" Řecké Keftedes"-masové kuličky......

Dnes mám pro Vás jeden z nejoblíbenějších pokrmů u dětí.Masové kuličky"Keftédes" ,které připravujeme zásadně z hovězího mletého masa,ale je možné je udělat z půl dávky hovězího a půl vepřového mletého masa/jsou pak šťavnatější/.

Dnes mám pro Vás jeden z nejoblíbenějších pokrmů u dětí.Masové kuličky ,které připravujeme zásadně z hovězího mletého masa,ale je možné je udělat z půl dávky hovězího a půl vepřového mletého masa/jsou pak šťavnatější/.

Kdo dodržuje nějakou nízkokalorickou dietu ,upřednostněte raději to mleté hovězí!

Masové kuličky jsou nenáročné na přípravu a konzumují se buď s hranolkami nebo bramborovou kaší.Řekové je také připravují v kombinaci se špaghetami a domácí rajskou omáčkou/ocení to zvláště děti!/

 

POTŘEBUJEME:

750gr mletého hovězího masa
2 celá vejce
sůl,pepř mletý
1 polévková lžíce rajského protlaku,nebo jedno nastrouhané malé rajče
1 polévková lžíce mletého oregana
2 nastrohané cibule
4 stroužky utřeného česneku
1/2 bílé veky namočené ve vlažné vodě
3 lžíce strouhanky
hrst nasekané čerstvé petrželové naťě
2 polévkové lžíce anýzového likéru OUZO,nebo 1 lžíci čerstvé nasekané máty či bazalky
šťáva z 1 citronu,2 lžíce olivového oleje pro zjemnění chuťi
rostlinný olej na smažení

P O S T U P :

Do mísy dáme maso ,sůl,pepř,dvě vejce,oregano ,petrželovou nať,ouzo nebo bazalku,protlak,šťávu z citrónu,olej,nastrouhaný česnek najemno,cibuli a vymačkanou veku ,kterou jsme si předtím namočili ve vlahé vodě.

Směs pořádně zpracujeme a přidáme strouhanku ,pokud není dost tuhá.Největší tajemství správně připravených masových kuliček je ve zpracování hmoty!
Řecké hospodyňky směs hnětou po dobu 10 minut,aby se směs pořádně spojila a aroma se dostalo úplně všude!!

Rozpálíme hlubokou pánev s rostlinným olejem a tvoříme kuličky ve velikosti vlašského ořechu,které smažíme z obou stran dozlatova.

Nemusím připomínat,že kuličky dáme okapat na sací papír,který je zbaví přebytečného tuku!

"KEFTÉDES" děti milují,a konzumují je buď samotné bez přílohy,nebo s hranolkami či bramborovou kaší!

Řekové masové kuličky servírují jako předkrm,tak zvané "MEZÉ",nebo při pořádání dětských párty jsou nezbytnou součástí prostřeného slavnostního stolu!

"KALÍ SAS OREKSI"

Dobrou chuť!

Autor: Míla Michková Kavvadia | sobota 18.6.2011 16:35 | karma článku: 11,35 | přečteno: 2558x