Charitativní vína aneb připít nejen na vlastní zdraví

Příznivé účinky vína na lidský organismus jsou poměrně detailně popsány. Francouzi jsou důkazem toho, že střídmá konzumace alkoholu zajistí delší život bez infarktů. Existují však i vína, díky kterým uděláte dobře svému zdraví a jejichž koupí navíc přispějete na dobrou věc. Pitím vína dnes můžete pomoci zachránit indické slony nebo velryby před vyhynutím.  

K sepsání tohoto příspěvku mne inspirovalo aktuální číslo časopisu Víno & Styl, v rámci kterého Martin Severa píše o jednom kanadském vinařství. To dobrovolně dává 15 % ze svého obratu na ochranu volně žijících medvědů. Pít víno a zachraňovat přitom medvědy, to musí být ultra super příjemný pocit. Ale existují i jiné možnosti, jak vínem udělat dobrý skutek.

Svými netradičními etiketami na první pohled upoutá americké vinařství Cleavage Creek. Firmu založil Budge Brown poté, co mu v roce 2005 zemřela žena na rakovinu prsu. Poprvé uvedlo toto vinařství z Napa Valey vína do obchodů v roce 2007. Již zmíněné etikety se každým rokem mění a vždy zobrazují „šťastné“ ženy, kterým se podařilo vyhrát boj s rakovinou prsu. Kromě propagace tématu formou etiket Budge Brown poskytuje finanční prostředky na boj s touto zákeřnou nemocí. Konkrétně 10 % výnosů firmy, což za 4 roky činí asi 1,5 milionů korun. 

Ostatně v USA je trend charitativních vín asi nejvíce rozšířen. Dalším příkladem budiž vinařství Grand River Cellars ze státu Ohio. Jedním ze tří vlastníků vinařství je bývalá školní psycholožka Cindy Lindberg. Tato profese se promítla do charitativních aktivit vinařství, podporuje totiž výzkum boje proti autismu. Vinařství produkuje pouze dvě vína s jednoduchým označením Austin’s Red and Austin’s White a jejich prodej již vygeneroval na dobročinné účely zhruba 3,5 milionů korun.

Co takhle zvířátka

Příkladem evropské vinařské dobročinnosti budiž víno s poetickým názvem „růžový slon“. Toto portugalské rosé mají na svědomí pánové José Neiva a Australan David Baverstock. V roce 2006 chtěli vyrobit víno, které by se nejlépe hodilo k populárním asijským kořeněný jídlům. Oslovili proto 300 žen a ptali se jich, co pijí k indickým a thajským delikatesám (předpokládali, že muži v těchto případech pijí pivo). Na základě výsledků průzkumu vznikla směska odrůd Cabernet Sauvignon, Castelão and Alfrocheiro. A proč růžový slon? Část ze zisků majitelé směřují na podporu organizace, která se zabývá ochranou slonů indických. V roce 2010 se jim na tyto účely podařilo s podporou veřejnosti nashromáždit několik milionů liber. Tomu říkám promyšlený a ucelený podnikatelský projekt. Víno, které se hodí k indickému jídlu a zachraňuje indické slony. Prostě vína s příběhem.

Jihoafrické vinařství Southern Right, které bylo založeno v roce 1975 také nemyslí jenom na své zisky. Už od svého vzniku šlo vinařství proti proudu a bořilo mýty v této specifické zemi. Jako jedno z prvních vinařských firem totiž například intenzivně podporovalo zavedení minimálních mezd pro černošské pracovníky. Prodejem svých vín navíc přispívá na ochranu velryb, které v nedaleké zátoce přivádí na svět své mladé.

A zvířátka ještě jednou. Vinařství Vinum Cellars produkuje vína s etiketou, na nichž je vyobrazený krásný labradorský retrívr. Vypitím tohoto vína odrůdy Sirah přispíváte na zvířecí útulek. S ohledem na velkou komunitu pejskařů v České republice se upřímně divím, že některý z moravských vinařů ještě nepřišel s podobným projektem.

Možná mne opravte, ale pokud se nepletu, tak do Čech a na Moravu zatím charitativní vína nedorazila. Troufám si říct, že vinař, který se jako první chopí tohoto konceptu, využije zajímavé díry na silně konkurenčním trhu. Samozřejmě za podmínky, že se jeho víno bude dát pít. U nás máte zatím možnost přispět na dobrou věc v rámci některé z charitativních dražeb vín, které se v tuzemsku čas od času pořádají. Mediálně vděčnou záležitostí byla loňská akce tohoto druhu, v rámci níž vinař Radomil Baloun věnoval do dražby údajně nejstarší víno v Česku – rakouský Sauvignonu Blanc 1936.

Příkladem charitativních vín, která můžete koupit přímo v Česku, jsou vína z produkce australského vinařství Angove. Firma věnuje část výnosů z prodaných vín v rámci řady Bear Crossing na záchranu divokých medvídků koala. Vína jsou v nabídce online vinotéky Víno-klub.cz. Lahvinka stojí zhruba 200 korun.

Nesporná výhoda charitativních vín je ta, že čím víc vypijete, tím záslužnější práci odvedete a tím lépe se cítíte. Ten zachráněný medvídek koala za případnou kocovinu stojí:)

Více o vínech na www.podkorkem.net

 

Autor: Mikuláš Duda | pátek 29.7.2011 9:19 | karma článku: 7,45 | přečteno: 920x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35