Bleskový návrat do Čech doslova z minuty na minutu.........rok 1996

Dny mého pracovního pobytu ubíhají bez zvláštních potíží až na řešení vytlučené skleněnné výplně ,kterou rozbil starší pán,když si nevšiml že dvéře od balkonu jsou skleněné.Samozřejmě ,že odmítl uhradit škodu majiteli ubytování a vše se řešilo s Vasilisem,který na mě měl spadeno už delší dobu ohledně mé"neposlušnosti"na výletech..........

Naše vztahy byli ochladlé a řekla bych ,že jsem fungovala už jen na bázi "dobrý den a "nashledanou jak s Vasilem ,tak i s jeho Radkou.Mě to celkem vyhovolalo,než se pořád s někým dohadovat.Navíc řecká mentalita je občas opravdu tvrdý oříšek.

Pokud si Řek něco usmyslí,nemáte šanci,buď bude po jeho nebo máte prostě smůlu.
Na druhou stranu jsem nemohla o těchto věcech informovat českého majitele,jelikož se ho to vůbec netýkalo a bylo mi jasně řečeno čím míň ho budu s problémy obtěžovat tím líp,má přeci na starost tolik zájezdů a nemá čas zabývat se prkotinami.

Mě je to celkem proti srsti a myslím,že to na mě bylo i znát.Radka po celou dobu dělala jako by nic a začala být až přehnaně milá....

Taky mě to mohlo napadnout,taková náhlá změna chování vždycky něco značí.

Mimochodem ,zašla jsem za těmi zdravotními sestřičkami,které mi řekli ,že Radka o mě nemluví moc dobře ba naopak a poradili mi abych si na tuhle dívku dávala pozor!Jedna z nich se dokonce vyjádřila ve smyslu"Majko hřeješ si hada na prsou"!V tu chvíli jen potvrdila mé myšlenky a já se rozhodla ,že budu muset být opatrnější.

V kanceláři se odpoledne řešilo to vymlácené okno ,kdy muž rezolutně odmítal škodu uhradit.Vasilis byl dost nepříjemný a ostře na muže vyjel s tím/ v řečtině/,že mu musí uhradit 80 000 Drachem.

Jakmile jsem mu přeložila Vasilova slova byl samo sebou oheň na střeše!"Máme přeci zaplacenej zájezd i s pojištěním ,né"?

Tak si to vyřiďte s pojišťovnou,já tolik peněz s sebou ani nemám,navíc se mi to zdá až přehnané!V duchu se starším mužem souhlasím,ale nevím jak z toho ven.

Vasilis šílí a lpí na úhradě a já jsem v tu chvíli bezradná.Říkám si,jak může někdo takhle vyvádět kvůli sklu,stát se to přeci může každému a ohradím se na Vasilise s tím,že by bylo dobré,aby na skleněné zašupovací dvéře dal nějaký štítek,který bude na sklo upozorňovat!

To jsem ale dělat neměla!
Vasilis byl vzteky bez sebe!"Esí den ta mu pís ti ta káno"!Ty mi nebudeš říkat co mám a nemám udělat!

Nestyděl se ani před klienty takhle na mě řvát a Radka z toho měla upřímnou radost a ještě mu přitakávala.No nic,odpověděla jsem Vasilovi,já se spojím s cestovkou v Čechách a zeptám se co by s tím šlo udělat,navíc je to opravdu moc peněz za jednu skleněnou výplň!

Volám do Čech,kde mi je sděleno ,že pojištění smluvené na cesty do zahraničí zahrnuje pouze škody jako je krádež či ztráta zavazadel a zdravotní pojištění pro případ úrazu.

"Nějak to tam Majko dejte do pořádku,jinak Vám to budu muset ztrhnout z platu,protože to Vasilis napočítá mě!

"To už jsem ale nevydržela a řádně jsem se proti tomu ohradila,že s tím nesouhlasím a ať to v žádném případě ani nezkouší!

Odpověď mě ale zaskočila."Majko,mám tam na Vás dost stížností v letovisku ,ač ze strany Vasilise tak i klientů,že se jim dostatečně nevěnujete........!

V tu chvíli mi bylo jasné co má pan majitel na mysli,zřejmě to moje celodenní koupání na pláži/účast na všech výletech i starost o toho kluka co se vysekal na motorce a nevím co ještě.../

Nebyla jsem schopna logické odpovědi a v tu chvíli to asi nebylo ani nic platné,majitel na mě spustil s tím ,že bude o mém pobytu na Korfu ještě dost přemýšlet.

Netrvalo mu to ale dlouho!

Příjezd nových klientů byl totiž příští den dopoledne.
Což logicky vzato,byl rozhodnut už dávno předtím a podle toho se také zachoval.

A jak?

Poslal na Korfu jako delegáta svého nejlepšího kamaráda Josefa a s devítiletým synem,bez nároku na odměnu ,jen s tím že oni si perfektně užijí se synkem dovolenou do konce prázdnin a postačí mu jako odměna provize z prodaných výletů,která při počtu 110 lidí není až tak špatná!

Jenže to vše už měl předem promyšlené a milý Josef byl na cestě na Korfu a měl dorazit s dalším turnusem.

Já do té doby nic netušila a můj telefonát ohledně rozbitého skla mu jen nahrál na smeč.

Je osudové ráno a já sedím v kanceláři.Radka je na mě tak milá,že mě z toho až mrazí!Stále nic netuším a připravuji si letáky na výlety a dávám dohromady vyúčtování za prodané exkurze.

V tom venku zastaví náš český autobus.
Radka se žene jako první ven a žertuje s řidiči.

Na předním sedadle namísto doprovázejícího průvodce sedí muž ve středním věku asi 45 let a pod sedadlem má prázdnou přepravku od piv.

Je trochu v kuráži ,zřejmě posilněn alkoholem a s úsměvem na rtech mě vítá."Ty budeš Majka co?"

Jo,to jsem a jaká byla cesta optám se "doprovodu"?

Ale jó,šlo to,no já to ještě tolik neznám ,ale to se tady teď naučím !"Než vodjedeš tak mi to všechno ukážeš viď?"

To už jsem vzteky bez sebe!
Zeptám se ho,co přesně má na mysli ,tím že odjedu?"No,ty to nevíš?"A co jako bych měla vědět?

"No balíš si kufry a mažeš dneska vodpoledne se skupinou jako doprovod zpátky do Čech!"No počkejte,ale já mám pracovní smlouvu do konce září,mě nikdo o ničem neinformoval!

Jakto?
Mě kámoš říkal,že to má domluvený a že tě střídám!

Jakej kámoš,jako majitel cestovky?No,jó,my jsme spolužáci a nejlepší kámoši,já mu občas vypomůžu ,třeba v Itálii a tak,než se pořádně rozjede víš?

"Aha"...tak to abych se šla sbalit co?Ale ještě moment,ještě si musím někam zavolat!

Celá vzteky nepříčetná volám do cestovky,kde to samozřejmě zvedá jen pracovnice s tím ,že majitel má nějakou schůzku a momentálně tu není.

Ok,vzkažte mu prosím,že si to ještě vyřídíme ústně,po příjezdu do Čech si ho stejně v kanceláři najdu a vyřiďte mu že jsem se s takovým chováním ještě nesetkala a přeju mu hodně zdaru v podnikání !

Cítím obrovský vztek ale zároveň i hroznou úlevu,zřejmě je to tím ,že to asi fakt nestálo za to.

Mělo mě to trknout už i v té Itálii kam mě poslal na měsíc bez jakékoliv organizace,prostě jen tak jeď a dělej co umíš!

Myslím ,že to zrovna nesvědčí o jeho profesionalitě a vůbec takhle se majitel seriózní cestovky nechová!Nicméně mu přeji mnoho zdaru i s jeho pomocníkem"alkoholikem",jedno je ale jisté, celkovou " ikonou" cestovky je i kvalitní delegát v místě pobytu se slušným vystupováním.

Takže hodně zdaru!

Jdu si sbalit své věci do mého apartmá a nostalgicky se rozhlížím po pokoji a snažím se najít nějakou rozumnou odpoveď na otázku PROČ? Nic mě ale nenapadá,jsem spokojená sama se sebou a to je asi nejdůležitější!

Momentálně se cítím,že mám dokonce karty v rukávu a použiji je v tu pravou chvíli.

Vždyť se přeci v Řecku říká "IPARCHEI KJE THEÓS",bůh to stejně vidí a na každého jednou dojde......!

Tak jen doufám i já že tomu tak skutečně je a jdu se rozloučit do agentury.K mému údivu se jedná o dost ledové pozdravení s přáním šťastné cesty.Poděkuji jim za všechno a nezapomenu dodat ,že se stejně ještě někdy uvidíme!

Autobus opouští letovisko a já mám slzy v očích,cítím se tak podvedená ,taková nespravedlivost!

Ale bohužel,v životě se setkáváme i s nespravedlností a to mnohem častěji!
Později se dovídám ,že kamarád Josef odcestoval po 14 dnech ,jelikož nevydržel ten nápor ,neměl žádnou zkušenost s výlety a navíc až nadmíru holdoval alkoholu.........takže .......

"IPÁRCHEI KJE THEÓS"!......přeci jen existuje.......!

Autor: Míla Michková Kavvadia | úterý 12.7.2011 5:13 | karma článku: 15,36 | přečteno: 1613x