Plujeme kolem jeskyní a na GAIOS..........

Vyplouváme z přístavního městečka Lakka na ostrově Paxos. Většina lidí se zúčastnila prohlídky místního "muzea" a ti kteří s námi nebyli si dali kávu v některých z místních kavárniček přímo u moře.Kapitán Spiros obchází loď a nabízí turistům vychlazené nápoje nebo pivo v plechovce.Musím uznat že ceny jsou velice přijatelné a drink na lodi přijde kolem 200 Drachem.

 

Za chvíli se před námi ukazují první skaliska a překrásné vápníkové jeskyně po levé straně.Turisté se postaví a snaží se obtížně fotografovat za jízdy,což je téměř nemožné.Loď se neustále houpe a není to zase až tak jednoduché.

Po chvíli kapitán vypíná motor a nechává svou kocábku doplout k jeskyním.

"Vgalte fotografíes tóra",pobízí kapitán lidi k zahájení focení u vápníkových jeskyní.Chvíli všichni fotí a Spiros opět zapne motor a pomalým tempem vplouvá až přímo do jedné z jeskyní."Páni ,má to o fous",ozývá se mezi turisty,kterí nechápou ,jak zručně se Spiros dokázal trefit přímo dovnitř,ačkoliv je vchod do jeskyně celkem dosti úzký.

"No problem",zakřičí Spiros a po chvíli obratně jeskyni opouští."Pame gia baňo".teď se jedeme vykoupat.

Za chvíli se před známi zračí nádherně průzračné moře v barvách tyrkysu,které jsem znala jen z televize,pokud zrovna běžel nějaký dokumentární pořad o Hawaji.Vážně,na Antipaxosu je moře s bílým pískem ,je vidět až na dno v rozmezí několika desítek metrů hloubky a podobá se exotickým plážím srovnatelným s Barbadosem či Hawají!

"Majka echete 40 leptá",Majko máte zde na koupání čtyřicet minut,ke břehu se nedostanu a ani tam nesmím,nemám povolení,vysvětluje kapitán,tak si vyskákejte!

"Kje esy",ty taky !Informuji klienty o délce zastávky na naše koupání,s tím ,že si mohou doplout až ke břehu a tam se na chvílku natáhnout či opalovat.Jdu na malou ztísněnou,ale pěkně zaneřáděnou toaletu,kde se převlékám do plavek.Vystoupím na příď lodi a skokem se vrhám do mořských vln.

Je půl jedné odpoledne a slunce příšerně pálí.Starší klienti a neplavci zůstávají na lodi a sledují ostatní při jejich skotačení v tyrkysovém moři.Jíní fotí nebo popíjejí svůj drink na lodi.

Kolem nás je vidět spousta drahých jotů,na kterých jejich majitelé tráví svou dovolenou na moři ve vodách Antipaxosu.Ostrov je neobydlený a na břehu je možné zahlédnout jedinou fungující tavernu.Je to nádhera a závoveň škoda,že na tento ostrov nejezdí turisté na pobyt.Určitě by to mělo veliký úspěch.

Uběhne čas a je nutné se vrátit na loď.Po malých železných schůdkách se každý z nás snaží vyšplhat ,ale ty jsou kluzské a jde to velmi obtížně,jelikož máme mokré ruce.Kapitán se snaží pomoci turistům,tahajíc jej za lokte na příď lodi .

Povedlo se a všichni jsou v plavkách na svých místech s snaží se nachytat co nejvíce bronzu za pravého poledne,což je svým způsobem sebevražda.

Odplouvá se zpět na ostrov PAXOS,tentokrát ale z druhé strany do hlavního městečka GAIOS.

Tady budou dvě hodiny času na pozdní oběd ,nebo na nákup suvenýrů.Klienti se oblékají a chystáme se k výstupu z houpající se lodě.

Zeptám se Spirose,kde je nejlepší dojít si na oběd? "Koukni ,můžete kamkoliv,ceny jsou předražené všude stejně,já mám jídlo nachystané od manželky,to bych si nic nevydělal,jsem tu přeci každej den.!

"Aha",kývnu na Spirose a vcházíme do úzkých uliček ,kde slunce peče mezi tavernami o sto šest.Ještě připomínám nutnost nosit kšiltovku a klienti se ztrácí v uličkách Gaiosu........................

Autor: Míla Michková Kavvadia | pondělí 13.6.2011 14:46 | karma článku: 11,30 | přečteno: 785x