalosti vinaře, poloha vinice a samotná odrůda, ze které se víno vyrábí.  Víno je prostě spjaté s místem, kde se pěstuje a jakýkoliv zásah do fungujícího vzorce může být pro vinaře cestou do pekel.

Více o vínech a tipy na dobré lahve najdete na www.podkorkem.net 

Autor: Mikuláš Duda | středa 25.5.2011 9:03 | karma článku: 7,16 | přečteno: 1187x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Fotbalisté vinaři

Viděl jsi včerejší zápas Ligy mistrů? To byl fotbal jako víno...Typické přirovnání, kterým lze trefně ocenit kvalitní sportovní výkon, kterým se hráči na posekaném pažitu prezentovali. Víno a svět fotbalu se ovšem v poslední době prolínají stále intenzivněji, nejen v hodnotících pozápasových komentářích. Někteří úspěšní fotbalisté spojují svou budoucnost právě s vínem, kluby uzavírají exkluzivní smlouvy s vinařskými firmami. Naposledy řady „vinařů čutálistů“ rozšířil argentinský kouzelník a nejlepší fotbalista světa Lionel Messi.

14.2.2012 v 9:28 | Karma: 8,80 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Zelená Champagne

Francouzská vinařská oblast Champagne, známá po celém světě díky jedinečných šumivým vínům, v poslední době začíná zelenat. Přesněji řečeno začíná ve zvýšené míře objevovat principy výroby organických a biodynamických vín. Jen za poslední dva roky vzrostl počet takto hospodařících vinařů z 25 na 38. Ti sice obhospodařují stále jen zhruba 0,7 % místních vinic, nicméně jejich aktivity bedlivě sledují i největší hráči mezi šampaňskými domy. Ekologicky šetrné podnikání nadobro zakotvilo v jedné z nejslavnějších vinařských oblastí světa.

30.1.2012 v 9:21 | Karma: 6,69 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Podvod jako víno

Minulý týden tuzemským internetem proběhla zpráva o nálezu Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která odhalila v několika vinotékách na jihu Moravy nekvalitní sudové víno. Největší překvapení na inspektory čekalo v prodejně patřící Vinařství U Kapličky. Podle inspektorů SZPI se zde prodávalo sudové Veltlínské zelené od vinařství LIVI obsahující 73 % vody. V pátek 13. se pak také objevila informace o čínském obchodníkovi s vínem, který byl za pašování vína do Číny odsouzen na doživotí v žaláři. Říkáte si, kam ten svět spěje? Ale kdepak, víno lákalo zisku chtivé podvodníky odnepaměti.

16.1.2012 v 9:24 | Karma: 17,84 | Přečteno: 1933x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Láhve, které je škoda otevřít

Nový rok, to chce začít něčím pěkným, nějakým oku lahodícím příspěvkem. Dnes tedy spíše fotomateriál, v rámci kterého bych vám chtěl ukázat 10 vychytaných lahví na víno, které jsou jednoznačně vytvořeny s cílem ochránit víno v nich ukryté. Designové nádoby, které je prostě škoda otevřít.

2.1.2012 v 9:43 | Karma: 11,15 | Přečteno: 1196x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Lesk a bída Beaujolais

Rok co rok propadá třetí čtvrtek v měsíci listopadu část vinařského světa do šílenství s označením „Beaujolais nouveau est arrivé“. Každoročně se takto prodá 60 milionů lahví slavného vína odrůdy Gamay. Mladé Beaujolais nerozděluje v názorech na kvalitu jen pijáky vína, ale i vinaře z regionu, kde se víno vyrábí. Pro jedny zlatý důl, pro zbylé laciný produkt, který likviduje image jejich vín.

16.11.2011 v 9:27 | Karma: 10,05 | Přečteno: 955x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:09

Britská policie zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi a...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1373x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik