Chameleon Chenin Blanc

Nejslavnějšími víny z údolí Loiry jsou Sauvignony z oblastí Sancere a Pouilly–Fumé. Na následujících řádcích se ovšem podíváme na jinou místní odrůdu, která sice není v tuzemsku tolik známá, ale pro údolí Loiry je klíčová. Jde o bílou odrůdu Chenin Blanc, kterou má oblíbená spisovatelka Jancis Robinson v rámci jednoho ze svým článků označila za nejuniverzálnější odrůdu vůbec.  

Odrůda Chenin Blanc je v údolí Loiry doma, první zmínky o Chenin Blanc pochází z 9. století z oblasti Anjou a pravděpodobně vznikla mutací z odrůdy Chenin Noir. Postupně se rozšířila do nedaleké oblasti Tourraine, kde se nachází také hora Chenin. Pokud dodám, že v jejím okolí byly vysázeny vinice této odrůdy, je asi jasné podle čeho byl název Chenin Blanc odvozen.

V průběhu 20. století na tom byla odrůda Chenin Blanc s popularitou jako na houpačce. V 70. letech její výsadba ustupovala oblíbenějším odrůdám, jako například Sauvignon, Cabernet Franc nebo Gamay. V následující dekádě se však Chenin Blanc vrací na scénu, a to zejména díky rostoucímu zájmu o sladká dezertní vína. Konkurenční sladká vína z Bordeaux si navíc v té době sama podrazila nohy, když začala významně zdražovat a řada milovníků sladkých dezertních vín tedy padla do otevřené náruče producentů z Loiry.

Chenin Blanc, práce všeho druhu

Odrůda Chenin Blanc vinařům nabízí široký repertoár možností zpracování, od výroby hodně suchých vín, přes šumivá (Crémant de Loire) až po sladká botrytická dezertní vína. Již zmíněná Jancis Robinson trefně označila vína Chenin Blanc za francouzskou odpověď na německé ryzlinky. Jejich věhlasu však zřejmě nikdy nedosáhnou. Může za to poměrně komplikovaný projev mladých vín z této odrůdy.

Zejména severně položená oblast Anjou produkuje z této odrůdy hodně suchá vína s výraznější kyselostí, v odborné literatuře se setkáte i s označením „chutnají jako hřebíky“. Mladé víno má často chuť trpkého zeleného jablka, hrušky nebo kdoule. V některých případech jsou mladá vína těžko konzumovatelná a kvalitu získávají delším ležením v láhvi. Dobrý Chenin Blanc z Anjou může v klidu odpočívat sedm, deset nebo i 20 let. Stárnutím vína získávají květinové, medové či ocelové tóny.

Ačkoliv místní nedají na Chenin Blanc dopustit na mezinárodních trzích naráží její popularita na výrazné limity. Mladé víno prostě nesedne každému a v porovnání s oblíbeným Sauvignonem nepřináší líbivé ovocné vůně a chutě. Širší paletu vín Chenin Blanc najdete v oblasti Vouvray, kde se z této odrůdy produkují nejen suchá vína, ale i sladká vína a šumivá vína produkovaná stejnou metodou jako slavná šampaňská.

Spíše samotář

Většina vín Chenin Blanc je tzv. jednoodrůdových, nejedná se tedy o ve Francii velmi populární odrůdové směsky. Každopádně je v údolí Loiry povoleno přidávat do vín Chenin Blanc na zjemnění až 20 % Sauvignon Blanc nebo Chardonnay. V jihofrancouzském Languedocu se zase Chenin Blanc kombinuje s odrůdami Mauzac nebo Chardonnay. Mezi další vinařské oblasti Francie, kde se s touto odrůdou setkáte patří kromě Languedocu také Korsika nebo Charentes.

Jednička v Jihoafrické republice

Z Francie se Chenin Blanc rozšířil na většinu vinařských kontinentů. V první řadě ho najdete v lahvích vín z Jihoafrické republiky, v této zemi je vysázeno neuvěřitelných 25 tisíc hektarů vinic s Chenin Blanc. Dlouhá staletí zde byla odrůda známa pod názvem Steen, až v roce 1965 bylo potvrzeno, že se jedná o odrůdu Chenin Blanc. Odrůda se stala důležitou součástí dynamického rozvoj, kterým jihoafrické vinařství prošlo koncem 20. století. Oblasti jako Stellenbosch, Paarl nebo Worcester dnes patří mezi světoznámé vinařské regiony. Jihoafrická vína z odrůdy Chenin Blanc v sobě mohou nést tóny tropického ovoce, medu nebo pomerančové kůry.

Slušné zastoupení má Chenin Blanc také v Kalifornii, Argentině nebo Austrálii. Univerzálnost odrůdy, která stojí za jejím rozšířením po celé zeměkouli, je ale i jejím prokletím. Zatímco ve Francii jsou stanoveny limity na maximální výnosy z hektaru vinic, které u vín z odrůdy Chenin Blanc garantují alespoň elementární kvalitu, situace v zemích nového světa je jiná. Bez podobných omezení zde existuje velká řada výrobců, kteří vyrábí kvanta cenově dostupných a průměrných vín. Využívají Chenin Blanc jako poměrně neutrální odrůdy vhodné pro produkci oblíbených suchých vína a zaplavují jimi regály supermarketů. Pokud jste tedy dostali chuť na víno z odrůdy Chenin Blanc, je naše zastavení v údolí Loiry ideální destinací, kde můžete polechtat chuťové pohárky kvalitním materiálem.

 

Více o vínech a rozhovory s moravskými vinaři najdete na www.podkorkem.net

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mikuláš Duda | pondělí 17.10.2011 9:17 | karma článku: 7,48 | přečteno: 492x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35