Fenomén: Interaktivní dramata (larpy)

Určitě to znáte. Divadlo, jehož vývoj mohou diváci ovlivnit přímo při představení. Lze v umění zajít ještě někam dál? Kam až sahají jeho hranice? Pojďme si společně představit pojem larp.

O larpu jsem poprvé slyšel na přelomu tisíciletí. Tehdy byly larpy teprve v plenkách a svůj boom získali až v důsledku příchodu Pána Prstenů. Tisíce teenagerů si vyrobilo kostýmy skřetů a elfů a s bezpe­čnými maketami zbraní sváděli skute­čné bitvy. Najednou jsme se ocitli v jiném světě, který byl skutečnější než kterýkoliv předchozí.

Při čtení knih pracuje naše fantazie, představujeme si, jaké by asi bylo být hlavní postavou onoho příběhu v knize. Ale my chtěli více - a tak přišli filmy. Filmy nás dokázaly audiovizuálně vtáhnout do svého nitra a uchvátit naši pozornost; jakobychom nebyli za plátnem, ale na plátně. To nám však nestačilo a my chtěli stále ještě více - a tak se objevily první larpy.

Larp (původně zkratka z anglického Live Action Role Playing) v Česku je poměrně mladou a stále oblíbenější zábavou pro kreativní a aktivní lidi, které nebaví se pouze dívat na cizí příběhy. Chtějí si takové příběhy skutečně prožít, avšak v bezpečí role. Larpy nejsou pro profesionální (ani amatérské) herce, nejde o divadelní výkon, ale o prožitek hry. Od přelomu tisíciletí larp v Česku uběhl docela dlouhou cestu, nadšení kolem Pána Prstenů postupně klesalo, hráči stárli a chtěli kvalitnější hry. Začali se dívat do zahraničí, především pak do Skandinávie, kde se larp stal rovnocenným uměním vedle divadla či hudby.

Dnes už larp zdaleka není jen synonynum pro dětské fantasy. Stala se z něj seriózní zábava pro dospělé a inteli­gentní lidi. Hry se přizpůsobily více pracovnímu životu - stala se z nich zábava na jeden večer a jejich témata se stala serióznějšími. Morální dile­mata, vztahy, práce, ab­strak­tní vní­má­ní. A hlavně množství inspi­rativních a inteli­gentních lidí, kteří larpy hrají nebo je sami vytváří. Larp není pro ty, které baví strávit každý večer u počítače či v hospodě. Je pro ty, kteří chtějí od života a zábavy nějakou přidanou hodnotu. Kteří chtějí neobvyklé zážitky.

A co vy? Máte rádi spíše pasivní nebo spíše aktivní zábavu? Komorní larpy, které se hrají jen pár hodiny se pořádají ve třech městěch - Praze, Brně a Pardubicích.

V Praze je pořádá sdružení Hraj larp.
V Brně pak hned dvě, iniciativa Hraju larpy a občanské sdružení Court of Moravia..
V Pardubicích pak občanské sdružení LarpyPardubice.

Autor: Michal Havelka | úterý 25.9.2012 19:11 | karma článku: 9,48 | přečteno: 622x