Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nové Suchoje SU-34 a T-50 pro českou armádu?

Před asi jedním rokem jsem článek na toto téma opravdu četl, byla to však pouze krátká úvaha, kterou bych ale rád dále rozvedl. Otázka zní“proč vlastně ne?“. V našem rozpočtu je na obranu čím dále méně peněz, hledá se i levnější dodavatel leštidel vojenských bot a úspory v řádu několika miliard korun by se jistě hodila. Zahodil bych předsudky přetrvávající z minulých období a soustředil se spíše na cenu, schopnost techniky, její užitnou hodnotu a psychologický efekt a politiku bych nechal pokud možno stranou, i když určitou roli i v tomto scénáři by hrát mohla.

Suchoj kokpit Sukhoi

Já říkám: pořiďme si špičkovou leteckou techniku z Ruska která je levnější než ta západní, ale nikoliv méněcená, rus umí namontovat do svých strojů už i „iPad“. Využil bych i politickou situaci, kdy by byl rus vděčný za takovou objednávku a šla by dojednat jistě i dumpingová cena. A co více? Co třeba podmínit objednávku snížením pohledávek České republiky vůči Rusku? Buď alespoň částečně, nebo zcela a české letectvo by pak disponovalo špičkovou leteckou technikou a to zadarmo. Myslím si, že v této záležitosti je dost prostoru pro politické manévrování a situace, kdy nám rus dluží stovky miliard korun nabízí široký potenciál k jednání. V této sféře by měla zvítězit nezaujatost, objektivita a finanční faktor. Před několika roky takto naše letectvo, umazáním ruského dluhu, získalo moderní vrtulníky Mil Mi-171 a šlo to!

 

Nyní se ponoříme do bližšího srovnání ruské a západní techniky, pouze laikům a předsudkářům se může výsledek zdát jasný již jen při této zmínce, ale...

Ruský letecký průmysl je ve světě znám svými špičkovými výrobky letounů 4,5 generace, respektive v rusku značených 4++G. Toto označená znamená, že se jedná sice o konstrukci letounu čtvrté generace, avšak s parametry vyrovnávající se, či břibližující se vlastnostem letounů páté generace. Cena nové, ale konstrukčně a morálně zastaralé F-16 je zhruba 80 mil.dolarů, JAS-39 Grippen je nyní k mání za 50 mil.dolarů, Eurofighter Typhoon se prodává kolem 130 mil.dolarů a o dalších sofistikovanějších letounech, jako je F/A-18 či F-15 nemá význam se zmiňovat, cena odpovídá kvalitě, jen pro příklad, nový F-35 se dá pořídit za více jak 200mil.dolarů! SU-34 , SU-30 či SU-35 je k mání s potřebnou výbavou zhruba jen za 40 mil.dolarů.

 

Suchoj SU-34 je nový vícefunkční letecký komplet-útočný letoun, stíhací bombardér s možností vedení vzdušného boje, jeho západním ekvivalentem je nový F-15E. Ruské letouny se vyznačují pokročilou aerodynamikou a špičkovými letovými vlastnostmi a bezkonkurenční manévrovatelností včetně vektorování tahu. Avšak již několik let i moderní avionikou, tzv.“skleněným“kokpitem, tj.zabudovanými HUD průhledovými zaměřovači, LCD panely, elektroimpulsivním řízením, nadčasovými radiolokátory s vynikajícími parametry, např.typu AESA. Disponují také aktivními rušícími prostředky, varovnými detektory ozáření radiolokátorem protivníka, dokáží zaměřovat desítky cílů naráz a na několik z nich zároveň i útočit. Standardní výbavou je i přilbový zaměřovač, jenž se teprve v evropských letectvech testuje. K tomu patří i široká škála moderní letecké výzbroje, desítkami řízených střel v zahraničí velmi oceňovaných, „inteligentní“naváděnou municí a mnoho dalších parametrů, kterým se především evropské stroje ještě dlouhou dobu nevyrovnají. Z toho vyplívá i vysoká bojová efektivita takovýchto sofistikovaných zbraňových komlexů.

 

A co více? Udržování a servis těchto strojů je finančně i technicky mnohem méně náročný, což by zvýhodnilo tyto stroje před ostatními. Rus konstruuje letouny pro polní podmínky, včetně vzletu a přistání i z nezpevněných polních letišť. Tyto letouny nemusejí mít vyhřívané či klimatizované hangáry, ale stojí prostě jen venku na mrazu a dešti, přikryty jen plachtou na nejdůležitějších a nejchoulostivějších místech a víceméně jim to nevadí. Většina strojů suchojovovi konstrukční kanceláře vlastní i integrované autonomní elektrické agregáty, to znamená, že nepotřebují podpůrné prostředky před vzletem. Naše Grippeny musí být připojeny k „pupeční šňůře“ podpůrných agregátů. Mnoho našich techniků disponuje ještě bohatými zkušenosti s ruskou technikou a o její snadné údržbě by jistě mohli vyprávět.

 

Dalším faktorem je i ten fakt, že když se zeptáte jakéholiv západního pilota na pocity letu vedle, nedejbože před „sůčkem“ oproti např.Grippenu, každého z nich zamrazí. To značí něco o respektu před těmito stroji, i když by se jednalo o přátelský letoun. Mít ve výzbroji nová „sůčka“by každopádně i zvýšilo kredit naší armády a věřte, že každý cizí pilot v našem vzdušném prostoru by to měl vždy na paměti. Ptáte se jak by se dala integrovat západní technika pro NATO standardizované systémy do těchto hraček? Zcela jednoduše, v rusku platí již delší dobu heslo“náš zákazník náš pán“ a exportní stroje jsou vždy upraveny dle potřeb zákazníka, viz.SU-30 pro Indii a mnoho dalších specifických zakázek.

 

Jaký by to mělo politický dopad? Pořízením ruských strojů by jistě překvapilo všechny členy NATO a popudilo USA, ale přisluhovačství naší vlády posledně jmenovanému je bohužel pseudoobrazem demokracie a vize západních principů našich politiků a troufám si říct, že jistou podstatnou roli hraje i lobbing. Německá Luftwaffe provozuje MIGy-29 a ruské vrtulníky, o postkomunistických státech jako např.Polsko, Slovensko, Maďarsko a mnoho dalších ani nemluvě. Všechno jde když se chce a je vůle, ale také pocit něcího vlivu a černobílého politického vidění je bohužel podstatným faktorem. Politicky se můžeme vydávat směrem na západ, ale tento směr by nám neměl zkreslit zdravý rozum a úsudek a neměli by jsme se bát v něčem otočit i na východ.

 

(Má vize je pořídit 8-12ks Suchoj T-50, vyvíjeného letounu páté generace, který bude k dispozici do 4 let (obdoba amerického F-22 Raptor) a 12-22ks útočných SU-34)

 

Rád rozvinu diskuzi na toto téma.

 

Dodatek: stroj SU-34 je primárně určený k nepozorovaným útokům přízemním letem za použití kopírování terénu proti pozemním cílům nad územím protivníka, k tomu napomáhá i částečná stealth charakteristika letounu, avšak jedná se o kompletní multifunkční bojovou platformu. Letoun je tak určen i pro protivzdušnou obranu, boji s letouny protivníka na krátkou(manévrovou) vzdálenost, ale i ničení vzdušných cílů daleko za horizontem, průzkumné účely, radioelektronický boj a ničení pozemní techniky v širokém spektru, včetně přímé podpory pozemních vojsk, nejedná se tudíž pouze o bombardér a jednoúčelový stroj. Pořízení těchto letounů vyjde mnohem levněji než odkup Grippenů. Údržba a provoz by měl být i mnohem levnější i když se jedná oproti Saabu Jas-39 o dvoumotorový letoun.

Autor: Michal Svoboda | čtvrtek 29.11.2012 9:30 | karma článku: 31,26 | přečteno: 7362x
  • Další články autora

Michal Svoboda

Demagog a jeho demagogie! Aneb nový portál českého internetu.

Není všechno zlato, co se třpytí. V posledních dnech, mají odpůrci Zemana novou zbraň a tou je portál věnující se Demagogogii . Pojďme se podívat co tam Ti hoši vyvádějí.

27.1.2018 v 6:31 | Karma: 21,83 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Michal Svoboda

Jiří Brady, co je zač? Je povyk ohledně jeho nevyznamenání adekvátní?

Jaké zákulisní maškarády vysoké politiky jsou v pozadí stáhnutí nominace ceny T.G.Masaryka, můžeme pouze spekulovat. Jistě není vše tak jasné, jednoduché na interpretaci a ihned odsouditelné našimi médii.

22.10.2016 v 15:35 | Karma: 42,35 | Přečteno: 7930x | Diskuse| Politika

Michal Svoboda

Faktor „kuřák“, aneb iracionalita protikuřácké kampaně.

Tímto článkem reaguji na vzestupnou tendenci protikuřáckého boje, neboli "honu" na lidi, jež si dopřávají kouření cigaret.

10.8.2015 v 0:34 | Karma: 29,59 | Přečteno: 1479x | Diskuse| Společnost

Michal Svoboda

Koho budou za prezidenta volit psychiatři a logopedové?

S nadsázkou řečeno je navýsost jasné, že logopedové si zvolí Miloše Zemana a psychiatři raději Karla Schwarzenbergra. Alkoholismus spolu s egoismem proti hyponazalitě spolu s hypersomnií. Co je menší zlo? Dá národ přednost nalitému sebeukáječi, nebo huhlavému spáči? Kdybychom tyto osobnosti již léta neznali, považovali by jsme takový labužnický výběr za vtip! Ale je to bohužel realita. Nehodlám nikoho z kandidátů urážet, čtenáře prosím o nadhled se kterým píši o zmiňovaných a jejich handicapu. Pokud někoho pobouřím, preventivně se omlouvám.

21.1.2013 v 0:07 | Karma: 10,95 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika

Michal Svoboda

RQ-170„Bestie z Kandaháru“-Írán likviduje americké hi-tech letouny.

Íránu se podařilo zachytit a bez většího poškození získat další americký bezpilotní špionážní letoun, tentokrát to byl ScanEagle od společnosti Boeing. Jedná se o menší vrtulový prostředek s dosahem kolem 100km. Největším triumfem však bylo získání „Bestie z Kandaháru“ aneb Lockheed Martin RQ-170 Sentinel, jež je průzkumným bezpilotním prostředkem obtížné zjistitelnosti, který Írán získal koncem minulého roku, opět bez většího poškození.

13.12.2012 v 8:30 | Karma: 18,36 | Přečteno: 2755x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3742x
Pragmatik, lehký demagog, technoid, hudební producent a názorový podivín........

Seznam rubrik